Σας προσκαλούμε στο δεύτερο Γεράνι, το μεγάλο ανοιχτό φεστιβάλ στη γειτονιά του Γερανίου. Με αφετηρία το κτίριο του Ρομάντσο, οι δράσεις του τριημέρου 12 με 14 Ιουνίου 2015 απλώνονται στη γειτονιά, στο δρόμο και στα μαγαζιά της περιοχής, χαρτογραφώντας όλες τις μικρές λεπτομέρειες της περιοχής που την κάνουν μοναδική. Όλες οι δράσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν προς το κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γυμναστική στο δρόμο, περιπάτους, φαγητό, μπάσκετ στην ταράτσα του Ρομάντσο, εκθέσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, συναυλίες στο κτίριο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να εξερευνήσετε και να γνωρίσετε καλύτερα τη γειτονιά μας. Καλέσαμε δραστήριες δημιουργικές ομάδες της πόλης να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για το φεστιβάλ και το Γεράνι.

Οpen Studio Days

 

Σάββατο 13 Ιουνίου | 13.00 – 21.00

Κυριακή 14 Ιουνίου | 13.00 – 18.00

Το δεύτερο Open Studio Days της θερμοκοιτίδας του Ρομάντσο! Οι δημιουργικές επιχειρήσεις που στεγάζονται στο κτίριο ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό. Το κάθε γραφείο προετοιμάζεται για να παρουσιάσει τη δραστηριότητα του στους επισκέπτες των Open Studio Days.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στα γραφεία, να γνωρίσουν τα μέλη της θερμοκοιτίδας και να ενημερωθούν για την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Οι ΑθηΝέοι στην Αθηναία! (Αthenee Pop-up shop)

Εuangelia, Lommer, Αἱρῶ

Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου

Το κατάστημα Αθηναία (Athenee) ήταν ένα από τα πρώτα πολυκαταστήματα της αθηναϊκής αγοράς. Συνώνυμο της σικ ένδυσης και κομψότητας, ο μύθος του Athenee συναντά τους σύγχρονους νέους Αθηναίους και δανείζει τις βιτρίνες του σε τέσσερις νέους σχεδιαστές που έχουν την έδρα τους στο Ρομάντσο.

Ένα pop-up shop in Athenee, όπου η σχεδιάστρια μόδας Euangelia, το ντουέτο των Lommer και ο Δημοσθένης Μπάρμπας με τη σειρά Αἱρῶ θα εκθέσουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια των open studio days.

We are… opening up!

Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου | 12.00 – 16.00

Το DIDEE ανοίγει το γραφείο του, μας δείχνει τη δουλειά του και μας φωτογραφίζει στο open air φωτογραφικό studio που θα στηθεί από την ομάδα του περιοδικού DIDEE στην ταράτσα του δεύτερου ορόφου,  το Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 το απόγευμα.

*Μετά το τέλος του διήμερου φεστιβάλ, οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν σε ειδικό post στο didee.gr για να μπορεί ο καθένας να κρατήσει το… ενθύμιό του!

Συζητήσεις – Παρουσιάσεις

Τake Over project – παρουσίαση

Δημιουργική ομάδα BIOS

Παρασκευή 12 Ιουνίου | 16.30

Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Take Over στο οποίο συμμετέχει το BIOS σε συνεργασία με άλλους τρεις πολιτιστικούς οργανισμούς από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους από 18-28 ετών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρία στο κομμάτι του σχεδιασμού και της παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Vouliwatch – παρουσίαση, Αντώνης Σβαρτς

Παρασκευή 12 Ιουνίου | 19.00 – 20.00

Το Vouliwatch είναι μια ανοιχτή, πολιτικά ανεξάρτητη και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που προωθεί την κοινοβουλευτική διαφάνεια και τα ανοιχτά δεδομένα στη Βουλή. Είναι τα μάτια του πολίτη στο Κοινοβούλιο και λειτουργεί ως μέσο ενημέρωσης, ελέγχου των Βουλευτών, άμεσης επικοινωνίας του πολίτη με τους εκπροσώπους του και συμμετοχής του στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Το κέντρο της Αθήνας  σήμερα – ανοιχτή συζήτηση

Παρασκευή 12 Ιουνίου | 20.00

Πέντε Αθηναίοι που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική ζωή της πόλης, εξηγούν τη δράση τους, μιλούν για τα μελλοντικά σχέδια τους και συζητούν για το σημερινό τοπίο του κέντρου της Αθήνας.

Συμμετέχουν:

Βασίλης Χαραλαμπίδης – καλλιτεχνικός διευθυντής BIOS

Ζάχος Βάρφης – αρχιτέκτονας, συνιδρυτής του LATRAAC transition skateboarding Kerameikos

Άντα Παπαϊωάννου – Generation 2.0

Ρoka –Yio – εικαστικός, συνιδρυτής της Biennale της Αθήνας

Δημήτρης Ρηγόπουλος – δημοσιογράφος

Τι γνωρίζεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Διαδραστικό – εκπαιδευτικό παιχνίδι από την Generation 2.0 RED

Σάββατο 13 Ιουνίου | 19:00-20:00

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράφηκε το 1948. Σχεδόν 80 χρόνια μετά, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να καταπατούνται σε πολλές χώρες του κόσμου. Μέσω ενός διαδραστικού-εκπαιδευτικού παιχνιδιού για ενήλικες, μαθαίνουμε όχι μόνο ποια και πόσα είναι αλλά και πως έφτασε η ανθρωπότητα στην ανάγκη για τη θέσπιση τους.

Γιατί για να διεκδικήσουμε τα Δικαιώματα μας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίζουμε!

Introducing ATHENS PLAYGROUND

Κυριακή 14 Ιουνίου | 18.00 – 19.30

Το ATHENS PLAYGROUND είναι μια διαδραστική εφαρμογή πόλης για smartphones, ειδικά σχεδιασμένη για την Αθήνα. Πρόκειται για μια δράση του SCAN lab (ανήκει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του EΚΠΑ – http://scanlab.gr/), το οποίο έχει αναλάβει να εκκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή στα πλαίσια του ευρωπαίου έργου SPECIFI (http://www.specifi.eu/) για την πόλη της Αθήνας.

Σκοπός της δράσης είναι οι χρήστες να ανακαλύψουν καλύτερα την πόλη αλλά και να έρθουν σε επαφή με τοπικές δημιουργικές βιομηχανίες, καλλιτέχνες κτλ.

Οι χρήστες της εφαρμογής καλούνται να ολοκληρώσουν 40 απαιτητικές δοκιμασίες στην πόλη (challenges) βρίσκοντας κρυμμένους κωδικούς (QR codes) και αλληλοεπιδρώντας μαζί τους σε live χρόνο. Ολοκληρώνοντας κάθε δοκιμασία οι χρήστες κερδίζουν πόντους (tokens), τους οποίους θα μπορούν να εξαργυρώσουν για να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα στην πόλη (experiences).

Your city, your game!

#AthensPlay

Το Athens Playground θα είναι διαθέσιμο από τις 5 Ιουνίου.

Πάρτι – Μουσική Στη Γειτονιά

Athens Boogie – Swingtastic Rock n’ Roll party on the street!

Παρασκευή 12 Ιουνίου | 22.00

Rock n’ roll χορευτικό πάρτι στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο από την ομάδα Athens Boogie.

Secret location, secret party!

Παρασκευή 12 Ιουνίου | 00.00

Το Ρομάντσο έχοντας ως συνεργούς ομάδα διακεκριμένων ύποπτων της αθηναϊκής νύχτας, βρήκαν από κοινού το πιο τέλειο και απρόσμενο σημείο στη γειτονιά και ετοιμάζουν ένα τεράστιο, επικό πάρτι. Οι πληροφορίες για το σημείο και το line-up  θα ανακοινωθούν το πρωί της ίδιας μέρας.

Οι μουσικοί παίζουν μουσική!

Σάββατο 13 Ιουνίου | 17.00 -22.00

Μουσικοί της αθηναϊκής ανεξάρτητης σκηνής διαλέγουν την αγαπημένη τους μουσική σε ένα απογευματινό πάρτι με πολλή μουσική αλλά και φαγητό στον δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.

MEET-UP του DOC TV 

Σάββατο 13 Ιουνίου | 22.30

Το Σάββατο 13 Ιουνίου το DOC TV μας προσκαλεί σε ένα πάρτι για κοινωνικοποίηση, μουσική και χορό στην αγαπημένη μας πολύχρωμη γειτονιά της Αθήνας. Οι curators του νέου ραδιοφώνου RADIODOC.gr θα παίζουν τη μουσική:

Γιώργος Δημητρακόπουλος, George Kargo, Όλγα Κουκλάκη, Νίκος Πατρελάκης, Serafim Tsotsonis

Γυμναστική, Αγώνες, Παιχνίδια!

Urban Terraceball

Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 -21.00

Ανοιχτό πρωτάθλημα μπάσκετ 3 on 3 σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο στην ταράτσα του Ρομάντσο μετά μουσικής!

Αν θέλετε να πάρετε μέρος με την ομάδα σας στείλτε μας email στο [email protected] μέχρι την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Social Fitness Outdoors!

Κυριακή 14 Ιουνίου | 16.30 – 17.30

Ο Ευάγγελος Ζαρουχλιώτης (Coach Zarou) έρχεται στο Ρομάντσο για να δημιουργήσει το μικρό αδερφάκι του ZarouZone και να μας προπονήσει με απλές, βασικές ασκήσεις, που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση του σώματος μας καθώς και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας!

Τo μάθημα της Κυριακής 14/6 είναι δωρεάν για το κοινό και θα γίνει στον δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο*

*Το Social Fitness γίνεται στο Ρομάντσο κάθε εβδομάδα με συμμετοχή ελεύθερης επιλογής (donation)

Introducing Social Bounce!

Κυριακή 14 Ιουνίου | 15.00 – 16.00

Social Bounce δηλαδή γυμναστική με τραμπολίνο! Ο Ευάγγελος Ζαρουχλιώτης (Coach Zarou) μας φέρνει το νέο τρέντ στο χώρο του fitness όπου μέσα από 30 λεπτά αερόβιας άσκησης δυναμώνουμε την καρδιοαναπνευστική μας λειτουργία, τα πόδια και τον κορμό αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουμε την ισορροπία και την ευλυγισία μας. Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.

Social Yoga Outdoors! 

Κυριακή 14 Ιουνίου | 11:30 – 13:00

Πρακτική Yoga στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο, με την δασκάλα Σίσσυ Φραγκιαδάκη.

Τo μάθημα της Κυριακής 14/6 είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.*

*H Social Yoga γίνεται στο Ρομάντσο κάθε εβδομάδα με συμμετοχή ελεύθερης επιλογής (donation).

Hoop Dance Flow Outdoors!

Κυριακή 14 Ιουνίου | 13.30 – 14.30

Μαθήματα χορού με hula hoop στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο από την Sunny Diz.

To μάθημα της Κυριακής 14/6 είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.

Εκθέσεις

Έκθεση των συμμετεχόντων στα εργαστήρια του Depression Era – Depression Era

Σάββατο 13 Ιουνίου & Κυριακή 14 Ιουνίου |12.00 -21.00

Το Depression Era παρουσιάζει μια επιλογή έργων των συμμετεχόντων στα εργαστήρια του DE 2014-2015.

Τα εργαστήρια διεξήγαγαν οι: Γιώργος Πρίνος, Πέτρος Μπαμπασίκας, Ζωή Χατζηγιαννάκη, Δημήτρης Μιχαλάκης, Παύλος Φυσάκης, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Τσουμπλέκας και Αμάντα Μιχαλοπούλου. Θα παρουσιαστούν έργα των: Μαρία Μανιάτη, Άκης Κόκκινος, Δήμητρα Κολλερού, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Nina Franco, Γιάννης Καυκάς, Τζοβάνα Χασίμη, Μαργαρίτα Νικητάκη, Κοσμάς Σταθόπουλος, Ανθή Ροζή, Μαρία Πανέτα, Αργύρης Δρόλαπας, Κατερίνα Τριχιά, Γιάννης Στεφανίδης, Βέρα Γκιζελίδου, Μαρί Μασουρίδου, Ανδρέας Πλιάτσικας, Άκης Κόκκινος, Μαρία Μιχαηλίδου, Κορίν Γιαλίδου, Χριστίνα Βεγιοπούλου, Φανή Μπήτου, Ασημίνα Παρασκευοπούλου, Λένα Κομίνη, Βασίλης Σπαγγούρος, Harry van Versendaal, Ρέα Παπαδοπούλου, Στράτος Μαραγκός, Ειρήνη Χατζηχαραλάμπους, Φανή Βλάχου, Γιάννης Αρσενιάδης, Πόπη Σταυριανού, Άννα Τσολακίδου, Κυριάκος Χρυσοχοΐδης.

Επιμέλεια παρουσίασης: Αγγελική Σβορώνου

Φαγητό Και Βόλτες Στο Γεράνι

Ομάδες και νέες εταιρείες που διοργανώνουν και ειδικεύονται στις ξεναγήσεις στην Αθήνα, μας προσφέρουν μια σειρά από περιπάτους με αφετηρία το Ρομάντσο, ειδικά σχεδιασμένους και οργανωμένους για το διήμερο.

Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή για μια διαφορετική εμπειρία – ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας!

*’Όλοι οι περίπατοι θα ξεκινούν από το Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5.

Περιήγηση Εντός Στοάς

Σάββατο 13 Ιουνίου | 12:00 – 13:30

Μια περιήγηση σε 16 στοές του Γερανίου και του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, με αφορμή τον νέο οδηγό πόλης Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα. Οι περιηγητές θα ανακαλύψουν ως flaneurs τα περάσματα της πόλης, ενώ θα μάθουν πληροφορίες για την οπτική επικοινωνία των στοών.

Ξεναγός: Νατάσσα Παππά, γραφίστρια και δημιουργός του «Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα»

Μέγιστη χωρητικότητα: 30 άτομα

Σημείο έναρξης: Ρομάντσο

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected] μέχρι 11 Ιουνίου

Το βιβλίο Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα είναι διαθέσιμο στα Public, Παπασωτηρίου, IANOS, Forget me not και άλλα επιλεγμένα καταστήματα.

Instagram photowalk με την ομάδα Greek Instagram Events

Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 – 18.00

Η ομάδα Greek Instagram Events καλεί όλους τους φίλους του instagram να φωτογραφίσουν στιγμές από τη γειτονιά του Γερανιού καθώς και τις εγκαταστάσεις του Ρομάντσο. Δείτε τη ζωή της γειτονιάς μέσα από τα μάτια των ερασιτεχνών φίλων της φωτογραφίας.

Μη ξεχνάτε να ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας με τα hashtag #gerani2015  #romantso

Σημείο έναρξης: Ρομάντσο

Φωτογραφικό σεμινάριο από την Big Olive

Σάββατο 13 Ιουνίου | 18.00 – 20.00

Χρησιμοποιήστε την πόλη ως φόντο κι ως καμβά για να αποτυπώσετε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τις γωνίες και τις αντιθέσεις της. Σε μία περιήγηση που ενώνει γειτονιές κι αποκαλύπτει σημεία, άγνωστα ακόμα και στους ίδιους τους Αθηναίους, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τον φωτογραφικό φακό με τον βέλτιστο τρόπο για να καταγράψουν στιγμιότυπα εν κινήσει.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους τύπους κάμερας και όλα τα επίπεδα χρηστών.

Εισηγήτρια: Χριστίνα Χαριστού, αρχιτέκτων μηχανικός ΔΠΘ, φωτογράφος

Μέγιστη χωρητικότητα: 20 άτομα

Σημείο έναρξης: Ρομάντσο

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected] μέχρι 11 Ιουνίου.

Athens Exotica Food, debop

Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου | 12.00 – 21.00

To deΒόp εντόπισε τα καλύτερα πολυεθνικά εστιατόρια της περιοχής του Γερανίου και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες τους να φτιάξουν ένα ειδικό μενού -σε ειδική τιμή- για τους επισκέπτες του Ρομάντσο.

Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται θα έχετε, λοιπόν, τη δυνατότητα να απολαύσετε τις γεύσεις που νέοι Αθηναίοι -μη Έλληνες!- έφεραν στην πόλη μας από τα βάθη της υφηλίου. Ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στο πιάτο σας στα πιο καλά κρυμμένα μέρη του κέντρου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Athens Exotica από το Ρομάντσο.

Athens Traditional Food, BIOS

Σάββατο 13 Ιουνίου | 10.00 – 17.00

Εκτός από τα εξωτικά εστιατόρια της περιοχής, η γειτονιά κρύβει και μερικά από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία της παλιάς Αθήνας. Ανακαλύψτε τα μέρη με παράδοση ετών και απολαύστε πολίτικο κεμπάπ, λαχταριστό γιαούρτι, λουκουμάδες!

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Athens Traditional Food από το Ρομάντσο.

Athens Gerani Food market, BIOS

Σάββατο 13 Ιουνίου | 09.00 -17.00

Στη γειτονιά υπάρχουν εξαιρετικά παντοπωλεία και παραδοσιακά μπακάλικα με προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Μπορείτε να βρείτε από παστουρμά και αλλαντικά, φέτα, όσπρια, βότανα και μπαχαρικά μέχρι εξαιρετικά σαπούνια. Φτιάξαμε ένα χάρτη με δέκα από αυτά για να μην τα ψάχνετε.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Athens Gerani Food Market από το Ρομάντσο.

Bangladeshi & Pakistani Barbers, BIOS

Σάββατο 13 Ιουνίου | 09.00 -21.00

Τα κουρεία είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κουλτούρας και της κοινωνίας του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν. Σημείο κοινωνικής συνάντησης αλλά και καθημερινής περιποίησης και υγιεινής. Βρήκαμε μερικά από τα πολλά κουρεία της περιοχής και τα χαρτογραφήσαμε για να μπορέσετε να τα επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τη τεχνική τους.

Η συνηθισμένη τελετουργία ξεκινά με λούσιμο, κούρεμα και μετά ακολουθεί μασάζ στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στο λαιμό, γνωστό ως Champissage, το οποίο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της Αγιουβερδικής Ινδικής κουλτούρας για αιώνες. Ο στόχος του Champissage είναι να μεταβάλλει τα κανάλια ενέργειας. Το μασάζ ξεμπλοκάρει την ενέργεια που όταν δε ρέει, μεταβάλλεται σε αρνητική με επιπτώσεις στην υγεία.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Βangladeshi & Pakistani Barbers από το Ρομάντσο.

*Γεράνι, η περιοχή του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας.

Τα παλιά αθηναϊκά σπίτια στη σκιά της Ακρόπολης διέθεταν πηγάδια που λειτουργούσαν μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ήταν στολισμένα με γεράνια και πότιζαν τα μποστάνια. Από εκεί πήρε το όνομά της ολόκληρη η γύρω περιοχή.

Το Γεράνι είναι ένα τριγωνοειδές πολύγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς. Ανάμεσα στην Ομόνοια, το ιστορικό τρίγωνο και την περιοχή του Ψυρρή, βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης αγκαλιάζοντας το δημαρχείο Αθηνών, το ιστορικό τυπογραφείο του περιοδικού Ρομάντσο, τη Βαρβάκειο Αγορά, την πλατεία Θεάτρου και την πρώην Διπλάρειο Σχολή.

Αρχαιολογικά μνημεία και ερείπια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, με πιο ενδιαφέρον το παλαιοχριστιανικό εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στην Κολώνα με τον ενσωματωμένο κορινθιακό κίονα. Διατηρητέα νεοκλασικά και μεσοπολεμικά κτήρια είναι κρυμμένα εδώ κι εκεί, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και μεγάλα οικοδομήματα, πρώην βιοτεχνίες.

Για δεκαετίες η περιοχή φιλοξενούσε καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, γραφεία, συλλόγους, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία (πονηρά και μη) και αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες εξ επαρχίας.