Η έκθεση “Georg Baselitz – 100 Drawings” θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς (Georg Baselitz) πήρε την απόφαση να δωρίσει 100 έργα του που διαμοιράστηκαν ισόποσα στο ALBERTINA Museum (Μουσείο Αλμπερτίνα) και στη Morgan Library (Βιβλιοθήκη Μόργκαν).

Τα έργα που παρουσιάζονται δεν είναι απλώς σκίτσα ή πρωταρχικά σχέδια αλλά διαφορετικές εικαστικές προκλήσεις που θέτει ο καλλιτέχνης στον εαυτό του. Εκτείνονται χρονικά από πρώιμα έως και σύγχρονα έργα, που αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία των σχεδίων στη δουλειά του καλλιτέχνη· σχέδια που είναι μεν αυτόνομα, ωστόσο συνδέονται με τους πίνακές του μέσα από τα μοτίβα τους.

Η δουλειά του Georg Baselitz έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και πιο συγκεκριμένα στη ριζική ανατροπή της ιστορίας της τέχνης της περιόδου μετά το 1945.

Η συγκεκριμένη αναδρομική έκθεση υπογραμμίζει την πορεία του Baselitz για την αναζήτηση μιας νέας μεθόδου απεικόνισης, μιας πρωτότυπης δημιουργικής γλώσσας. Για αυτόν τον σκοπό, ο καλλιτέχνης μελετά εκτενώς την ιστορία της τέχνης, στην οποία αντιπαρατίθεται επαναστατικά, αναπτύσσοντας τις ρηξικέλευθες δημιουργίες του. Η ανατροπή των μοτίβων, αναδεικνύει το λογικό βήμα προς την απελευθέρωση από το περιεχόμενο, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο σχέδιο.

Georg Baselitz

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς (Georg Baselitz) γεννήθηκε το 1938 στην Deutschbaselitz της Σαξονίας. Ζει και εργάζεται μεταξύ του Ammersee στη Γερμανία, της Βασιλείας στην Ελβετία, της Ιμπέρια της Ιταλίας και του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Έργα του ανήκουν σε σημαντικές συλλογές όπως το Berlinische Galerie Museum of Modern Art στο Βερολίνο, το Μουσείο Ludwig στην Κολονία, το Städel Museum στη Φρανκφούρτη, το Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, το ίδρυμα Beyeler στη Βασιλεία, την Tate Modern στο Λονδίνο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, τη συλλογή Fisher στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και το Μουσείο Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη.

Μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις έργων του περιλαμβάνουν: “Georg Baselitz—A Retrospective», Art and Exhibition Hall of the Federal Republic of Germany στη Βόννη (2004), “Baselitz—Remix”, Pinakothek der Moderne στο Μόναχο (2006, η έκθεση ταξίδεψε και στο Μουσείο Albertina της Βιέννης), “Georg Baselitz: A Retrospective”, Royal Academy of Arts στο Λονδίνο (2007, παρουσιάστηκε και στο MADRE,στη Νάπολη), “Georg Baselitz: The Russian Paintings”, Musée d’Art Moderne στο Saint-Étienne (2007, επίσης παρουσιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Σεούλ και το Deichtorhallen στο Αμβούργο), “Georg Baselitz: Pinturas Recentes” στην Pinacoteca του Σάο Πάολο (2010–11), “Georg Baselitz” και “Baselitz as Sculptor” στο Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (1996-97 / 2011–12), “Georg Baselitz: Works from 1968 to 2012” στο Μουσείο Essl της Βιέννης (2013), “Georg Baselitz—How it began…”, State Russian Museum, Αγία Πετρούπολη (2015), “Georg Baselitz – Back then, in between, and today”, Haus der Kunst, Μόναχο (2014–15), στην 56η Μπιενάλε Βενετίας (2015) και “Georg Baselitz: The Heroes,” στο Städel Museum στη Φρανκφούρτη (2016). (Πηγή: Γκαλερί Gagosian)

Πηγή: albertina.at

Κεντρική εικόνα θέματος: Georg Baselitz: Back to School Days, 2005, 100 × 70 cm Ink, watercolor and gouache on paper (The ALBERTINA Museum, Vienna – Gift of the Georg and Elke Baselitz Family © Georg Baselitz 2023), Photo: George Meister, Munich, courtesy Galerie Fred Jahn. Ανακτήθηκε από: albertina.at