Η New Star  παρουσιάζει στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα, το αριστούργημα του Μάρκ Ντονσκόι, με τίτλο « Γεια σας παιδιά», από 12 Μαρτίου 2014.

 

Μια ταινία, αλληγορία για όλα τα παιδιά της γης, που τιμήθηκε με το «βραβείο Ειρήνης». Το έργο έχει και μια συγκλονιστική σκηνή, άξια να περιληφθεί σε κινηματογραφική ανθολογία. Τα παιδιά είναι η ίδια η ζωή, κι ο πόλεμος των αφρόνων μεγάλων είναι ο ίδιος ο θάνατος.

 

«Η ιδέα της ταινίας είναι να δείξουμε ότι τα παιδιά δε γεννιούνται με «κλίση για το πόλεμο», με έφεση για τη βία.»

Ντονσκόι

 

«Τα παιδιά, έχουν «κλίση για αγώνα». Χωρίς αυτή την κλήση η ανθρωπότητα θα είχε εκφυλισθεί από καιρό»

Ντονσκόι

 


Σύνοψη


Σε μια διεθνή κατασκήνωση της Κριμαίας συγκεντρώνονται παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου, που κουβαλούν τις ταξικές κι εθνικές προκαταλήψεις των γονέων τους. Ύστερα από τη συμβίωση των πρώτων ημερών ξεπερνούν τις αντιθέσεις τους. Ένα τραγικό γεγονός σκιάζει την εύθυμη ατμόσφαιρα της κατασκήνωσης: η Ινέκο, μια μικρή Γιαπωνέζα που έχει προσβληθεί από ραδιενέργεια αργοπεθαίνει. Τα παιδιά παρελαύνουν έξω από το παράθυρό της και κάνουν έκκληση στους μεγάλους να σταματήσουν τους πολέμους.

Το 1960 που γυρίσθηκε, ο ψυχρός πόλεμος ήταν μια κυρίαρχη πραγματικότητα και παρόμοιες ταινίες προσπαθούσαν να σπάσουν λίγο τους πάγους που χώριζαν τα δυο στρατόπεδα. Ο σκηνοθέτης μάλιστα κατηγορήθηκε ως υπερβολικά «φιλειρηνιστής»  και το Γεια σας παιδιά έκανε δύο χρόνια να βγει στις αίθουσες! Ο Ντονσκόι αναγκάστηκε ν’ απολογηθεί με το παρακάτω κείμενο:
«Η ιδέα της ταινίας είναι να δείξουμε ότι τα παιδιά δε γεννιούνται με «κλίση για το πόλεμο», με έφεση για τη βία. Μέσω της ταινίας θα δείξουμε στους πατέρες και στα παιδιά τους, αυτό που οι πρώτοι επέβαλαν σαν τιμωρία στην ανθρωπότητα, καθώς και τι είναι ανθρώπινα δυνατό να επιχειρήσουμε ώστε να εξαφανίσουμε τον πόλεμο, αποβλέποντας στην ευτυχία των παιδιών. Σε κάποια στιγμή της ανάπτυξης του παιδιού εκδηλώνεται η ανάγκη να κάνει επίδειξη της δύναμής του. Το καθήκον μας έγκειται στο να προσανατολίσουμε αυτή την τάση προς τη δημιουργία. Στα παιδιά αρέσει να παλεύουν, να παίζουν πολεμικά παιχνίδια και να διαβάζουν πολεμικά βιβλία. Αυτό σημαίνει ότι έχουν από τη φύση τους κλήση για τον πόλεμο; Όχι, έχουν «κλίση για αγώνα». Χωρίς αυτή την κλήση η ανθρωπότητα θα είχε εκφυλισθεί από καιρό»

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!» / ZDRAVSTVOUITIE , DETI (Здравствуйте, дети!)

Σκηνοθεσία: Μαρκ Ντονσκόι
Έτος: 1960

Ασπρόμαυρο
Διάρκεια: 85′
Σενάριο: Ιρένε Ντονσκόι, Προυτ
Φωτογραφία: Γιάκοβιτς, Τσιμπίσοφ
Ερμηνεία: Λ. Σκοπίνα, Μπόρις Βινογκάντωφ

 

 

Διαβάστε το πρόγραμμα της New Star για το  αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη Μαρκ Ντονσκόι από 13 έως 19 Μαρτίου 2014 εδώ.