Φέτος οι διαγωνιζόμενοι για το Γέφυρες – Animegaron έγραψαν μουσική για την ταινία animation μικρού μήκους «Elevator Alone» της Αναστασίας Παπαδοπούλου.

Σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων

Με μεγάλο αριθμό συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ άλλων, ΗΠΑ, Ινδονησία και Ισπανία) ολοκληρώθηκε το Animegaron 2023, ο Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης για ταινία animation 2023 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. O Διαγωνισμός, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες, σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων. Φέτος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γράψουν μουσική για την ταινία animation μικρού μήκους «Elevator Alone» της Αναστασίας Παπαδοπούλου, η οποία είναι απόφοιτος του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Το πρώτο βραβείο έλαβε ο Θοδωρής Παπαδημητρίου (57ΗΜ3), ο οποίος το  αφιέρωσε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Το δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν η Διαμαντίνα Βραχλιώτη και ο Κωνσταντίνος Ιμβριώτης, ενώ το τρίτο βραβείο κέρδισε στην Ελένη Εξάρχου. Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης πρώτη διάκριση στον Πιέρρο Παπαδάκο και δεύτερη διάκριση στην Lydia de la Guía Benítez. Οι τέσσερις νικητές του Animegaron λαμβάνουν χρηματικά βραβεία και θα υποστηριχθούν από ευρύ πλαίσιο δράσεων προβολής. 

Φέτος, στην κριτική επιτροπή, συμμετείχαν η Idra Kayne (μουσικός), ο Σέργιος Κοτσόβουλος (σκηνοθέτης-σκηνογράφος), ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος 

(συνθέτης, καλλιτεχνική επιμέλεια και προγραμματισμός της σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ), η Έλλη Παπακωνσταντίνου (σκηνοθέτης) και ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδης (visual artist, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου). 

Κάθε χρόνο, ο πολύ μεγάλος αριθμός συμμετοχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των δημιουργών –νεότερων και όχι μόνο– για την κινηματογραφική μουσική και ακόμη περισσότερο για τις ταινίες animation, που αφήνουν ένα ευρύ πεδίο ελευθερίας, φαντασίας και συνθετικής δημιουργίας. 

Bασικός στόχος του Animegaron είναι η μετατροπή του σε ένα μέσο προβολής ταλαντούχων συνθετών μουσικής για την εικόνα, το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν όχι μόνο με το κοινό, αλλά και με στελέχη από τον χώρο του θεάματος και του ακροάματος. Έτσι, για τη διαδικτυακή μετάδοση της τελικής φάσης του Διαγωνισμού ενημερώθηκαν, εκτός από το ευρύ κοινό, τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί παραγωγοί, σκηνοθέτες και κριτικοί. Στο πλαίσιο αυτό, η ταινία μικρού μήκους της Αναστασίας Παπαδοπούλου, επενδυμένη μουσικά από τις 11 καλύτερες συνθέσεις, με βάση την αξιολόγηση και τη βαθμολογία της επιτροπής, παρουσιάστηκε και είναι διαθέσιμη στα social media του Μεγάρου. Επιπλέον, τα σάουντρακ είναι διαθέσιμα και στη μόνιμη πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο site του Μεγάρου εδώ.

Βιογραφικά σημειώματα  βραβευθέντων και διακριθέντων 

Α΄ βραβείο | Θοδωρής Παπαδημητρίου (57ΗΜ3)

Είναι συνθέτης, μαέστρος και βιολοντσελίστας, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και κάτοχος Master στη διεύθυνση ορχήστρας από το University of Hull. Διευθύνει τις ορχήστρες του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης και έχει διευθύνει σε πολλές παραγωγές τη MOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης). Είναι μέλος του σχήματος The Prefabricated Quartet και συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η σύνθεση για την ταινία Elevator Alone αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων επιλογής 5ΗΜ3 και 7ΗΜ3 του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, όπου διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής. Το α΄ βραβείο που κέρδισε στο Animegaron είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στις φοιτήτριες και τους φοιτητές των μαθημάτων. 

Β΄ βραβείο  | Διαμαντίνα Βραχλιώτη

Η συνθέτις και πιανίστα Διαμαντίνα Βραχλιώτη είναι πτυχιούχος όλων των ανωτέρων θεωρητικών, διπλωματούχος πιάνου και σύνθεσης (Ωδείο Αθηνών), όλα με άριστα παμψηφεί και α΄ βραβείο. Σύντομα αποφοιτά από το Τμήμα Σύνθεσης του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει θητεύσει δίπλα σε διεθνώς καταξιωμένους δημιουργούς, όπως ο Χρ. Αναστασίου και ο Π. Λιαρόπουλος. Με επαινετικά λόγια για το προσωπικό της ύφος έχουν εκφραστεί οι αναγνωρισμένοι συνθέτες και ακαδημαϊκοί Alain Louvier, Michael Denhoff, George Tsontakis.

Έχει γράψει έργα για σόλο όργανα, χορωδιακά, μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα,  συμφωνική ορχήστρα, μουσική μπαλέτου, μουσική για αρχαίο και σύγχρονο θέατρο κ.ά.

Ασχολείται επίσης με ηλεκτροακουστική, ηλεκτρονική, sound design και μουσική επένδυση εικόνας (ταινιών, animation κ.ά.). 

Β΄ βραβείο  | Κωνσταντίνος Ιμβριώτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε από μικρή ηλικία σπουδές κλασικού πιάνου και αργότερα συνέχισε με ανώτερα θεωρητικά αποφοιτώντας με άριστα. Παράλληλα σπούδασε μουσική τεχνολογία. Έχει διδάξει μουσική και έχει σχεδιάσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα θεωρίας που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη μυθοπλασία, μέσω της χρήσης animation και κινούμενων γραφικών. Ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής και τη σύνθεση ήχων καθώς και με το sound design και την ηχητική επεξεργασία σε βίντεο μικρού μήκους, και πρόσφατα σε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.

Γ΄ βραβείο | Ελένη Εξάρχου

Είναι συνθέτις, πιανίστα, μαέστρος και ενορχηστρώτρια, πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και υπότροφος του IKY. Έχει δίπλωμα πιάνου (άριστα με ειδική διάκριση) και ανώτερων θεωρητικών (άριστα) από το ΚΩΘ. Μελέτησε σύνθεση δίπλα στους Θ. Αντωνίου και Λ. Χατζηλεοντιάδη. Το 2018 κέρδισε β΄ βραβείο στoν Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης για ταινία animation του ΜΜΑ και το 2019 α΄ ειδική διάκριση για μουσική στην ταινία Once Upon a Line της Alicja Jasina. Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς με το χορωδιακό σύνολο που διηύθυνε και έχει γράψει έργα για σόλο όργανα, φωνή, οργανικά σύνολα, ταινίες μικρού μήκους και θέατρο.

Α΄ διάκριση | Πιέρρος Παπαδάκος

Γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Είναι συνθέτης και ειδικεύεται στη μουσική κινηματογράφου. Επίσης ασχολείται επαγγελματικά με το κοντραμπάσο, το μπάσο και το πιάνο. Είναι κάτοχος πτυχίου αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, κλασικής σύνθεσης και ενορχήστρωσης με καθηγητή τον Νίκο Φυλακτό. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής τεχνολογίας, μουσικής παραγωγής και μίξη ήχου με τον Δημήτρη Δερμάνη. Από το 2012 μέχρι σήμερα διδάσκει σε ωδεία στην Αθήνα. Από το 2017 έως το 2022 δίδαξε στις σχολές ΙΕΚ Δέλτα στον τομέα Μουσικής Τεχνολογίας και Ηχοληψίας. Από τον Ιανουάριο του 2023 παρακολουθεί, διαδικτυακά, στο Film Scoring Academy of Europe (FSAE) μεταπτυχιακά μαθήματα πάνω στη σύνθεση μουσικής κινηματογράφου και το video gaming scoring. 

Β΄ διάκριση  | Lydia de la Guía Benítez

Η Lydia de la Guía Benítez, γνωστή ως Lydia G. Melyn, διδάχτηκε μουσική από πολύ μικρή. 

Από το 2022 ασχολείται αποκλειστικά με τη σύνθεση και τη μουσική παραγωγή. Σήμερα είναι παραγωγός των δικών της τραγουδιών και οργανικών συνθέσεων για τον κινηματογράφο και τα πολυμέσα. Στον ελεύθερό της χρόνο τραγουδάει μαζί με το παπαγαλάκι της. 

Τραγουδάει και παίζει πιάνο, φλάουτο τραβέρσο και γιουκαλίλι. Έχει δώσει συναυλίες στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τον Καναδά ως μέλος συγκροτημάτων, σε σχήματα μπλουζ και τζαζ, μικρές ορχήστρες και στο θέατρο. Στο πρότζεκτ MagicalBeatz.com θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά της.

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023