Αφού στη διάρκεια του 2018 γιορτάσαμε τα 111 χρόνια από την ίδρυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, που μετονομάστηκε σε Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, συνεχίζουμε με τον ίδιο παλμό το 2019 με ένα πρόγραμμα πλούσιο όχι μόνο σε εκδηλώσεις, αλλά και σε δράσεις συνεργασίας που υφαίνουν σχέσεις ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η ανώτατη εκπαίδευση, ο αθλητισμός και η καινοτομία.

Από την ίδρυσή του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνιστά έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς της Ελληνογαλλικής συνεργασίας. Πρόκειται για μια συντονισμένη, σε όλους τους τομείς, προσπάθεια με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την οποία θέλουμε να προβάλουμε τη φετινή χρονιά. Αρχίζοντας από την πολιτιστική μας ατζέντα, προσθέσαμε φέτος μια καινούρια ενότητα, με το όνομα «Γέφυρες», η οποία παρουσιάζει τις δράσεις συνεργασίας που αναπτύσσουμε στη διάρκεια της χρονιάς.

Στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας για παράδειγμα, εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε τις δράσεις μας για τους επαγγελματίες του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας  επαγγελματικές συναντήσεις  που επιτρέπουν στους Έλληνες να επωφεληθούν από τις γνώσεις και την εμπειρία των Γάλλων ομολόγων τους. Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα σε σχολές επιμόρφωσης, σε επαγγελματίες και καλλιτέχνες των δύο χωρών, κυρίως χάρη στην οργάνωση διερευνητικών αποστολών, σεμιναρίων, συναντήσεων ή résidences.

Ενισχύουμε την πανεπιστημιακή συνεργασία και εντείνουμε τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, ενθαρρύνοντας τον πανεπιστημιακό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, επιτρέποντας την ανταλλαγή ανάμεσα σε οικονομικούς παράγοντες και τον ακαδημαϊκό χώρο, θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε γαλλικές επιχειρήσεις για τους πτυχιούχους Ελληνικών Πανεπιστημίων. Παράλληλα, μέσα από το Ταμείο κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας, ενισχύουμε τις επιστημονικές συνεργασίες υψηλού επιπέδου, παρέχοντας υποτροφίες σε νέους Έλληνες ερευνητές προκειμένου να πραγματοποιήσουν ερευνητική εργασία σε ένα γαλλικό ίδρυμα.

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα για τη διοικητική συνεργασία με υποστήριξη της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων στον χώρο της ελληνικής διοίκησης.

Εστιάζουμε επίσης την προσοχή μας στην, ιδιαιτέρως θετική, ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα του αθλητισμού, με την υπογραφή, μεταξύ άλλων, της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Γαλλικής Πρεσβείας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ) για την προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024 και της γαλλικής γλώσσας, καθώς και την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με τον ελληνικό οργανισμό Safe Water Sports (SWS) για την υλοποίηση από κοινού προγραμμάτων και δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφαλή διεξαγωγή θαλάσσιων αθλημάτων και δραστηριοτήτων.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία, σε επίπεδο συνεργασίας, του δικτύου EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων Ευρωπαϊκής Ένωσης), στην προεδρεία του οποίου βρίσκεται από το τέλος του 2018 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το οποίο παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας αποτελεσματικών συνεργασιών ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς, με στόχο τη βελτίωση και την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας και την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες εκτός Ευρώπης.

Παράλληλα με τις δράσεις μας συνεργασίας, αναπτύσσουμε το 2019 ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο,  συνεχίζουμε τους διάφορους κύκλους που δημιουργήσαμε το 2016 και που απέκτησαν σε λίγα μόνο χρόνια ένα πιστό κοινό ανά τομέα. Παρατείνουμε το πρόγραμμα των, πλέον καθιερωμένων, σημαντικών μας εκδηλώσεων που έχουν γίνει σταθερά ραντεβού με το κοινό, όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, που γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια του και το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου που, για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται στους μεγαλοπρεπείς κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Μεταξύ αυτών των καθιερωμένων εκδηλώσεων είναι και η Νύχτα της Φιλοσοφίας που, στην έκτη της έκδοση, είναι αφιερωμένη στο ζήτημα της ευτυχίας.

Ενισχύουμε για μια ακόμη χρονιά, τη συνεργασία μας με τα ελληνικά ιδρύματα, με την υποστήριξη σημαντικών εκδηλώσεων, όπως οι παραστάσεις της Comédie-Française στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου φέτος το καλοκαίρι, με φημισμένους ηθοποιούς. Στο ίδιο πλαίσιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκινούμε μια μεγάλη γαλλο-γερμανο-ελληνική τριμερή συνεργασία γύρω από τις μουσικές σπουδές στις τρεις χώρες, με τη συμμετοχή των τριών εθνικών ωδείων μας, που θα οδηγήσει σε επαγγελματικές ανταλλαγές, συναυλίες, υποτροφίες κ.α.

Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, το πρόγραμμά μας στοχεύει να αναπτυχθεί εκτός Αθηνών, φυσικά στα παραρτήματά μας στη Λάρισα και στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Έτσι, πέρα από την υποστήριξη σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, στις τέχνες, ή στις επιμορφώσεις, συνεχίζουμε μια σειρά δράσεων ειδικά αφιερωμένων σε περιοχές της επικράτειας, όπως η δράση «1 αιρετός / 1 καλλιτέχνης-τεχνίτης» που έχει στόχο να διασταυρώσει απόψεις και υπεύθυνους φορείς για θέματα τοπικής ανάπτυξης.

~ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019 ~

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το πολιτιστικό τμήμα καλύπτει τους τομείς των εικαστικών τεχνών και του ζωντανού θεάματος.

Οι Στόχοι

Υποστήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του πολιτισμού: βοηθά ώστε να γίνουν όλοι κοινωνοί της γνώσης, ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα στις σχολές επιμόρφωσης, ανάμεσα σε επαγγελματίες και καλλιτέχνες των δύο χωρών.

Στήριξη για την αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς: Εφαρμογή ενός νέου προγράμματος résidences σχετικά με τις διάφορες πρακτικές τεχνιτών και καλλιτεχνών, με στόχο τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αποκέντρωση των δράσεων: Στην ελληνική επικράτεια, δραστήριοι φορείς υπηρετούν τον πολιτισμό. Ένας σημαντικός αριθμός φεστιβάλ και θερινών résidences αναπτύσσονται ανά περιοχές. Η νέα αυτή προοπτική επισημοποιήθηκε τον Μάιο του 2018  με την υπογραφή δύο συμφωνιών με τις περιφέρειες Αττικής και Κρήτης.

Οι Δράσεις

Υποστήριξη της δημιουργίας

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, στη διαφορετικότητα καθώς και στην διαδραστικότητα των έργων και στην αποκέντρωση.

Δίπλα δίπλα – Side by side

Πρόγραμμα του Ωδείου Αθηνών για νέους μουσικούς, που θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη μουσική δίπλα σε επαγγελματίες που θα παραδώσουν masterclasses, διάρκειας μιας εβδομάδος. Σε συνεργασία με το Goethe-Institut και το Ωδείο Αθηνών.

-> Από 4 έως 7 Μαρτίου 2019 : τα πρώτα masterclasses στο πλαίσιο αφιερώματος στον Olivier Messiaen. Με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Zoom In

Ένα πρόγραμμα του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν στην Αθήνα σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Χορό.

Υποστήριξη σε φεστιβάλ και σε μεγάλα ιδρύματα

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 

Η Comédie-Française στην Επίδαυρο τον Ιούλιο 2019, με την παραγωγή δύο έργων του Ευριπίδη: Ηλέκτρα και Ορέστης, σε σκηνοθεσία του Ivo Van Hove. Οι παραστάσεις θα ανέβουν στην αίθουσα Richelieu στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2019.

Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου – Μυτιλήνη

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Φεστιβάλ Καλαμάτας

Υποστήριξη στη διάδοση

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει κύκλους που απευθύνονται σε έναν ευρύ κοινό προκειμένου να προωθήσει τη σύγχρονη δημιουργία και να καταστεί χώρος διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών, διανοητών και πολιτών.

Κύκλος – Λέξεις επί σκηνής

Ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» προσκαλεί καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, της υποκριτικής, των πλαστικών τεχνών, της χορογραφίας και της συγγραφής, να γνωριστούν με αφορμή τη λογοτεχνία.

21 Φεβρουαρίου 2019: ο ποιητής και εκδότης Bruno Doucey, θα παρουσιάσει την ποιητική του συλλογή Αυτοί που σιωπούν, με αφορμή την κυκλοφορία της στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Κύκλος – Ο Λόγος στους δημιουργούς

Ενθαρρύνοντας τις νέες μορφές διαλόγου, έκφρασης και σκέψης, το Ινστιτούτο δίνει φωνή σε δημιουργούς, σε καλλιτέχνες, σε όλους όσους προκαλούν τα όρια της καθιερωμένης δημιουργίας, επιθυμούν να μοιραστούν τη στρατευμένη καλλιτεχνική δράση και να επινοήσουν άλλες.

-> Ένα διαδραστικό πλατό στο χώρο ή από απόσταση σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI)

Σκηνοθετημένος από τον Vincent Cavaroc, ο χώρος αυτός, όμοιος με πλατό τηλεόρασης, συγκεντρώνει γύρω από το ζήτημα της τέχνης και της οικολογίας προσκεκλημένους από διάφορους τομείς με στόχο να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα εγχειρήματά τους.

Οι Δευτέρες είναι (p)arty !

Συναντήσεις ανοιχτές σε όλους, στη διάρκεια των οποίων αντιπαραβάλλονται απόψεις νέων, άγνωστων καλλιτεχνών με αυτές διακεκριμένων προσκεκλημένων. Προβολές, περφόρμανς, συναυλίες… κάθε εισήγηση προκαλεί σκέψεις, εμπειρίες και αισθήσεις.

Καλλιτέχνες προσκεκλημένοι για το 2019: Jéremie Bernaert , Elisa Perrigueur και φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η Νύχτα Φιλοσοφίας και Ιδεών: Η Ευτυχία

Στις 16 & 17 Μαΐου 2019, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Βελγίου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι). Με τη συμμετοχή του περιοδικού «Mouvement», της ομάδας φιλοσοφίας Γκαβαγκάι και του El Sistema Ελλάδος.

Απέναντι στις πρόσφατες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, στα οικολογικά ζητήματα που ζητούν επιτακτικά λύση, είναι αναγκαίο η έννοια της ευτυχίας να επανεξεταστεί: πως ξαναχτίζει κανείς τη ζωή του ύστερα από μια τραυματική εμπειρία, με ποιους νέους τρόπους επινοεί το μέλλον; Σε αντίθεση με την παγκοσμίως ολοένα και αυξανόμενη αστικοποίηση, είναι άραγε η φυγή από την πόλη ο δρόμος για την ευτυχία;

Με τη συμμετοχή των (προς επιβεβαίωση): Michaël de Saint–Cheron, φιλόσοφος, Lisette Lombé, καλλιτέχνις φεμινίστρια, Aïnhoa Jean-Calmettes, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Mouvement», Emmanuel Laurentin, δημοσιογράφος του France-Culture, Ήλιος Κώτσου, ψυχολόγος, Eva Illouz, κοινωνιολόγος, Γιώργος Αραμπατζής, φιλόσοφος, Laurent Le Gall, ιστορικός, Μάρω Μιχαλακάκου, καλλιτέχνις, Pablo Servigne, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της θεωρίας «collapsologie» κ.α. Μέσα από τη δουλειά τους και την εργασιακή τους εμπειρία, μας δίνουν τροφή για σκέψη.

Στις 16 & 17 Μαΐου, οι ομιλητές έρχονται να μεταδώσουν τον δικό τους ορισμό της ευτυχίας και της τέχνης του ζην στον 21ο αιώνα, μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο με τις νέες γενιές.

Η νύχτα αυτή παράλληλα ενθαρρύνει την πρωτοτυπία όσον αφορά τη μορφή των εισηγήσεων και των ανταλλαγών. Έχοντας πραγματοποιήσει στο παρελθόν συμπόσια, πλατό media, αντιπαραθέσεις, τη φετινή χρονιά καινοτομούμε με μια ραδιοφωνική δημιουργία που θα αναμεταδοθεί τόσο στις ελληνικές όσο και στις γαλλικές ραδιοσυχνότητες. Η νέα αυτή έκδοση θα αποτελέσει αφορμή για τα εγκαίνια μιας νέας φόρμας συνεδρίων-θεάματος με τη μορφή δίκης.

Η Comédie-Française στην οθόνη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το σπίτι του Μολιέρου ανοίγει τις πόρτες του στο αθηναϊκό κοινό στη μεγάλη οθόνη του auditorium Theo Angelopoulos, προσφέροντας το κλασσικό του ρεπερτόριο σε μαγνητοσκόπηση, με ελληνικούς υπότιτλους.

Προβολές

01.03.2019 Λουκρητία Βοργία του Victor Hugo

20.09 2019 & 18.10. 2019 Ορέστης/Ηλέκτρα του Ευριπίδη

13.12. 2019 Βρετανικός του Racine

Γαλλικό θέατρο: Μετάφραση – εκδόσεις – ανάγνωση 

Έκδοση δύο θεατρικών από το γαλλικό θεατρικό ρεπερτόριο σε ελληνική μετάφραση, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και το εργαστήρι θεατρικής μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος: Les voyages de Monsieur Perrichon του Eugène Labiche και Mais nte ne promène donc pas toute nue ! του Georges Feydeau.

Υποστήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού

Υποστήριξη των συναντήσεων και των ανταλλαγών μεταξύ επαγγελματιών και καλλιτεχνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το κοινό να ανακαλύψει και να γίνει κοινωνός νέας γνώσης, νέων ιδεών και νέων πολιτισμών.

Οι επαγγελματικές συναντήσεις

Μια περίοδος μελέτης για όλους όσους επιθυμούν να μοιραστούν τη δημιουργική τους ιδέα, να αποδεχθούν προκλήσεις σε συλλογικό επίπεδο καθώς και νέες δημιουργικές πρακτικές.

Διερευνητική αποστολή – Ένας αιρετός, ένας καλλιτέχνης-τεχνίτης

Μια ιδιότυπη δράση αναζήτησης ενός αιρετού και ενός καλλιτέχνη-τεχνίτη που συναντιούνται για να μιλήσουν για την πόλη, στο διάστημα μιας μέρας, στο διάστημα μιας διαδρομής. Μετά την Κρήτη και την Ελευσίνα, μια νέα αποστολή θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

Προγράμματα résidences στη Γαλλία

Τα προγράμματα του Institut français (Παρίσι) επιτρέπουν τη διαμονή ξένων δημιουργών  στη Γαλλία με στόχο την ανάπτυξη του δημιουργικού τους εγχειρήματος. Οι résidences γεννούν ανά διαστήματα ανέλπιστης ποιότητας έργα, προϊόντα συλλογικής προσπάθειας.

Προγράμματα résidences στην Ελλάδα 

-> Résidence καλλιτεχνών στη Ρόδο

Με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι) και με τη συμμετοχή του Προξενείου της Γαλλίας στη Ρόδο και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, το πολιτιστικό τμήμα εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα résidences για καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ερευνήσουν την τέχνη της κεραμικής.

Η Lise Chevalier είναι η πρώτη καλλιτέχνις που συμμετέχει στο πρόγραμμα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019, και η οποία θα εργαστεί γύρω από το σχέδιο και το χρώμα.

-> Résidence στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Για τα 111 χρόνια, το Γαλλικό Ινστιτούτο προσκάλεσε το 2018 πέντε καλλιτέχνες σε résidence για να ασχοληθούν με τις μνήμες του μέλλοντος. Το 2019 είναι η σειρά του Damien Roger, τοπιογράφου, ο οποίος θα είναι σε résidence για τη δημιουργία πράσινης στέγης.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Το τμήμα πολιτιστικών βιομηχανιών καλύπτει τους τομείς του κινηματογράφου, των οπτικοακουστικών μέσων, του βιβλίου και της σύγχρονης μουσικής.

Οι Στόχοι

Προσέγγιση ενός νέου κοινού με το οποίο θα αποκτήσει σταθερά ραντεβού γύρω από γαλλικά πολιτιστικά θέματα.

Παρουσίαση της εμπειρογνωμοσύνης και των γαλλικών ταλέντων στο ελληνικό κοινό καθώς και προώθηση της πλούσιας ελληνικής σκηνής και της δυναμικής παρουσίας της στη Γαλλία.

Οι Δράσεις

Κινηματογράφος:

FFF20 – Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρος

02-10.04.2019 Αθήνα και Κύπρος & 11-17.04.2019 Θεσσαλονίκη

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γιορτάζει τα 20 χρόνια του και ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Κύπρο με προβολές σε αβάν πρεμιέρ! Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος στις 19.03.2019.

Θερινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: 3η έκδοση

Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2019: 5 προβολές στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

Ciné-club, το μηνιαίο ραντεβού των σινεφίλ

Επαγγελματίες του χώρου παρουσιάζουν 6 ταινίες.

Σύγχρονη μουσική:

Υποστήριξη και παρουσίαση Γάλλων καλλιτεχνών της εναλλακτικής σκηνής στα φεστιβάλ Plisskën και Inmute.

Βιβλίο:

Κύκλος Λογοτεχνικών Συναντήσεων

Σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία Ιανός, Public (συνάντηση με τον Edouard Louis), Λεξικοπωλείο και Ανοιχτό Βιβλίο.

Επιδότηση της μετάφρασης γαλλικών έργων

Πρόγραμμα βοήθειας για εκδότες Jacqueline de Romilly.

Η γαλλική παρουσία στα φεστιβάλ Κόμικς

Comicdom Con, Athens con.

Περιοδεία ενός συγγραφέα νεανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Σε συνεργασία με το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λάρισα και τον Ελληνογαλλικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χανίων.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ OCTAVE MERLIER

Κύκλος – Η λογοτεχνία πέρα μακριά

Η Βιβλιοθήκη Octave Merlier διοργανώνει έναν κύκλο λογοτεχνικών συναντήσεων ανά δύο μήνες, καλύπτοντας διάφορα είδη της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας, από το μυθιστόρημα και την αστυνομική λογοτεχνία έως τη γαλλόφωνη ποίηση.

20.03.2019 : «Να σώσουμε τον Μότσαρτ» ή η τέχνη της εξέγερσης: Συνάντηση με τον Raphaël Jerusalmy

Άλλα έργα που θα παρουσιαστούν το 2019:

Δαιμονισμένες / Frédéric Gros (Albin Michel, 2016 – Πόλις, 2018)

14 & Ειδική απεσταλμένη / Jean Echenoz (Minuit, 2012 & 2016 – Ίκαρος, 2014 & 2017)

Μικρή πατρίδα / Gaël Faye (Grasset, 2016 – Πατάκης, 2017)

Ημερήσια διάταξη / Éric Vuillard (Actes Sud, 2017 & 2012- Πόλις, 2018)

«Οι Εκδόσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1945-1990) – μια μοναδική εκδοτική περιπέτεια»

05-25.02.2019 – Βιβλιοθήκη

ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Τμήμα Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας καλύπτει τομείς όπως η επιστημονική έρευνα, η ανώτατη εκπαίδευση, οι συζητήσεις, οι ιδέες και η καινοτομία.

Οι Στόχοι

Διατήρηση των συζητήσεων ιδεών υψηλού επιπέδου

Ενίσχυση της ελκυστικότητας της γαλλικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της πανεπιστημιακής συνεργασίας

Εντατικοποίηση της συνεργασίας όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία

Επέκταση του προγράμματος για τη διοικητική συνεργασία με υποστήριξη της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων

Οι Δράσεις

Κύκλος Collège de France 

Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

-> 28.03.2019 Patrick Boucheron, κάτοχος της έδρας «Ιστορία των εξουσιών στη Δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας»

-> 21.05.2019 François Héran, κάτοχος της έδρας «Μεταναστευτικές ροές και κοινωνίες»

-> Stéphane Mallat, κάτοχος της έδρας «Επιστήμες δεδομένων» (προς επιβεβαίωση).

Κύκλος – Σύγχρονη Σκέψη: οι προκλήσεις της ισότητας

22.01.2019 │Διάλεξη του Lucas Chancel: Παγκόσμιες ανισότητες: που βρισκόμαστε σήμερα;

26.02.2019 │ Διάλεξη του Philippe Meirieu : Ποια παιδαγωγική για ένα σχολείο πραγματικής ισότητας;

30.05.2019│ Διάλεξη της Réjane Senac : Απελευθερώνοντας την ισότητα από την αδελφότητα.

Κύκλος – Νεολαία που καινοτομεί

Οι βραδιές του κύκλου, που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες ή φορείς καινοτόμων προτάσεων, εμπλουτίζονται το 2019 με την προβολή ντοκιμαντέρ και επιστημονικών ταινιών, με την πρόσκληση φημισμένων Γάλλων προσωπικοτήτων. Ορισμένες από αυτές θα πραγματοποιηθούν εκτός Αθήνας.

Θεματική 2019 : αναπτύσσοντας την οικονομία της ευημερίας μέσα από την καινοτομία:

24.01.2019 : Προβολή της ταινίας 2101 Επιστήμες και Μυθοπλασία.

21.02.2019 : Βραδιά στην Πάτρα: Υγεία: η διατροφή κάτω από το βλέμμα της επιστήμης.

21.03.2019 : Προβολή της ταινίας du film Hyperconnectés, le cerveau en surcharge.

18.04.2019 : Βραδιά γύρω από την ενασχόληση της τεχνολογικής καινοτομίας σε θέματα εκπαίδευσης (Edtech).

23.05.2019 : Προβολή ντοκιμαντέρ για τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή

13.06.2019 : Βραδιά στη Θεσσαλονίκη για την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων από φυσικά κυρίως αίτια.

Οκτώβριος 2019 : Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Νύχτα των Επιστημόνων.

Τέλη Οκτωβρίου 2019 : Σε συνεργασία με την εκδήλωση Maker Faire και τον χώρο The Cube.

17.10.2019 : Βραδιά για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

21/11/2019 : Βραδιά στη Λάρισα

Κύκλος – Τα rendez-vous Campus France

Σταθερά rendez-vous με το κοινό που επιθυμεί να ανακαλύψει ή να ενημερωθεί περαιτέρω για τις σπουδές στην Γαλλία.

Κύκλος – Αειφόρος ανάπτυξη: αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και διαχείριση των φυσικών κινδύνων

Μετά από την κυκλική οικονομία, την έξυπνη πόλη και τα τρόφιμα του μέλλοντος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ασχολείται με το ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων, που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την κλιματική αλλαγή.

Έκθεση Σπουδές στη Γαλλία

16.02.2019, 10.00-18.00

Με τη συμμετοχή 26 Ιδρυμάτων της γαλλικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η έκθεση ξεκινά στις 15.02.2019 με τη συζήτηση: Τουρισμός – Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης και οι αυριανές θέσεις εργασίας;

Το Ταμείο κινητικότητας για την ελληνική νεολαία

Το 2019, το ταμείο κινητικότητας θα χορηγήσει 13 νέες υποτροφίες αριστείας για μεταπτυχιακές σπουδές Μaster 2, σε όλα τα επιστημονικά πεδία, και 5 νέες υποτροφίες résidences υψηλού επιπέδου σε πεδία στρατηγικής σημασίας.

Το Ταμείο χορηγεί τις υποτροφίες ύστερα από πρόσκληση υποψηφιότητας και συνέντευξη. Το 2018, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έλαβε 90 υποψηφιότητες.

Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις στη Γαλλία

Το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, απευθύνεται σε πτυχιούχους της ανώτατης εκπαίδευσης και προτείνει πρακτική άσκηση 4 έως 6 μηνών σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και σε επιχειρήσεις στη Γαλλία.

Υποστήριξη των πανεπιστημιακών συνεργασιών

Υποστήριξη των ελληνογαλλικών κονσόρτσιουμ που έχουν ως προοπτική την υποβολή υποψηφιοτήτων σε ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus+, Horizon 2020, Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια).

Υποστήριξη και συνεργασία, στο πλαίσιο άλλων εκδηλώσεων:

19.03.2019 : Διάλεξη για τον Descartes του Frédéric de Buzon, καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιου του Στρασβούργου (διοργάνωση: Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).

23.10.2019 : 14ο Διεθνές Συνέδριο «Ο Καντ και οι Έλληνες, το χθες και το σήμερα» (διοργάνωση: Εταιρεία Καντιανών Μελετών στη Γαλλική Γλώσσα).

07 & 08.11.2019 : Διεθνές Γαλλόφωνο Συνέδριο «Αφηγούμενοι την κρίση σε κινηματογραφικά καρέ: σύγχρονες αναπαραστάσεις (διοργάνωση: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙΙ, Πανεπιστήμιο Descartes Paris V, Πανεπιστήμιο Σορβόννης Paris-Cité).

Μάρτιος 2019 │Υποστήριξη της διοργάνωσης της επιστημονικής έκθεσης «Στην καρδιά του εγκεφάλου: ταξίδι στην καρδιά της ζωής», στην Πάτρα.

Απρίλιος 2019 │Συμμετοχή στο Athens Science Festival με δύο προβολές του «16 levers de soleil» των Pierre-Emmanuel Le Goff και Thomas Pesquet

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το Τμήμα εκπαιδευτικής συνεργασίας καλύπτει τον τομέα της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο καθώς και στα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το τμήμα δραστηριοποιείται παράλληλα στον τομέα της αθλητικής διπλωματίας.

Οι Στόχοι

Γλωσσική ποικιλομορφία με έμφαση στη διγλωσσία κατά την εκμάθηση (ελληνικά/γαλλικά).

Ανάπτυξη μιας εικόνας που να μιλά περισσότερο στις σύγχρονες γενιές μαθητών: τα γαλλικά ως εργαλείο στην καθημερινότητα, συνδεδεμένο με τις μοντέρνες τάσεις της σύγχρονης ζωής.

Οι Δράσεις

Ανάπτυξη συνεργασίας με το Υπουργείο, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τις τοπικές διευθύνσεις

Υπογραφή συμβάσεων που επιτρέπουν τη λειτουργία του προγράμματος συνεχούς κατάρτισης των καθηγητών της Γαλλικής. Οι εκδότες των γαλλικών μεθόδων διδασκαλίας μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά (για παράδειγμα, οι εκδόσεις Clé Internationale).

Αυτές οι συμβάσεις παρέχουν τη δυνατότητα αδελφοποίησης ελληνικών σχολείων με γαλλικά ιδρύματα: υπάρχει ήδη μια σύμβαση με την Ακαδημία του Παρισιού, ενώ συζητείται η υπογραφή μιας νέας με την Ακαδημία της Aix-Marseille. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αδελφοποίηση πόλεων, τόσο από την πλευρά των Ελλήνων όσο και από εκείνη των Γάλλων.

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα (Ιανουάριος 2019), το οποίο επιτρέπει στα ξενόγλωσσα σχολεία να διδάσκουν ως πρώτη γλώσσα άλλη από την αγγλική, παρέχεται η δυνατότητα στα Ελληνογαλλικά σχολεία να αποκτήσουν το σήμα LabelFrancEducation. To σήμα αυτό λειτουργεί ως αναγνώριση της αριστείας στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας από τα ξενόγλωσσα σχολεία.

Ενίσχυση της προώθησης της κοινωνικής δικτύωσης για τους καθηγητές της Γαλλικής IFprofs Grèce: Κοινωνικό δίκτυο των επαγγελματιών για τη διδασκαλία των γαλλικών στην Ελλάδα, που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά την 1η Μαρτίου 2018 και μετρά έως σήμερα παραπάνω από 500 μέλη, κατά κύριο λόγο Έλληνες διδάσκοντες, καθηγητές της Γαλλικής γλώσσας.

«Γαλλόφωνα Αυτοκίνητα» για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας σε όλη την Ελλάδα: Η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εντάσσει στην προώθηση των γαλλικών και περιοχές εκτός της Αθήνας και της Αττικής. Το 2019, 4 αυτοκίνητα θα ταξιδέψουν στους δρόμους της Ελλάδας βοηθώντας στη διάδοση της γαλλικής γλώσσας.

Η αθλητική διπλωματία

-> Υπογραφή, τον Δεκέμβριο του 2018, συμφωνίας συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024 και της γαλλικής γλώσσας ως γλώσσας του Ολυμπισμού, με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Αθλητική Ακαδημία.

-> Υπογραφή, τον Φεβρουάριο του 2019, συμφωνίας συνεργασίας με τον οργανισμό Safe Water Sports για την από κοινού διοργάνωση προγραμμάτων και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για την ασφαλή διεξαγωγή θαλάσσιων αθλημάτων και δραστηριοτήτων.

-> 15.04.2019 │«Ζήτω η Ραγκμπι-γλωσσία! 1ο κύπελλο FrancOvalie: διοργάνωση τουρνουά ράγκμπι 7 παικτών σε δίγλωσση έκδοση (γαλλικά/ελληνικά) για νέους 9 έως 11 ετών

Από 6 έως 10 Μαΐου 2019: Ολυμπιακές Ημέρες «Η γενιά του 2024 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024» σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ).

Οι Εκδηλώσεις

Συναυλία: Merci Aznavour! 

Συναυλία αφιέρωμα στον Charles Aznavour, την 19.02.2019, από τον μουσικό Saro Zaven Demirdian, με τη συμμετοχή μαθητών από πέντε ελληνικά σχολεία.

Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2019: Συναυλία έναρξης του μήνα Γαλλοφωνίας 2019: Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη…, συναυλία από την Τίνα Αλεξοπούλου, την 6 Μαρτίου στις 20:00. Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις για τη Γαλλοφωνία 2019 διοργανώνονται από τις γαλλόφωνες πρεσβείας στην Ελλάδα.

Μεταξύ των διαφόρων δράσεων: ο Εθνικός Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας 2019, που διεξάγεται εδώ και χρόνια, είναι το αναγνωρισμένο και πολύ-αναμενόμενο γεγονός από σχολεία και καθηγητές, με περισσότερους από 3 000 μαθητές να δηλώνουν συμμετοχή σε όλη τη χώρα. Τελετές απονομής βραβείων προβλέπονται στην Αθήνα και στην επαρχία.

Τουρνουά Σλαμ «ποίησης επί σκηνής» 

15 Μαρτίου 2019│Δράση σε συνεργασία με το τουρνουά Σλαμ του Παρισιού (Slam production στο Παρίσι) και τον Pilote le Hot, συντονιστή του παρισινού τουρνουά. Ο νικητής θα κερδίσει ένα εισιτήριο για το Παρίσι με επιστροφή, συμμετέχοντας στο παρισινό τουρνουά τον Μάιο του 2019.

Ημέρα της Γαλλοφωνίας αφιερωμένη στο σχολείο της συμπερίληψης: Κύκλος – Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο

20.03.2019 │ «Στροφή στο σχολείο της συμπερίληψης» είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 10 εταίροι από 7 χώρες. Το πρόγραμμα αυτής της «ξεχωριστής» ημέρας περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, εργαστήρια, προβολές ταινιών, προσομοίωση συνέντευξης τύπου, συναυλία.

21.03.2019 │ Στρογγυλή τράπεζα: το σχολείο της συμπερίληψης στην Ευρώπη: μύθοι και πραγματικότητα

Μαγεμένα πρωινά

Από τον Οκτώβριο του 2018, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανοίγει τις πόρτες του σε γαλλόφωνους νέους με ταλέντο από όλα τα σχολεία της Ελλάδος: θεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ ανάγνωσης, τραγούδια. Τα μαγεμένα πρωινά απευθύνονται στο σχολικό κοινό.

13.02.2019 │ Ένα καταγάλανο πρωινό

Νοέμβριος 2019 │ Ο ίλιγγος του χρόνου…


Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος για το 2019