Το πρόγραμμα διαμονής ενθαρρύνει τη διασταύρωση της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς και των σύγχρονων προκλήσεων της κεραμικής τέχνης. Το κατάλυμα επιθυμεί να προσφέρει στους καλλιτέχνες ένα πεδίο δημιουργίας και πειραματισμού σε σχέση με το ιστορικό περιβάλλον και την ανακάλυψη της παραδοσιακής τεχνογνωσίας.

Το πρόγραμμα διαμονής του 2021 απευθύνεται σε γυναίκες και άντρες καλλιτέχνες, πολίτες των χωρών της Μεσογείου που επιθυμούν να αναπτύξουν ένα καλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα πάνω στη σύγχρονη κεραμική.

Καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς ενθαρρύνονται να παρουσιάσουν ένα έργο καλλιτεχνικής έρευνας που περιλαμβάνει την κεραμική ως μέσο.

Οι τρεις επιλεγμένοι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν γι’ αυτή τη δίμηνη καλλιτεχνική διαμονή, καλούνται να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με τους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς κύκλους του νησιού, καθώς και με τους ντόπιους τεχνίτες.

Η επεξεργασία κεραμικών έργων των επιλεγμένων καλλιτεχνών θα συμπληρωθεί με την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών από δασκάλους και καλλιτέχνες και μέσω συναντήσεων με ντόπιους τεχνίτες.

Η διαμονή αυτή στοχεύει επίσης στη δημιουργία δεσμών με καλλιτέχνες από τη Ρόδο. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα επωφεληθούν από ένα καλλιτεχνικό δίκτυο.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποστηρίζεται από το πρόγραμμα “La Fabrique de résidences” του Institut français Paris, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συνεργάζεται με τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για την υποδοχή των καλλιτεχνών στο παράρτημα της Ρόδου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου της Ρόδου και την πόλη της Ρόδου.

Το Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο βρίσκεται στο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης. Φιλοξενούσε τους ιππότες που περνούσαν από το νησί. Το 1912 το Κατάλυμα αγοράστηκε από τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Γαλλία, ο οποίος το προσέφερε στο γαλλικό κράτος. Σήμερα, στεγάζει το γαλλικό προξενείο.

Η κεραμική στη Ρόδο

Η κεραμική είναι παρούσα στη Ρόδο από την Αρχαιότητα. Ωστόσο από το 1929 και έπειτα, η δραστηριότητα άνθισε με τις παραγωγές του I.C.A.R.O (Industrie Ceramiche Artistiche Rodio – Orientali) η οποία αναβιώνει τη βιομηχανία με λεπτά και ποιοτικά κεραμικά είδη. Αυτό το μοντέλο προέρχεται από μια παράδοση της Faïenza και διαδίδεται στο νησί, ενώ είναι υπό ιταλική κατοχή. Η κεραμική αυτή δραστηριότητα συνεχίστηκε και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σχημάτισε στο νησί μια κοινότητα κεραμοποιών, εργατών, εμπειρογνωμόνων και συλλεκτών.

Σήμερα η τοπική παραγωγή εξαφανίζεται προς όφελος των αντιγράφων κεραμικών από την Ιζνίκ ή το ICARO. Η παράδοση παραμένει, ωστόσο η ανανέωση των γενεών και η μετάδοση της τεχνογνωσίας απειλούνται. Οι τοπικές αρχές συμμετέχουν στη διατήρηση και την ενίσχυση της άυλης τέχνης, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : 4 Ιουνίου 2021

Κεντρική φωτογραφία θέματος: greeka.com