Οι «Θερινές Νύχτες», ο εμβληματικός κύκλος τραγουδιών του Hector Berlioz σε ποίηση Théophile Gautier, είναι ένα από τα πιο ποιητικά έργα του συνθέτη, που καταπιάστηκε κατά κύριο λόγο με μεγάλες, σοβαρές φόρμες. Σε αντίθεση, τα τρυφερά τραγούδια σε ποίηση Théophile Gautier, Victor Hugo, Paul Verlaine, του Reynaldo Hahn, συνθέτη που ασχολήθηκε περισσότερο με μικρές φόρμες, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «σαλονιού», μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της «Βelle Époque».

Μέτζο σοπρανο: Έλενα Μαραγκού
Πιάνο: Μαρία Παπαπετροπούλου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Έλενα Μαραγκού

Έχει συνεργαστεί με Φιλαρμονική και Ορχήστρα Άλτστατχερμπστ Ντύσσελντορφ, ΚOA, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων κ.ά., με σύνολα μπαρόκ και μουσικής δωματίου, καθώς και με την ΕΛΣ (Η νυχτερίδα, Ο μαγικός αυλός, Ορλάνδος μαινόμενος, Ο Φρόυντ για εκείνη, The Darkness of Mistico, Μανόν Λεσκώ, Ριγολέττος, Μαντάμα Μπαττερφλάι κ.ά.). Έχει συμπράξει με αρχιμουσικούς όπως οι Χέλμουτ Ρίλλινγκ, Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, Tόρστεν Γκαίμπελ, Βύρων Φιδετζής, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Βράνος, Γιώργος Πέτρου, Ζωή Τσόκανου κ.ά. Έχει τραγουδήσει σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, έργα και σε πρώτες εκτελέσεις. Έχει ηχογραφήσει τις όπερες Ερωφίλη και Οδύσσεια του Νίκου Μαμαγκάκη, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο Into a Children’s Room (Irida Classical). Διπλωματούχος μονωδίας του Ωδείου Ατενέουμ (τάξη Μαρίνας Κρίλοβιτς), έχει μελετήσει με τους Ίνγκεμποργκ Νταντς, Άρη Χριστοφέλλη και Δάφνη Ευαγγελάτου. Σπούδασε νομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Σάρρεϋ Αγγλίας.

Μαρία Παπαπετροπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τις Πόπη και Ναταλία Μιχαηλίδου στο «Αθήναιον» Ωδείο και το Ωδείο Σκαλκώτα αντίστοιχα. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Σκαλκώτα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές της με τη Φρανσουάζ Τινά στην Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και στο Εθνικό Ωδείο της Ορλεάνης, απ’ όπου αποφοίτησε αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Κατόπιν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον Ούλριχ Ραντεμάχερ, στην ειδικότητα συνοδείας λίντερ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜasterofArts) με άριστα. Παρακολούθησε σεμινάρια και τμήματα τελειοποίησης πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας λίντερ με τους Λέβ Βλασένκο, Γκίττυ Πίρνερ, Εντουάρντο Χούμπερτ και Μπρούνο Κανίνο .Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ (Μέγαρο Μουσικής 1994) και σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Έχει συμπράξει επανειλημμένα, ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία και την Ορχήστρα Νέων του Μύνστερ στη Γερμανία όπου ηχογράφησε σε CD το κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ KV 467. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου και έχει εμφανιστεί στην Ελληνική Ραδιοφωνία και τηλεόραση. Διδάσκεις μάθημα πιάνου, συνοδείας και μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.