Η ομάδα blitz, υποψήφια για το σημαντικό Ευρωπαϊκό βραβείο Νέες Θεατρικές Πραγματικότητες (2012), παρουσιάζει τον “ΓΑΛΑΞΙΑ” στο Μουσείο Μπενάκη …

για 8 Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ είναι μια 4ωρη performance που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, και στη Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τυχαίνοντας θερμής υποδοχής τόσο από το κοινό όσο και από την επίσημη κριτική. Τον Μάρτιο του 2012 μάλιστα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο έπειτα από πρόσκληση του περίφημου θεάτρου Schaubühne.

Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ είναι μια τετράωρη παρέλαση ανθρώπων, πραγμάτων, ιδεών, αντικειμένων,κινημάτων, εκφράσεων και λέξεων που έχουν χαθεί και έτυχε θερμής αποδοχής τόσο από το κοινό όσο και από την επίσημη κριτική.

Στη σκηνή, 8 ηθοποιοί πίνουν μαζί με τους θεατές και θυμούνται ανθρώπους που πέθαναν, ιδέες που ξεχάστηκαν, αντικείμενα που έπεσαν σε αχρηστία ή που ξεπεράστηκαν από την εποχή, λέξεις και εκφράσεις που πλέον δεν χρησιμοποιεί κανείς. Μια αφήγηση που διασχίζει ολόκληρη την ιστορία του ανθρώπινου είδους και του ανθρώπινου πνεύματος και μετακινείται εν ριπή οφθαλμού από τη συγκίνηση στη γελοιότητα, από το φτηνό στο σημαντικό, από το χυδαίο στο ποιητικό.

Σε αυτή την τελική εκδοχή του ΓΑΛΑΞΙΑ, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη,  μαζί με τους μόνιμους ηθοποιούς της παράστασης, θα βρίσκεται κάθε φορά και ένας καλεσμένος, διαφορετικός κάθε βράδυ, ο οποίος θα μοιράζεται και θα θυμάται όλα αυτά που πέθαναν, ξεπεράστηκαν, ξεχάστηκαν μέσα από το δικό του προσωπικό σύμπαν.

Mια σειρά ανθρώπων. Μια εμμονική λίστα. Ένας κατάλογος με όλους αυτούς και όλα αυτά που χάθηκαν ανεπιστρεπτί.

Πρόσφατα ή πριν χρόνια ή ακόμη παλιότερα, πριν από αιώνες. Κινηματογραφιστές, τενόροι, βασιλείς, θεοί, φιλόσοφοι, ιδέες, αντικείμενα, δεκαετίες, λέξεις, σκηνοθέτες, ποιητές, εφευρέτες, αγρότες από την Θεσσαλία, μπαρ, συγκροτήματα, διαφημίσεις, τραγουδιστές, οδοί, χωριά που εγκαταλείφθηκαν, κινήματα τέχνης, εραστές, ερωμένες, τραγούδια, μοντέλα αυτοκινήτων, μοντέλα μηχανών, δικηγόροι, γιατροί από τα Πατήσια ή την Καλαμαριά, φίλοι, φίλες, συγγραφείς, ζωγράφοι, στρατιώτες, αρχιτέκτονες, μαραγκοί, άγιοι, βιβλία, ήρωες βιβλίων, ήρωες από ταινίες, αυτοκράτορες, μάχες, μύθοι, ζώα, παλαιστές, συμμαθητές από την Πάτρα ή την Θεσσαλονίκη, Σταυροφόροι, συνθέτες, πιανίστες, βιολιστές, ψυχολόγοι, βιολονίστες, τσελίστες, αναρχικοί, κομμουνιστές, φασίστες, ναζιστές, σοσιαλιστές, δήμαρχοι, ιεροψάλτες, ηθοποιοί, κλόουν, serial killers, συνήθειες, ονόματα, σπίτια, τραγούδια ξανά, μουσικά όργανα, ιδεοληψίες, δεισιδαιμονίες, μυθικά τέρατα, έπη, χημικοί, βοτανολόγοι, βιολόγοι, χαρτογράφοι, γλύπτες, ποπ είδωλα, τηλεοπτικά κανάλια, νοικοκυρές, απατημένοι σύζυγοι, ποιητές ξανά, ποδοσφαιριστές, πυγμάχοι, ομάδες μπάσκετ, ντισκοτέκ, φίλοι ξανά, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, στρατηγοί, ιππότες, γεωλόγοι, ψυχαναλυτές, παίκτες του baseball.

Η performance διαρκεί 4 ώρες. Η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης για το κοινό είναι ελεύθερη. Επίσης, και καθώς δεν υπάρχει διάλειμμα, οι είσοδοι και οι έξοδοι των θεατών γίνονται κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός.

Όσο η αφήγηση συνεχίζεται, οι θεατές πηγαινοέρχονται, βγαίνουν να καπνίσουν ή να συζητήσουν. Όταν επιστρέφουν, η performance εξακολουθεί, σαν μια παράξενη γιορτή που πρέπει οπωσδήποτε να μην διακοπεί, μια κοινότητα -ηθοποιών και θεατών- που οφείλει να θυμηθεί μέχρι εξαντλήσεως προκειμένου να κατανοήσει τις μυστηριώδεις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε αυτό που ζούμε σήμερα.

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: ομάδα blitz (Γ. Βαλαής, Α. Παπούλια, Χ. Πασσαλής )
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Ηθοποιοί: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Ελένη Καραγιώργη, Ελίνα Λούκου, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Χρήστος Πασσαλής, Νίκος Φλέσσας

Καλεσμένοι: Αντώνης Ξυδάκης-μαθητής Λυκείου, Σοφία Κόκκαλη-σπουδάστρια δραματικής σχολής, Ιωσήφ Καρνέζης-μουσικός, Θάνος Κόης-performer, μέλος των Lost Bodies, Λίτσα Μαυρογεώργη-αρχιτέκτονας, Θεανώ Μεταξά-ηθοποιός, Νεκτάριος Μπουγάς-φαρμακοποιός, Ηλέκτρα Τσακαλία-ηθοποιός