Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής ενός πολυτάλαντου νέου καλλιτέχνη, του Γιάννη Γούνα, η οποία φέρει ως τίτλο μία φράση του Τ.S. ELIOT, το ”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί!”.

Η έκθεση, θα διαρκέσει από την Τετάρτη 8 Μαΐου έως και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στις 20.00.

Η Έκθεση περιλαμβάνει τριάντα έξι έργα παστέλ, μεσαίων διαστάσεων, όλα φιλοτεχνημένα το 2012-2013, με πουλιά και τοπία, κατά κύριο λόγο “φουρτουνιασμένα” κυνηγημένα από αέρηδες και καταιγίδες. Τοπία αφιλόξενα, μελαγχολικά και πολύ οικεία, φτιαγμένα με τρυφερότητα και ευαισθησία, με χρώματα και άρωμα Ελλάδας, που παραπέμπουν αλληγορικά στην έλλειψη της θαλπωρής που βιώνει σήμερα και η ελληνική κοινωνία…

”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί! σημειώνει προλογίζοντας την Έκθεση στο ΙΜΚ ο συγγραφέας Γιώργος Ν. Μανιώτης:

“Όταν το φώς ήταν ζεστό, φιλόξενο και ελεύθερο, όταν τα νερά ήταν καθαρά και διάφανα, όταν οι κάμποι και τα βουνά ήταν γεμάτα χρώματα και αρώματα τα πουλιά πετούσαν ελεύθερα στον γαλάζιο ουρανό, παίζανε χαρούμενα με τους στροβιλισμούς των ανέμων, φρόντιζαν τους νεοσσούς τους στις καλαμιές των ποταμών, πηδούσαν μεθυσμένα από κλαδί σε κλαδί και χαίρονταν την ομορφιά του θεού, κτίζανε τις φωλιές τους ψηλά στα καμπαναριά και αφήνανε την ζωή τους να κυλά μέσα σε μια μαγεμένη και επώδυνη πολλές φορές αρμονία. Μετά ο αέρας βάρυνε και αγρίεψε, τα σύννεφα πυκνώσανε, μια βαριά μολυβένια βροχή άρχισε να πέφτει πάνω στα γκρίζα χωράφια της γης, τα δάση χάθηκαν και μείνανε τα δέντρα μοναξιασμένα στην άκρη, τα κύματα αγριέψανε και αρχίσανε μάχες με τα σκληρά βράχια.Σαν να νύχτωσε και σαν να χάλασε ξαφνικά η ισορροπία της καλής ζωής μας. Μόνη παρηγοριά μέσα στο πυκνό σκοτάδι το φωταγωγημένο σπιτάκι μας, ένα παλιό μοναστήρι μέσα σε ένα ξεπλυμένο απόγευμα, τα μικρά εξοχικά μέσα στα θεριεμένα δάση να δηλώνουν με τον όγκο τους μια τελευταία υποψία στοργής και φροντίδας. Ωστόσο μεγάλη ελπίδα, το κόκκινο καΐκι και η μικρή βαρκούλα που πλέουν κάτω από τα πυκνά σκοτάδια της νύχτας πάνω στα μαύρα νερά και επιδιώκουν ακόμα την συνέχεια της προσπάθειας για κάποια επιβίωση.

”Φύγε…Φύγε!”… είπανε τα πουλιά και πετάξανε μακριά μέσα στην απεραντοσύνη να βρούνε την ευτυχία τους. Ο ουρανός, η θάλασσα, τα δάση, τα βουνά και οι κάμποι ορφανέψανε από τα στολίδια τους. Έμεινε μόνο ο άνεμος, τα θεριεμένα σκιερά δάση, τα θεμέλια των σπιτιών μας, η βαριά μολυβένια βροχή και τα αδιαπέραστα παραβάν της νύχτας να μας κρατούν συντροφιά καθώς ανασαίνουμε. Μόνος και ακατανίκητος πόθος μας να ξαναγυρίσουν τα πουλιά και μαζί τους η ισορροπία της καλής ζωής μας.

Και ο ζωγράφος Γιάννης Γούνας εξομολογείται και εύχεται:

Τα πουλιά χρωματίζουν πάντα υπέροχα συναισθήματα εκεί ψηλά. Από μικρό  παιδί θυμάμαι να τα παρακολουθώ. Αργότερα τα έκανα τραγούδια και τώρα σε αυτή την έκθεση προσπάθησα με σεβασμό και αγάπη να τα παρουσιάσω πάνω σε λευκά χαρτιά. Ύστερα με τα παστέλ μου έφτιαξα τοπία, άγριες θάλασσες, ερημωμένα εκκλησάκια, χωράφια και μελαγχολικά λιβάδια. Με χρώματα ανακατεμένα σαν να συγκρούονται μεταξύ τους, προσπάθησα να ζωγραφίσω συναισθήματα και αγωνίες, αδιέξοδα και δρόμους και μια βαρκούλα αταξίδευτη που ψάχνει να βρει κάποιον επιβάτη. ”Φύγε! Φύγε!”… είπε το πουλί! Με αυτή τη φράση του Τ.S. ELIOT εύχομαι σε όλους να καταφέρνουν να φεύγουν πάντα μακριά από τις δυσκολίες και με τα φτερά της καρδιάς μας να ταξιδεύουμε σε αγαπημένους προορισμούς.

Ο καλλιτέχνης:

Ο Γιάννης Γούνας γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ανωτέρας σχολής Δραματικής Τέχνης του Κώστα Καζάκου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους: Λεωνίδα Τριβιζά, Σταμάτη Φασουλή, Νίκο Μαστοράκη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Γιώργο Μανιώτη, Στάθη Λιβαθηνό, Ράια Μουζενίδου. Έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. ‘Έπαιξε επίσης στη ”Σιωπή των Αγγέλων- Γεώργιος Βιζυηνός σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και στο θεατρικό μονόπρακτο ”ο Αιχμάλωτος σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μανιώτη στην ΕΤ1. Από το 2007 γράφει στίχους σε σπουδαίους ερμηνευτές. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Κατιάνα Μπαλανίκα, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γιώργος Καραδήμος, η Ηρώ Σαΐα, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου κ.α. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.