Στο πλαίσιο του «3ου Χειμερινού Φεστιβάλ του Σαράγεβο» εγκαινιάζεται στις

15 Φεβρουαρίου 2013, στη γκαλερί IPC “E” στο κέντρο της παλιάς πόλης, η έκθεση της ομάδας φωτογράφων Phasma2 με τίτλο Greece in Crisis υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από εκατόν πενήντα φωτογραφίες των τελευταίων τριών χρόνων που καταγράφουν με συγκλονιστικό τρόπο τις βίαιες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που βίωσε και βιώνει η χώρα.

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Τα έργα των δεκατεσσάρων φωτογράφων συνομιλούν μεταξύ τους, δημιουργώντας θεματικές ενότητες ως αυτοτελείς αφηγηματικές ιστορίες. Καταγράφουν την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πιο σκληρού οικονομικού πολέμου. Συλλαμβάνουν την επαναστατική ατμόσφαιρα των οδομαχιών, των διαδηλώσεων και απεργιών αλλά και τις επιπτώσεις τους.  Την απάνθρωπη πραγματικότητα των άστεγων και εξαθλιωμένων αλλά και την απλόχερη αλληλεγγύη που απαλύνει τη φρίκη και τον πόνο τους.  Τη μεσαία τάξη που ταλαντεύεται βάναυσα όταν οι χαμηλότερες τάξεις αφανίζονται. Αιχμηρές σκηνές ενός χρονικού του παραλόγου.
«Το χέρι τους είναι συνέχεια της ψυχής τους». O στίχος του Γιάννη Ρίτσου από τη Ρωμιοσύνη είναι ο τίτλος της καταληκτικής ενότητας της έκθεσης. Ένα σταυρόλεξο από είκοσι δύο κοντινά πλάνα χεριών, φωτογραφικά θραύσματα από τις υπόλοιπες σειρές που εκτίθενται.

Η έκθεση Greece in Crisis θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Νικόλας Γιακουμίδης, Λουίζα Γουλιαμάκη, Γιώργος Δέτσης, Μιχάλης Καραγιάννης, Στέλιος Ματσάγκος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Vishy Moghan, Milos Bicanski, Γιώργος Νικολαίδης, Καμίλο Νόλλας, Αλέξανδρος Σταματίου, Ιάκωβος Χατζησταύρου, Ανδρονίκη Χριστοδούλου.

Φωτογραφίες θέματος:

1. Γιώργου Δέτση, 2. Αλέξανδρου Μιχαηλίδη, 3. Γιώργου Νικολαΐδη, 4. Ιάκωβος Χατζησταύρου, 5. Στέλιος Ματσάγκος