Ο χώρος τέχνης SourLiBooM διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο “Φωνή και σώμα“, που αφορά στην  οργανική σύνδεση της φωνής με το σώμα  μας , του ήχου με την κίνηση και στη διαδρομή προς τον ηχητικό αυτοσχεδιασμό και το τραγούδισμα.

Η Φωνητική αυτή έρευνα ενεργοποιεί την οργανική σύνδεση με του σώματος με την φωνή μας, της κίνησης με τον ήχο, την μεταφορά της εσωτερικής μας δόνησης σε εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα. Προωθεί  μία συνεχής εσωτερική διάδραση μεταξύ ‘έσω’ και ‘έξω’ ερεθισμάτων προς την ελεύθερη ροή του ήχου στον χώρο.

Η φωνητική πράξη σε αυτή την εκπαίδευση δεν αντιμετωπίζεται ως ένα ‘τελικό αποτέλεσμα’ που προσπαθούμε να κατακτήσουμε αλλά ως μία συνεχή διαδικασία εσωτερικής διάδρασης μεταξύ του ‘έσω σώματος’ και του εξωτερικού ερεθίσματος. Είναι ένα ταξίδι ανταπόκρισης σε ερεθίσματα (impulse-reaction), την οποία αντιμετωπίζουμε κάθε φορά ως νέα, σε μία βήμα προς βήμα διαδικασία.

 Η φωνητική-κινησιολογική διαδικασία επικεντρώνεται στα εξής:

•             Εργαλεία προετοιμασίας και επανακάλυψης του προσωπικού μας ήχου σε σχέση με τις εσωτερικές σωματικές δομές με κύριο άξονα την ευχαρίστηση της διαδικασίας.

•             Εργαλεία αναπνοής και συγκέντρωσης στους σωματικούς μηχανισμούς δημιουργίας του φυσικού μας ήχου.

•             Αβίαστη, ρευστή φωνητική και σωματική έκφραση με άμεση ανταπόκριση σε εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα.

•             Ατομική φωνητική-κινησιολογική έρευνα σε ένα παλλόμενο από την ηχητική δόνηση σώμα.

•             Κινησιολογικός  & φωνητικός αυτοσχεδιασμός σε ζευγάρια και γκρουπ.

•             Παιχνίδι με τονικότητες, διαθέσεις, χρώματα και δημιουργία ηχο-εικόνων.

•             Η απόλαυση και το μοίρασμα του ομαδικού τραγουδιού.

Η φωνή ως σώμα, ως οντότητα, ως μοίρασμα, ως άγγιγμα.

Μέσα από αυτή την ανακάλυψη του ηχητικού μας δυναμικού, της καλλιέργειας μιας βαθειάς σύνδεσης μεταξύ της φωνής και του σώματός μας, της ελεύθερης ροής του ήχου στον χώρο και της διαλεκτικής τους λειτουργίας ως μέσω επικοινωνίας και έκφρασης μαθαίνουμε να ‘αγγίζουμε’ τον θεατή με την ηχητική μας δόνηση μέσω του ενεργοποιημένου σώματός μας.

Αυτή η εκπαιδευτική προσέγγιση βασίζεται σε διδασκαλίες της καθηγήτριας φωνής και τραγουδίστριας Chris Coe (UK), σε ασκήσεις του Jerzy Grotowski και έχει εξελιχθεί από την Αλίκη Δουρμάζερ μέσα από την έρευνα της στην σχέση μεταξύ φωνής και σώματος του περφόρμερ.  Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σπουδαστές θεατρικών και μουσικών σχολών, performer, χορευτές, τραγουδιστές, εκπαιδευτικούς και σε όσους ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν ή να διευρύνουν το σωματικό και ηχητικό τους εκφραστικό δυναμικό.

Αλίκη Δουρμάζερ

Η Αλίκη Δουρμάζερ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Είναι κάτοχος πτυχίου «Theatre Studies» με ειδικότητα στο Physical Theatre, University of Huddersfield, UK (1999) και πτυχίου Master in Arts (με Διάκριση) στo «Ensemble Physical Theatre: Training and Performance», University of Huddersfield, UK (2009). Έχει  ειδική εκπαίδευση στο ψυχοσωματικό θέατρο από τον  Phillip Zarrilli (UK & Wales) , στο Ensemble Physical Theatre από τον John Britton (UK) και σε Voice and the Body techniques από την Chris Coe (UK).

Συνεργάζεται ως Associate Director , performer και vocal trainer του International Ensemble Σωματικού Θεάτρου  ‘DUENDE’ με καλλιτεχνικό διευθυντή τον John Britton με έδρα την Αγγλία. Περιοδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και Αγγλίας οργανώνοντας τα σεμινάρια ‘Ensemble Σωματικού Θεάτρου’ με τον John Britton και διδάσκοντας σε αυτά την δική τη φωνητική προσέγγιση ‘Pleasure in Voice’. Τον Μάιο 2013 συμμετείχε με τους DUENDE, ως καθηγήτρια ‘voice & performance’ και σκηνοθέτης, στο Project ‘Frankenstein – Performance and Installation’ του ‘Drama Department’, Πανεπιστήμιο Huddersfield, UK.

Συμμετείχε σε εντατικά εργαστήρια στην Αγγλία, Ουαλία , Γαλλία και Ελλάδα : (Τεχνική Alexander)Dr.Don Weed, (Freeing the Voice) Chris Coe, (The Powerful Singer) Moira Smiley, (Kalarippayattu & Yoga -ψυχοσωματικές τεχνικές του ηθοποιού) Phillip Zarrilli, (Τελετουργικό Θέατρο  Anthropocosmic Theatre – πρακτικές Μεξικού) Nicholas Nunez, (Commedia del’arte) Olly Crick, (Physical Theatre) Thomas Mettler , (Ensemble Physical Training & Improvisation) John Britton ,Μ.Μαρμαρινός, Θ.Τερζοπουλος, Σ.Μιχοπούλου, Σ. Γιαννάτου, Α. Στελλάτου.

Εργάζεται στο θεατρικό  πεδίο από το 1999 ως performer  και σκηνοθέτης Σωματικού θεάτρου σε σκηνές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Κρήτη και Αγγλία. Έχει σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει παραστάσεις Σωματικού θεάτρου και Solo Performance σε Φεστιβάλ ( «Παραθίναλος», «Πεδίο Δράσης Κόδρα» – Θεσ/νίκη, ‘Huddersfield Drama Festival’ – Αγγλία), σε χώρους τέχνης («Booze Cooperativa», «GPoint», «Θέατρου του Ήλιου» «Χώρος 14η μέρα» – Αθήνα, «Θέατρο Παράθλαση»,«Studio Κοιτώνες», Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «Α4Μ», Πολυχώρος ‘Ενώ’ – Θεσ/νίκη κ.α.).

 Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος  της ομάδας  πειραματικού θεάτρου «Paralizard» (Αθήνα) και έχει  ιδρύσει την θεατρική ομάδα «Αιθερόπλοιο» (Μυτιλήνη 2006) με μουσικοθεατρικές παραγωγές τελετουργικού θεάτρου σε φυσικούς χώρους. Έχει εργαστεί ως βοηθός  χορογράφου της video artist  Eve Sussman (Αθήνα), ως performer  θεάτρου δρόμου (Αθήνα & Λέσβο) και ως τραγουδίστρια στο μουσικό σχήμα «Νέμεσις» (Μυτιλήνη). Συνεργάστηκε ως ηθοποιός-performer με την ομάδα ‘Α4Μ’ στην Θεσ/νίκη στο ‘Project Οδύσσειες’ και στα Φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» του ΚΘΒΕ και «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» του Δήμου Θεσ/νίκης. Η τελευταία θεατρικής της solo performance δουλειά είναι η performance Σωματικού Θεάτρου ‘Επαφή’ στο «Studio Κοιτώνες» Θεσ/νίκη με περιοδεία σε Αθήνα και Κρήτη. Οι πρόσφατες έρευνες σωματικού θεάτρου – performances με την ομάδα DUENDE ήταν το ‘Collision no.1’ Μυτιλήνη (Ιούλιος 2012) και το ‘Τhe Shattering Man – Creative Development’, βασισμένο στο έργο Macbeth, Huddersfield, UK (Ιούνιος 2013).

Διδάσκει ανελλιπώς Τεχνικές Σωματικού Θεάτρου, Φωνής και Κινησιολογίας από το 1999 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Κρήτη, Κομοτήνη , Αγγλία, Ιταλία κ.α. Συμμετείχε στα πλαίσια των workshop της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης  Θεσσαλονίκης με την διδασκαλία της μεθόδου ‘Φωνή & Σώμα’. Συνδιοργάνωσε και συμμετείχε ως καθηγήτρια ‘Voice is the Body’ στο 1ο & 2ο Residential Workshop ‘Ensemble Physical Theatre- Performing on the Edge’ στα Φαρά Λέσβου με τον John Britton (2012, 2013). Τελευταία συνεργασία ήταν με το Esperimentoquadro και τον Gianguglielmo Calvi στην Πίζα της Ιταλίας με Σεμινάριο έρευνας και  πειραματισμού ‘Ensemble Physical theatre and Cognitive Science of Art’.

Ζει μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας όπου εξελίσσει την διδασκαλία των σεμιναρίων της ‘Ensemble Σωματικό θέατρο και Φωνή’ και οργανώνει τις επόμενες θεατρικές της performance.