Τον Μάιο του 2011 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έθεσε τις

βάσεις για τη θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών μέσα από τη θεματική κατεύθυνση Φωνές της Πόλης. Φέτος το ΜΜΘ προχωρά στην υλοποίηση του 3ου Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών. Έτσι μετατρέπει πλέον το Φεστιβάλ σε θεσμό για τον Οργανισμό και τη Θεσσαλονίκη, εκπέμποντας έτσι ένα ουσιαστικό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον, ένα μήνυμα που όλοι έχουμε ανάγκη.

Το φεστιβάλ υποδέχεται φέτος μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του Αζερμπαϊτζάν, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Tunzale Agayeva. Τραγουδίστρια και συνθέτις, η Tunzale, είναι παγκοσμίως γνωστή για την πορεία της στο χώρο της μουσικής αλλά και για την έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση που αναπτύσσει.

Στη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1η Μαρτίου, θα ερμηνεύσει ένα μοναδικό αμάλγαμα κλασικής τζαζ και παραδοσιακής μουσικής από το Αζερμπαϊτζάν.

 
Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια από το Αζερμπαϊτζάν, μελοποιημένα μακρόσυρτα λαϊκά ποιήματα με μουσική υπόκρουση μελαγχολικές μελωδίες της αζέρικης παραδοσιακής μουσικής, αυτού του μοναδικού είδους, που στην αζέρικη γλώσσα ονομάζεται μουγκάμ (mugham) και είναι αναγνωρισμένο από την Unesco ως μέρος της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 
Στο δεύτερο μέρος, η Tunzale Agayeva θα ερμηνεύσει τζαζ και ποπ τραγούδια αναμεμειγμένα με στοιχεία μουγκάμ, από την πρόσφατη δισκογραφική της δουλειά, ενώ θα συμπράξει και με την Παιδική Χορωδία «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης».

Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.

Συμπράττουν:
Azizov Husameddin παραδοσιακά κρουστά
Huseynov Elnur κίμπορντς, μπάσο
Hashimov Eyvaz ντραμς                         
Yusifov Rovshan κίμπορντς        
Coshqun παραδοσιακά πνευστά και έγχορδα

Λίγα λόγια για την Tunzale Agayeva

Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια και συνθέτης Tunzale Agayeva, γεννήθηκε στην πόλη Τοβούζ, βόρειο-δυτικά του Αζερμπαϊτζάν, κι έχει σπουδάσει πιάνο και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μπακού.  Η καριέρα της στη σκηνή της έθνικ τζαζ, απογειώθηκε το 2001, όταν διακρίθηκε στον διαγωνισμό «The Baku Autumn». Ακολούθησαν κι άλλες σημαντικές διακρίσεις, όπως το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Turkskoi» στη Ρωσία (2002), το Grand Prix στον διεθνή διαγωνισμό «Yalta – 2003» στην Ουκρανία, αλλά και η ανάδειξή της ως «Τιμώμενη καλλιτέχνης» του Αζερμπαϊτζάν (2006). Εκπροσωπεί συχνά το Αζερμπαϊτζάν σε διεθνή φεστιβάλ, κι έχει δώσει συναυλίες σε Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Λονδίνο, Πράγα, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Κύπρο, Βιέννη, Αγία Πετρούπολη, Στοκχόλμη, Μόσχα, κ.α., μέσω του πολιτιστικού προγράμματος «The Days of Culture of Azerbaijan», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν σε όλο τον κόσμο. Η Tunzale είναι παγκοσμίως γνωστή και για την έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση που αναπτύσσει. Πρωταγωνίστησε στη διεθνή καμπάνια «End Human Trafficking Now», δράση για την οποία βραβεύτηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Λετονίας, κυρία Freiberg το 2010. Πραγματοποιεί, επίσης, σειρά συναυλιών τα έσοδα των οποίων διατίθενται υπέρ ορφανοτροφείων, ιδρυμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδρυμάτων για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Συνεργάζεται επίσης συχνά με την Oxfam συμμετέχοντας σε παγκόσμιες εκστρατείες κατά της φτώχειας. 

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, η Tunzale Agayeva με το σχήμα της, θα εμφανιστεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.