Με το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϋ Φύλλα από γυαλί ξεκινούν την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου οι παραστάσεις στο Απλό Θέατρο (Νέα Σκηνή). Το έργο που έλαβε εξαιρετικές κριτικές ανεβαίνει σε μετάφραση Ευάγγελου Τυρόγλου, σκηνοθεσία  Βίκυς Γεωργιάδου σκηνικά – σκηνικά Κων/νου Ζαμάνη, μουσική Κώστα Ανδρέου και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα.

Γραμμένο το 2007, το Φύλλα από γυαλί έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο δυναμικά και καίρια έργα της σύγχρονης αγγλικής δραματουργίας.

Αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας, που κάτω από τη γυαλιστερή της επιφάνεια, τον καθωσπρεπισμό της και την τυπική συνταγή της ευτυχίας της, κρύβει ένοχα μυστικά, που προσπαθεί να αποσιωπήσει ή να αγνοήσει μέχρι τη στιγμή που η τελική τους έκρηξη θα αποκαλύψει σοκαριστικά το καρκίνωμα ψεύδους που υπάρχει στο DNA αυτής της οικογένειας, αφήνοντας μια μετέωρη αίσθηση ανεπίδοτης λύτρωσης.

Ο Φίλιπ Ρίντλεϋ, μ\’ αυτό το ανατριχιαστικό και βραδυφλεγές δράμα, που έχει στο κέντρο του την ιστορία δύο αδερφών, βάζει στο μικροσκόπιο τη σχέση ανάμεσα στη μνήμη και την αλήθεια. Η μνήμη ακρωτηριάζεται από φόβο και η αλήθεια είναι το μεγαλύτερο θύμα της. Η σιωπή ή ο κωδικοποιημένος λόγος προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια, της οποία η συσσωρευμένη καταπίεση δημιουργεί διαρκώς μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις μέσα από τις οποίες η ενοχή προβάλει ως ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο.

Με αναφορές στον Ίψεν, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το παρελθόν έρχεται και καθορίζει το παρόν και το μέλλον, και στον Πίντερ, όσον αφορά τη μνήμη και τις εκδοχές της αλήθειας, το Φύλλα από γυαλί εξερευνά τις συνέπειες από την άρνηση της ευθύνης και της ειλικρίνειας.

Και μέσα από τον μικρόκοσμό μιας οικογένειας συνδέει τα θέματα της παραπληροφόρησης, της απάτης και της χειραγώγησης με το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η απόκρυψη της αλήθειας και η παραποίηση των γεγονότων στο οδυνηρό παρελθόν μιας οικογένειας σχετίζεται με τις αντίστοιχες πρακτικές στο πλαίσιο των σύγχρονων πολέμων και του γενικευμένου κλίματος τρομοκρατίας, καθιστώντας το έργο την πιο ανάγλυφη απόδοση της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Παρασύρη, Γιώργης Τσαμπουράκης και Θανάσης Δόβρης.