Νομίζεις ότι είναι αδύνατον; Κι όμως! Το να φτιάξει κανείς ένα προσθετικό χέρι που να εκτελεί βασικές καθημερινές κινήσεις είναι θέμα προγραμματισμού, δηλαδή… coding!

Σε αυτό το εργαστήριο biohacking (για όσους αισθάνονται και επιστήμονες και χάκερ) θα σχεδιάσουμε και θα κατασκευάσουμε ένα ρομποτικό χέρι! Πώς; Αυτό είναι το καλύτερο: με τουβλάκια LEGO! Θα «χακάρουμε» λοιπόν το αγαπημένο μας παιχνίδι, τα τουβλάκια LEGO, θα τα δούμε αλλιώς και θα τα μετατρέψουμε σε ρομποτικό βραχίονα.

Και να πώς θα δουλέψουμε: πρώτα θα μελετήσουμε και θα αναλύσουμε το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε, θα γνωρίσουμε καλά την ανατομία του καρπού και των δαχτύλων, θα δοκιμάσουμε πολύ κουλ τεχνικές, όπως το gripper (αρπάγη), τα digits (δάχτυλα), αλλά και ένα μοντέλο συστήματος προσαρμογής με τη χρήση υποπίεσης – θα σου δείξουμε από κοντά, μην ανησυχείς! Μετά, θα προσθέσουμε αισθητήρες στο «έξυπνο χέρι» και θα το προγραμματίσουμε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί μια σειρά από λειτουργίες: π.χ. να μας βοηθήσει να πιούμε νερό από ένα μπουκάλι, αλλά και να παίξουμε σε έναν αγώνα δεξιότητας και ταχύτητας, με αλλά και χωρίς τον προσθετικό ρομποτικό βραχίονα!

Θα ακολουθήσουμε δηλαδή όλα τα στάδια εργασίας, από το Α έως το Ω. Θα δούμε στην πράξη πώς βρίσκουν οι προγραμματιστές λύσεις, πώς περνάνε από την ιδέα στην υλοποίηση με τη δημιουργία ενός μοντέλου-αντικειμένου (το στάδιο του prototyping: κατασκευή, προγραμματισμός, δοκιμές, βελτιώσεις) και πώς τεστάρουν στο τέλος τη δημιουργία τους. Ένα αντικείμενο που μπορεί μάλιστα να βοηθήσει τόσους και τόσους ανθρώπους, κάνοντας την καθημερινότητά τους ευκολότερη!

Συντελεστές: 

Αντώνης Κάνουρας: Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab

Το εργαστήριο απευθύνεται σε: 

Παιδιά 9-13 ετών με και χωρίς κινητική αναπηρία

[Φωτογραφία θέματος: © Σταύρος Πετρόπουλος]


Περισσότερες πληροφορίες: http://www.sgt.gr/gre/SPG2084/