Το Θέατρο ΠΚ παρουσιάζει έναν κύκλο παραστάσεων με αφετηρία την Κρήτη και τόπο συνάντησης όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή …

2 Μαρτίου 2012.

Αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, περίοδο κατήφειας, ανασφάλειας και εσωτερικής αμφισβήτησης, βρισκόμαστε στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Και όχι για τις μεγάλες προσωπικότητες και τα μεγάλα μυαλά που γέννησε αυτός ο ιερός τόπος, ούτε για το θάρρος, την δύναμη ψυχής και τα επιτεύγματα μας σαν έθνος.

Ξεχνούν όλοι την ιστορία της χώρας μας και μας οδηγούν στο να ξεχάσουμε κι εμείς όλα αυτά που μας κρατούν ενωμένους και μας κάνουν περήφανους. Αποξενωμένοι από τους εαυτούς μας αλλά και μεταξύ μας, ξεχνάμε ότι για εμάς τους Έλληνες η δύναμη μας και αυτό που μας ένωνε και θα μας ενώνει πάντα, είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας.

«Φτάσε όπου δεν μπορείς» Εμπνεόμενοι από αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη στην Αναφορά στο Γκρέκο, σαν ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας του παρελθόντος με το μέλλον, τα δύο αδέλφια απ’ τη Κρήτη και δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών και μουσικών, ενώνονται, δημιουργούν και συμπράττουν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπενθυμίζοντάς μας, απ’ άκρη σ’ άκρη, την παράδοση που είναι ακόμα ζωντανή και έχει ακόμα τη δύναμη να μας οδηγεί.

Μία σειρά πρωτότυπων παραστάσεων κρητικών χορών που ενώνονται κάθε φορά με μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας και τις παραδόσεις της.

ΚΡΗΤΗ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – Παρασκευή 2 Μαρτίου
 
ΚΡΗΤΗ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ – Παρασκευή 9 Μαρτίου
 
ΚΡΗΤΗ – ΘΡΑΚΗ – Παρασκευή 16 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ – ΚΑΡΠΑΘΟΣ – Σάββατο  24 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ – ΠΟΝΤΟΣ – Παρασκευή 30 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ – ΗΠΕΙΡΟΣ – Παρασκευή 6 Απριλίου

Το ηπειρώτικο μοιρολόι σμίγει με το ριζίτικο τραγούδι, η λύρα ενώνει τη Κρήτη με τα Δωδεκάνησα, ο αμανές της Σμύρνης κλαίει με κρητικά βαριά συρτά, η γκάιντα της Μακεδονίας και της Θράκης ακούγεται μέχρι το Ιδαίον Άντρο στα Ανώγεια, το τσίπουρο της Θεσσαλίας στο ίδιο τραπέζι με την τσικουδιά, η μυθολογία του Αιγαίου υμνεί τις Κυκλάδες και αντηχεί ως το Καρπάθιο και το Μυρτώο πέλαγος, οι πολεμικοί χοροί ενώνουν Κρήτη και Πόντο και ξυπνούν μνήμες βαριάς ιστορίας.
Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.  Η Κρήτη είναι από τα λίγα μέρη όπου ο χορός παραμένει ζωντανός και δεν είναι μια ξεχασμένη δεξιότητα, αλλά μια ζωντανή έκφραση της καθημερινής ζωής. Αυτή την εξελίξιμη πολιτιστική κληρονομιά, αυτές οι παραστάσεις φέρνουν σαν οδηγό, και την ενώνουν με όλη την Ελλάδα, μέσα από εικόνες, ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς, μέσα από τη τέχνη του χορού και της έκφρασης, σε ένα υπενθυμιστικό μήνυμα εθνικής ταυτότητας, ενότητας και αισιοδοξίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη / ιδέα: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
www.megalakakis.gr

Μουσικοί παραστάσεων:

Όθωνας Μπικάκης – Νίκος Βενετάκης (Κρήτη)
Γιάννης Γευγελής (Μακεδονία)
Γιώργος Μαρινάκης (Κυκλάδες)
Βαγγέλης Δημούδης (Θράκη)
Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου Βαγγέλη Κώτσου (Ήπειρος)
Ηλίας Υφαντίδης (Πόντος)
Μιχάλης Ζωγραφίδης/Ηλίας Βασιλαράς (Κάρπαθος)

Φωτισμός : Απόστολος Τσιτσώνης
Video: Βασίλης Λίνας
 

Κρητικοί χοροί:
Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Έρευνα – παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού:
Kέντρο Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού