Πριν από μερικά χρόνια ένα βασικό άνευ όρων εισόδημα φάνταζε ως ουτοπία. Αν και ένα επίμαχο ζήτημα, σήμερα μοιάζει πιο εφικτό από ποτέ. Ένα βασικό άνευ όρων εισόδημα σημαίνει χρήματα για όλους – ως ανθρώπινο δικαίωμα χωρίς υπηρεσία σε αντάλλαγμα. Πρόκειται για μια επαναστατική μεταρρύθμιση ή για μια κοινωνικά ρομαντική ουτοπία; Μια λύση που παρασύρει τους ανθρώπους στην τεμπελιά ή μια απαλλαγή από υλικές πιέσεις που λειτουργεί ως ευκαιρία για τον εαυτό μας αλλά και το κοινωνικό σύνολο; Ο καθένας επιλέγει ποια πλευρά του νομίσματος επιθυμεί να δει ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Το μοντέλο του βασικού εισοδήματος παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ του Christian Tod, Free Lunch Society, την πρώτη διεθνή κινηματογραφική ταινία για αυτό το θέμα. Η ταινία μας ταξιδεύει από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αλάσκας μέχρι τις κοιλάδες του Καναδά και από το κέντρο αποφάσεων της Ουάσιγκτον μέχρι τις στέπες της Ναμίμπια, εξετάζοντας ένα από τα πιο επίκαιρα και κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας.


Προβολές

Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 19.30 στην Αθήνα (Γαλλικό Ινστιτούτο)

Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 21.30 στην Πάτρα (Κινηματογράφος Πάνθεον)

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 21.00 στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»)

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στην Αμαλιάδα (CineCinema)

Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 16.00 στην Αθήνα (Κινηματογράφος Δαναός


Μετά την προβολή της Αθήνας στις 21/11 στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Δημουλά, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Διοίκησης και Αξιολόγησης Προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Την ταινία θα προλογίσει ο δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Νίκος Μεγγρέλης.