Σε συνεργασία με το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης και με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Η επίσκεψη στην έκθεση πραγματοποιείται αυστηρά και μόνο κατόπιν ραντεβού. Για να ορίσετε το ραντεβού σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο Danae.Moraiti@goethe.de, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και την επιθυμητή ημέρα και ώρα επίσκεψης και θα λάβετε από εμάς απάντηση με την απαραίτητη επιβεβαίωση.

Μέτρα προστασίας COVID-19
Κατά την επίσκεψή σας παρακαλούμε να φοράτε μάσκα και να τηρείτε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας (1,5-2 μέτρα). Για την παρακολούθηση των βίντεο της έκθεσης είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι ακουστικών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 στους χώρους του Goethe-Institut θα βρείτε εδώ.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Γυναίκες που επηρέασαν με τρόπο ουσιαστικό την αρχιτεκτονική και εξακολουθούν και σήμερα να δίνουν το στίγμα τους. Η έκθεση εξετάζει την ιστορία αλλά και τη τωρινή τους κατάσταση, τα επιτεύγματά τους, την καθημερινή τους πραγματικότητα αλλά και τον αγώνα τους για εδραίωση ίσων επαγγελματικών ευκαιριών.

Η έκθεση αναπτύσσει τη θεματική με 18 πορτρέτα, 12 από τη Γερμανία και 6 από την Ελλάδα. Ξεκινά με τις πρωτοπόρους που γύρω στο 1900 ήταν οι πρώτες γυναίκες που σπούδασαν Αρχιτεκτονική και πρωτοστάτησαν στην προσπάθειά τους να εδραιωθούν σε ένα ανδρικό τότε επάγγελμα. Ολοκληρώνεται με την ιστορία της αρχιτεκτονικής την περίοδο μετά την Πτώση του Τείχους και με υποδειγματικές πρωταγωνίστριες του κλάδου από το Βερολίνο και την Αθήνα.

Μέσα από πορτρέτα, δείγματα έργων αλλά και προσωπικές ιστορίες γυναικών αρχιτεκτόνων από τη Γερμανία και την Ελλάδα, ο ρόλος των γυναικών στην αρχιτεκτονική αποκτά την ορατότητα που του άξιζε. Αυτά τα πορτρέτα αποτελούν στιγμιότυπα της ιστορίας της γυναικείας παρουσίας σε ένα επάγγελμα – την αρχιτεκτονική – και μέρος της ιστορίας της αρχιτεκτονικής του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη (DAM) και τον Απρίλιο εγκαινιάζεται στην Αθήνα με την προσθήκη του Ελληνικού Κεφαλαίου.

Αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος μιας πρόσφατης ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας για την αναθεώρηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας, προκειμένου να αποτυπωθεί δικαιότερα η συμβολή των γυναικών. H ιστοριογραφική αναθεώρηση σταδιακά θα εμπλουτίσει την αντίληψή μας για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα όμως θέτει νέα θεωρητικά προβλήματα που περιστρέφονται κυρίως γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να προσεγγίσουμε αυτή την συνεισφορά.

Τα έργα θα πλαισιώσει ένα παράλληλο πρόγραμμα με έμφαση στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά στις Ελληνίδες αρχιτέκτονες (συζητήσεις μεταξύ ειδικών, αρχιτεκτονικές περιηγήσεις στην πόλη). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παράλληλο πρόγραμμα της θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την έκθεση του Γερμανικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής επιμελήθηκαν οι Mary Pepchinski, Christina Budde, Wolfgang Voigt
Το ελληνικό κομμάτι της έκθεσης επιμελήθηκε η Χριστίνα Παπαδημητρίου
Σχεδιασμός έκθεσης στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής: Deserve Wiesbaden, Mario Lorenz, Laura Risse
Προσαρμογή σχεδιασμού έκθεσης για την Αθήνα: Grace Studio Athens

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ελληνικό Περίπτερο στην Παγκόσμια έκθεση της Νέας Υόρκης (1939). © Φωτογραφικά Αρχεία – Μουσείο Μπενάκη | © Greek Pavilion at the New York Word’s Fair (1939). Phtographic Archives – Benaki Museum