Ο δραστήριος François Ozon (8 Γυναίκες, Potiche, Η Πισίνα) επιστρέφει στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βενετίας με το Frantz, μια ασπρόμαυρη -με καταλυτικές έγχρωμες πινελιές- συγκινητική ταινία που διαδραματίζεται στο μεσοπόλεμο, σε ένα μικρό χωριό της Γερμανίας και στο Παρίσι.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο (βραβευμένος με César για τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία Yves Saint Laurent), Pierre Niney, και η πρωτοεμφανιζόμενη Paula Beer, που διακρίθηκε με το Βραβείο Marcello Mastroianni στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016.

Το Frantz βασίστηκε στην ταινία Broken Lullaby (1932, Ernst Lubitsch), η οποία με τη σειρά της είχε βασιστεί σε θεατρικό έργο του Γάλλου Maurice Rostand. Γεμάτο ανατροπές και μυστικά, το Frantz παρακολουθεί την προσωπική διαδρομή της πρωταγωνίστριας, που αλλάζει εντυπωσιακά μέχρι το τέλος της ταινίας. Με δεδομένη τη μαεστρία του Ozon να ξεδιπλώνει απτούς χαρακτήρες στο πανί, η ταινία είναι βαθιά ανθρώπινη και πολυεπίπεδη, ενώ τα κοστούμια και η φωτογραφία υφαίνουν μια μαγική ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Γαλλία και τη Γερμανία, ανάμεσα στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύνοψη:

Σε μια μικρή γερμανική πόλη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Anna θρηνεί καθημερινά στον τάφο του αγαπημένου της αρραβωνιαστικού Frantz, θύμα μιας μάχης σε γαλλικό έδαφος. Μια μέρα ένας νεαρός, γοητευτικός Γάλλος, ο Adrien, αφήνει λουλούδια στον τάφο. Η παρουσία του, μετά την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο, θα προκαλέσει όχι μόνο αντιδράσεις αλλά και πάθη.

– Διαγωνιστικό Τμήμα, 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας
Βραβείο Marcello Mastroianni για την Paula Beer, πρωταγωνίστρια της ταινίας 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Ερεθιστικό για το μυαλό, χορταστικό για την καρδιά – Screen Daily

Η καλύτερη ταινία του Francois Ozon εδώ και χρόνια – IndieWire

Ο François Ozon κάνει και πάλι την έκπληξη με ένα εντυπωσιακό μεσοπολεμικό δράμα – The Guardian

Ευφάνταστη και άρτια ταινία εποχής – The Hollywood Reporter

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: François Ozon
Σενάριο βασισμένο στην ταινία Broken Lullaby του Ernst Lubitsch: François Ozon, Philippe Piazzo
Παίζουν: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner, Marie Gruber, Johann Von Bülow, Anton von Lucke, Cyrielle Clair, Alice de Lencquesaing
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Pascal Marti
Σχεδιασμός Παραγωγής: Michel Barthélemy
Μοντάζ: Laure Gardette
Κοστούμια: Pascaline Chavanne
Μουσική: Philippe Rombi

Διάρκεια: 113’