Πώς γεννήθηκαν αυτές οι φιλίες μεταξύ φιλοσόφων που σημάδεψαν τον καιρό τους; Τι είναι εκείνο που καθιστά τα «ζευγάρια» αυτά τόσο ξεχωριστά, και τι μας λέει για την εποχή τους και τα διανοητικά της διακυβεύματα;

«Γιατί ήταν εκείνος· γιατί ήμουν εγώ», έγραφε ο Μονταίνιος για τη φιλία που τον συνέδεε με τον Λα Μποεσί, την ίδια στιγμή που αναφωνούσε: «Ω, φίλοι μου, δεν υπάρχει ούτε ένας φίλος».

Ο Φρανσουά Ντος (François Dosse) στηρίζεται στην αλληλογραφία τους, σε λιγότερο γνωστά γραπτά τους, σε μαρτυρίες, προκειμένου να φωτίσει την οικειότητα σε αυτές τις φιλικές σχέσεις, οι οποίες σφραγίστηκαν από μια συναισθηματική εγγύτητα που ωστόσο δεν απέκλειε τη διαρκή αναζωπύρωση της ζηλοτυπίας και της αντιπαλότητας, της πίκρας και της εχθρότητας. Η ένταση του ανταγωνισμού συνυπήρχε με την εντυπωσιακή συμφιλίωση, ενίοτε μετά θάνατον.

Μέσα από αυτές τις διασταυρούμενες διαδρομές, ανασυγκροτείται ολόκληρο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, με όλες του τις διενέξεις, τις ρήξεις και τις κοινωνικές εκρήξεις.

Φρανσουά Ντος – Πληροφορίες για τον συγγραφέα

Ο Φρανσουά Ντος (François Dosse) γεννήθηκε το 1950. Agrégé και διδάκτωρ της ιστορίας, είναι ομότιμος καθηγητής της ιστορίας των ιδεών στο Πανεπιστήμιο Paris XII-Créteil και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.

Έχει δημοσιεύσει μια Ιστορία του στρουκτουραλισμού, βιογραφίες των Paul Ricœur, Michel de Certeau, Gilles Deleuze, Félix Guattari και Pierre Nora, ένα βιβλίο με προσωπογραφίες σημαντικών Γάλλων εκδοτών, καθώς και πολλές ιστοριογραφικές μελέτες. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα βιβλία του: Η ιστορία σε ψίχουλα: Από τα Annales στη «Νέα Ιστορία» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και Καστοριάδης: Μια ζωή (Πόλις).