Η Φρανσουά Ζιλό (Françoise Gilot) γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1921 στο Neuilly-sur-Seine της Γαλλίας.

Σε ηλικία έξι ετών η μητέρα της την μύησε στην τέχνη, ξεκινώντας με ακουαρέλες και ινδικό μελάνι. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα από τη δασκάλα τέχνης της μητέρας της, Mademoiselle Meuge, για έξι χρόνια.

Σε ηλικία 14 ετών, μυήθηκε στην κεραμική και ένα χρόνο αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα και από τον μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Jacques Beurdeley.

Σπούδασε Νομική στη Σορβόννη και το Κέιμπριτζ. Ενώ εκπαιδεύτηκε για να γίνει δικηγόρος, ήταν γνωστό ότι παρέλειπε τα πρωινά μαθήματα νομικής για να κυνηγήσει το αληθινό της πάθος: την τέχνη.

Γνώρισε τον Pablo Picasso το 1943, που τότε αυτός ήταν 61 ετών. Σχεδόν για 10 χρόνια ήταν η ερωμένη και καλλιτεχνική μούσα του. Αν και ο Πικάσο είχε επηρεάσει τη δουλειά της Ζιλό ως κυβιστής ζωγράφος, ανέπτυξε το δικό της στυλ. Απέφυγε τις αιχμηρές άκρες και τις γωνιακές φόρμες που χρησιμοποιούσε μερικές φορές ο Πικάσο. Αντίθετα, χρησιμοποίησε οργανικές φιγούρες.

Την μεγαλύτερη επιρροή στην τέχνη της, και ειδικά στην χρήση των χρωμάτων, την άσκησε ο Ανρί Ματίς, ο φίλος του Πικάσο.

Ο Πάμπλο Πικάσο και η Φρανσουά Ζιλό δεν παντρεύτηκαν ποτέ, αλλά απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Claude (1947) και την Paloma (1949). Έντεκα χρόνια μετά τον χωρισμό τους το 1964, η Gilot έγραψε το βιβλίο «Η Ζωή με τον Πικάσο» που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε δεκάδες γλώσσες, παρά την ανεπιτυχή προσπάθεια του Πικάσο να σταματήσει η έκδοσή του. Από τότε, ο Πικάσο αρνήθηκε να ξαναδεί τα παιδιά του. Όλα τα κέρδη από το βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τον Κλοντ και την Παλόμα να διεκδικήσουν τη θέση τους ως νόμιμοι κληρονόμοι του Πικάσο.

Η Gilot παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Luc Simon το 1955 και απέκτησαν μια κόρη. Το ζευγάρι χώρισε το 1962. Μερικά χρόνια αργότερα το 1970 παντρεύτηκε τον Jonas Salk.

Το ανάστημά της ως καλλιτέχνη και η αξία της δουλειάς της είχαν αυξηθεί με τα χρόνια. Το 2021 ο πίνακας της “Paloma à la Guitare”(1965), ένα πορτρέτο της κόρης της, πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο. Από τον Ιανουάριο του 2022 το έργο της εκτίθεται σε πολλά κορυφαία μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Κέντρο Πομπιντού.

Η Françoise Gilot πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στις 6 Ιουνίου 2023, σε ηλικία 101 ετών, αφού υπέφερε από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.

Πηγή: Wikipedia

Φωτογραφία: “Art in Quarantine: Picasso’s Portraits of Francoise Gilot”, stanforddaily.com