Η Γκαλερί Αντωνοπούλου φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση της Iliodora Margellos με τίτλο «Fovea»…

… στις 23 Ιανουαρίου-2 Μαρτίου 2013.

Η Iliodora Margellos αποφοίτησε με BA in Art από το Yale University, επιλογή που έκανε έχοντας αρχικά ξεκινήσει τις σπουδές της με κύριες κατευθύνεις σπουδών (Μajors) σε Art και Medicine (τέχνη και ιατρική).

H «Fovea» series προέρχεται από τον όρο της ανατομίας «fovea» – μια μικρή εσοχή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (retina) του ματιού, όπου εστιάζεται το κέντρο του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα η όραση στο συγκεκριμένο σημείο να είναι πιο ακριβής από οπουδήποτε αλλού στο οπτικό μονοπάτι ως τον εγκέφαλο – optical path. Η παρούσα σειρά έργων είναι η άποψη της καλλιτέχνιδος για το βιολογικό ρόλο της fovea, μέσα από μια οπτική αφήγηση  πλούσια σε χρώματα και σχήματα. Κάθε έργο απεικονίζει μια ομάδα αντικειμένων με  συγκεκριμένη θεματική ενότητα , όπως αυτά  παρουσιάζονται -κατά την άποψη της καλλιτέχνιδος- μετά από την επεξεργασία που έχουν υποστεί από τη fovea στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σημείο εκκίνησης αλλά και λήξης της έκθεσης είναι μια εγκατάσταση (με τίτλο Scotoma, ή αλλιώς blindspot -τυφλό σημείο του ματιού) η οποία συγκεντρώνει τα αντικείμενα τα οποία έχουν απεικονιστεί ανά θεματικές ομάδες στα έργα της έκθεσης. Έναυσμα και σημαντική πηγή έμπνευσης για τη νεαρή καλλιτέχνιδα  αποτέλεσε η δουλειά του Semir Zeki, καθηγητή της Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.