Η Δράμα, η σιωπηλή και απόμερη πρωτεύουσα καθώς και ολόκληρος ο ομώνυμος νομός της Ανατολικής Μακεδονίας, αναδεικνύεται όχι μόνο σε «βιότοπο» ιστορικής μνήμης αλλά και σε υπόδειγμα ευτοπίας για κάθε μορφή ζωής ως κέντρο ιδιάζουσας βιοποικιλότητας. Αυτή την πραγματικότητα τεκμηριώνει το λεύκωμα με τίτλο Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της, καθώς και η έκθεση επιλεγμένου από το λεύκωμα φωτογραφικού υλικού που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Ασφαλώς οι εικόνες δεν απευθύνονται παρά μόνο στην όραση και δεν εξαντλούν την πολυαισθητηριακή απόλαυση που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την άμεση επαφή με τον τόπο, την ιστορία του, τους ανθρώπους, τη φύση, τα ζώα και τα φυτά του. Μπορούν ωστόσο να λειτουργήσουν ως μία εξαιρετική πρώτη γνωριμία με μια απροσδόκητα πανέμορφη περιοχή που, παρά τις προνομιακές της ιδιαιτερότητες, έχει μείνει έξω από τις στοχεύσεις της επίσημης στρατηγικής τουριστικής προβολής και αξιοποίησης. Και όμως η Δράμα –πόλη και νομός– έχει τεράστια, αν και εν πολλοίς άγνωστη, συμβολή στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, τον αθλητισμό και τον οικολογικό πλούτο της Ελλάδας. Είναι τόπος που η προσέγγισή του προϋποθέτει γνώση, σεβασμό και αγάπη για κάτι που είναι διαχρονικά ωραίο και αυθεντικό και ως εμπειρία απολαυστικό και αλησμόνητο. Οι εικόνες, δίνουν απλώς μια ιδέα!

Την παρουσίαση της έκθεσης, επιμελήθηκε ο Άρης Θεοδωρίδης.


Φωτογραφία θέματος: Αρχείο Ευστράτιου Γ. Κασμερίδη. Γενική άποψη της πλατείας της Δράμας, σε φωτογραφία που τραβήχτηκε από το μπαλκόνι του Δημαρχείου κατά τη δεκαετία του 1920.