Η έκθεση «Φωτιά Γή Αέρας» είναι η δεύτερη μεγάλης κλίμακας διοργάνωση κεραμικής τέχνης που πραγματοποιείται στους Παξούς από την Chris Boicos Fine Arts μετά το 2017. Στο σχεδιασμό του προσεχούς διαστήματος περιλαμβάνεται η λειτουργία ενός μόνιμου στούντιο-εργαστηρίου κεραμικής στο νησί με τη δυνατότητα φιλοξενίας Ελλήνων αλλά και διεθνούς προέλευσης κεραμιστών στους χώρους του, που θα στεγάζονται στις εγκαταστάσεις ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου που βρίσκεται εκτός χρήσης, κοντά στον Γάιο.

Οι σύγχρονοι Έλληνες κεραμίστες παρά την έντονή τους δραστηριότητα και τον πρότυπο και αυθεντικό χαρακτήρα των δημιουργιών τους, παραμένουν σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό, με περιορισμένο αριθμό εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της έκθεσης Φωτιά Γή Αέρας είναι να συγκεντρώσει δώδεκα από τους πιο επιφανείς σύγχρονους κεραμίστες στην Ελλάδα σε μία διοργάνωνση, στοχεύοντας στη δημιουργία πρωτότυπων κεραμικών φωτιστικών σε ποικιλία μεγεθών, σχεδίων και τεχνοτροπιών.

Μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων καλλιτεχνών έλαβε μέρος σε μία από τις πιο αξιόλογες εκθέσεις κεραμικής του περασμένου έτους στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών τον Ιούλιο του 2017. Η μεγάλη ερχόμενη διοργάνωση θα λειτουργήσει καταλυτικά και ως προς τη δημίουργια ενός διεθνούς κέντρου κεραμικής στο νησί, για την φιλοξενία και επιτόπια δράση καλλιτεχνών, στους χώρους ενός παραδοσιακού ελαιοτριβείου που βρίσκεται εκτός χρήσης πλέον και αποτελεί ευγενή παραχώρηση του πρώην δημάρχου, και ιστορικού των Παξών, Σπύρου Μπογδάνου προς τον σύλλογο των Φίλων των Παξών.

Φωτιά Γη Αέρας στην Ελλάδα

Εξάγοντας και αποσπώντας τα σύγχρονα Ελληνικά κεραμικά έργα από τους συνήθεις χώρους έκθεσής τους σε γκαλερί και μουσεία και εντάσοντάς τα στο φυσικό περιβάλλον, η έκθεση Φωτιά Γή Αέρας επιδιώκει να ξαναφέρει σε επαφή την τέχνη των κεραμικών έργων με τα αρχέγονα εκείνα στοιχεία που ενέπνευσαν τις πρωταρχικές φόρμες και τεχνικές της κεραμικής. Στόχος μας είναι να γίνει εμφανής ο τρόπος με τον οποίο τα σύγχρονα κεραμικά έργα συνδεόνται θεμελιωδώς με τα στοιχεία της Ελληνικής φύσης καθώς και η ανάδειξη του πνεύματος της κεραμικής τέχνης σε ένα περιβάλλον όμοιο με αυτό των αρχαίων χρόνων.

Η Γή ή ο πηλός είναι το στοιχείο από το οποίο κατασκευάζονται όλα τα κεραμικά. Ο παραδοσιακού τύπου κλιμακωτός παραθαλάσσιος κήπος και ελαιώνας όπου θα παρουσιασθούν τα κεραμικά φωτιστικά, αποτελεί -πέραν από μια ιδανική εκθεσιακή τοποθεσία- κι ένα εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό δείγμα της μορφολογίας του εδάφους, των βράχων και της φύσης της Ελλάδας.

Ο Αέρας και η θαλασσινή αύρα είναι τα στοιχεία στα οποία θα εκτεθούν αλλά και οι φυσικές συνθήκες μέσα στις οποίες θα παρουσιασθούν τα κεραμικά έργα, στο περιβάλλον ενός τυπικού παραθαλάσσιου κήπου του Ιονίου. Ο απαλός άνεμος θα μεταφέρει τις φωνές της Ελληνικής χορωδίας και της μουσικής στα αυτιά μας, την ώρα που ο ήλιος θα δύει στο νερό και τα κεραμικά φωτιστικά θα φέγγουν καθώς πέφτει το σούρουπο.

Η Φωτιά συμβολίζει τη θερμότητα του καμινιού στο οποίο ψήνονται τα κεραμικά καθώς και το φως –ηλεκτρικό αλλά κι αυτό της κέρινης φλόγας- που εκπέμπεται από τα καλλιτεχνικά έργα. Ο Προμηθέας, ο οποίος κλέπτοντας τη φωτιά από τους Θεούς και προσφέροντάς την στους ανθρώπους θεωρείται ο πρωτεργάτης του πολιτισμού στη Γη, είναι και ο πρώτος δημιουργός τέχνης στην Ελληνική Μυθολογία.

Καλλιτέχνες

Βασίλης ΑναστασόπουλοςΓιώργος ΒαβάτσηςΜαργαρίτα ΕκκλησιάχουΚώστας ΚαρακίτσοςΧαρούλα ΚοροπούληΙωσηφίνα ΚοσμάΓιάννης Μαμουτζής – Γωγώ ΠαπαβασιλείουΑγγελική ΠολίτηΙφιγένεια ΤσίρουΗλίας ΧριστόπουλοςΘεοδώρα Χωραφά