Το πρώτο best-seller στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πιο δημοφιλές μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, το δημιούργημα ενός άγνωστου, μέχρι τότε, Αυστραλού, που ξεπέρασε σε πωλήσεις τον Σέρλοκ Χολμς και μέχρι σήμερα εξακολουθεί, χάρη στην συναρπαστική πλοκή του, να αποτελεί πρότυπο για τους συγγραφείς του είδους.

Υπόθεση

Μελβούρνη, 27 Ιουλίου 18… Ένας άγνωστος βρίσκεται δολοφονημένος σε μιαν άμαξα. Ποιος είναι; Ποιος τον σκότωσε; Γιατί; Πώς συνδέεται με την όμορφη κόρη ενός εκατομμυριούχου, τους μνηστήρες της, αλλά και μια «βασίλισσα» του υποκόσμου; Με όπλο τη λογική, ο αστυνόμος Γκόμπι καταφέρνει να προχωρήσει σε μια σύλληψη. Με οδηγό την καρδιά της και βοηθό έναν πανέξυπνο δικηγόρο, μια νεαρή κοπέλα αναζητά στοιχεία που θα γλυτώσουν τον αγαπημένο της από την κρεμάλα, αγνοώντας τον κίνδυνο στον οποίο βάζει τον εαυτό της. Από τα κοσμικά σαλόνια μέχρι τις πιο κακόφημες συνοικίες η υπόθεση συγκλονίζει τη Μελβούρνη και οι ύποπτοι εναλλάσσονται συνέχεια.

Κανένα βιβλίο που γράφτηκε «σχεδόν τυχαία», όπως γράφει στον πρόλογο του ο συγγραφέας δεν είχε ποτέ την καταλυτική επίδραση που άσκησε στη βικτοριανή λογοτεχνία μυστηρίου ο Φόνος στην Άμαξα , τόσο στο αναγνωστικό κοινό της εποχής όσο και στις επόμενες γενιές συγγραφέων. Εκδόθηκε το 1886 και κατά τη διάρκεια της ζωής του συγγραφέα, πουλήθηκαν περισσότερα από 750.000 αντίτυπα, χαρίζοντας στο βιβλίο τον τίτλο του πιο πολυδιαβασμένου αστυνομικού μυθιστορήματος – η Σπουδή στο κόκκινο του Ντόιλ που εκδόθηκε την επόμενη χρονιά και, κατά πολλούς, είναι εμπνευσμένη από τον Χιουμ, δεν κατάφερε να το ξεπεράσει.

Εξαιτίας της δημοφιλίας του δημοσιεύτηκε το 1888 μια έμμετρη παρωδία του. Χάρη στη συναρπαστική του υπόθεση έγινε ταινία το 1911, το 1915 και το 1925, διασκευάστηκε για το ραδιόφωνο του BBC το 1958, παρουσιάστηκε ως θεατρική παραγωγή στο Λονδίνο το 1990 και γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία ως τηλεοπτική σειρά το 2012, ενώ παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα κλασικά μυθιστορήματα που κάθε φίλος της αστυνομικής λογοτεχνίας πρέπει να έχει διαβάσει.

 Φέργκους Χιουμ

Γόνος αγγλικής οικογένειας μεταναστών στη Νέα Ζηλανδία ο Φέργκους Χιουμ έφτιαξε έναν ντετέκτιβ πρότυπο για όσους ακολούθησαν και με τη βοήθεια του περιέγραψε, με ακρίβεια, χιούμορ και ειρωνεία, τον νέο, τότε, αυστραλιανό κόσμο, με τα προβλήματα και τις δυνατότητές του και μια κοινωνία τη στιγμή της δημιουργίας της.