Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Μουσικού Κύκλου του Θεάτρου Πόρτα, “Τρίτες Παράλληλες”, το Σύνολο Artefacts (που φέτος είναι Ensembe in Residence στο θέατρο Πόρτα) παρουσιάζει το πρόγραμμα Folksongs, μια συναυλία για το τραγούδι.

Το τραγούδι όπως το εμπλούτισε τη δεκαετία του ’60 ο μοντερνιστής Luciano Berio με τα εμβληματικά Folksongs που συνέθεσε και ανασυνέθεσε από υπάρχοντα λαϊκά τραγούδια για τη φωνή της συζύγου του Cathy Berberian και μικρό σύνολο, αλλά και για το τραγούδι όπως το αντιλαμβάνονται σήμερα συνθέτες που ζουν και εργάζονται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στη συναυλία αυτή παρουσιάζονται επτά ολοκαίνουρια τραγούδια γραμμένα ειδικά για αυτή τη συναυλία από συνθέτες προερχόμενους από διαφορετική χώρα ο καθένας, τα οποία συνθέτουν έναν νέο κύκλο τραγουδιών που παρότι ετερόκλητος διατηρεί την ίδια ενορχήστρωση και τη γυναικεία φωνή, όπως συμβαίνει και στο έργο του Berio. Για τη συγκεκριμένη περίσταση το σύνολο επέλεξε δύο διαφορετικές τραγουδίστριες που μοιράζονται τον όγκο των τραγουδιών της ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο εύρος ηχοχρωμάτων και ποικιλία στο ύφος ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε έργου.

Στη συναυλία παρουσιάζονται επίσης έργα του Luciano Berio [Ιταλία, 1925], της Doina Rotaru [Ρουμανία, 1951], του Cornelis de Bondt [Ολλανδία, 1953], της Cassandra Miller [Καναδάς, 1976] του Grzegorz Marciniak [Πολωνία, 1981], του Ofir Klemperer [Ισραήλ, 1982] και του Θανάση Δεληγιάννη [Ελλάδα, 1983]. Τραγουδούν, η μεσόφωνος Μαρία Κατσούρα και η νέα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ελένη Μπούκλη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Κορνήλιος Σελαμσής