Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τη νέα πολυμεσική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) της Φοίβης Γιαννίση από τις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Η νέα πολυμεσική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) της Φοίβης Γιαννίση καλεί τους θεατές, σαν μέλη μιας ιδιότυπης χορωδίας, να διαβάσουν βουβά, δυνατά ή ψιθυριστά τα ποιήματά της, ιαπωνικά χαϊκού, αποσπάσματα από αρχαία ελληνικά κείμενα. Τα χειρόγραφα κειμένά της τοποθετούνται σε 10 αναλόγια και συμπληρώνονται από εικόνα και ήχο. Η δίπτυχη βιντεοπροβολή μαζί με το ιδιαίτερο ηχητικό περιβάλλον μετατρέπει την εγκατάσταση σε ένα βιωματικό ποίημα.

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή της με τον Όμηρο και τους αρχαίους λυρικούς, η Γιαννίση διερευνά τη σχέση της ποίησης με το χώρο, τη σχέση της γραφής με τον ήχο. Τα αναλόγια ακόμη και χωρίς τον αναγνώστη – θεατή «γεμίζουν» τον εκθεσιακό χώρο με ήχο, επαναφέροντας κατά κάποιο τρόπο στη ζωή το γραπτό κείμενο.
Η αρχιτέκτων-ποιήτρια Φοίβη Γιαννίση μας καλεί να ακούσουμε τη φωνή μας και να αφήσουμε το σώμα να υπακούσει στην αναπνοή του σε μια ανάγνωση «από στήθους», ενάντια στην πρακτική της αποστήθισης.
Συνεχίζονται έως 13 Ιανουαρίου στον κυρίως εκθεσιακό χώρο η ατομική έκθεση της Ντιλέκ Γουίντσεστερ (επιμέλεια Άννα Καφέτση) και του Αλέξανδρου Γεωργίου Χωρίς δικό μου όχημα I-V (επιμέλεια Δάφνη Βιτάλη).

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

•Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η έκθεση «ΤΕΤΤΙΞ» είναι η μία από τις 3 εκθέσεις που εγκαινιάζονται την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.

Συγκεκριμένα:

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζοντας την πολιτική παραγωγής νέων έργων εγκαινιάζει τρεις νέες εκθέσεις την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.

-Στην αίθουσα νέων έργων την έκθεση Current Pasts του Βαγγέλη Βλάχου και του Ιβάν Γκρουμπάνοφ

-Στο μεσοπάτωμα την παιγνιώδη εγκατάσταση Ένα μέτρο του Μιχάλη Μανουσάκη

-Στο χώρο των νέων μέσων την οπτικοακουστική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ της Φοίβης Γιαννίση.
(Οι δύο εγκαταστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκθεσιακής σειράς του ΕΜΣΤ Κάθε μήνα).