Στην έκθεση “Five Elements” συμμετέχουν πέντε εικαστικοί που συνομιλούν επάνω στα επίκαιρα ζητήματα της φυσικής καταστροφής, της απώλειας αλλά και της θραυσματικής διάσωσης του ασφαλούς περιβαλλοντικού μας ιστού μέσω της τέχνης.
Η Θεωρία των Πέντε Στοιχείων που δανείζει το όνομά της στον τίτλο της έκθεσης, χρησιμοποιείται συχνά στην ανατολική αλλά και τη δυτική φιλοσοφία, προκειμένου να περιγράψει τις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις ανάμεσα στα πράγματα.
Το ξύλο, η φωτιά, το χώμα, το μέταλλο και το νερό -τα πέντε στοιχεία της κινεζικής αρχετυπικής θεωρίας που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 8ο π.Χ. αιώνα, βρίσκοντας σύντομα ευρεία εφαρμογή στην κινεζική ιατρική, τη φιλοσοφία, τη μαντική και τις πολεμικές τέχνες-, θεωρούνται τα θεμέλια συστατικά των πάντων στο σύμπαν, καθώς όλα εκρέουν και όλα συντίθενται από εκείνα. Εάν δεν σεβαστούμε τόσο τα ίδια, όσο και τη μεταξύ τους ισορροπία, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταιγιστικές.
Σύμφωνα πάλι με την ινδική φιλοσοφία της γιόγκα, η γνώση των πέντε στοιχείων του σύμπαντος (που εδώ παραλλάσσουν σε γη, νερό, φωτιά, αέρα και χώρο), μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τους νόμους της φύσης και, κυρίως, να διαισθανθούμε τη λειτουργία του σύμπαντος, αποκτώντας υγεία, δύναμη, γνώση, σοφία και ευτυχία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Συνομιλώντας μέσω των έργων τους, οι πέντε συμμετέχοντες εικαστικοί λειτουργούν και οι ίδιοι ως ανεξάρτητοι αλλά αλληλοϋποστηριζόμενοι πυλώνες ενός ευαίσθητου μικρο-κοσμικού κοινού αφηγήματος. Ενεργοποιώντας και τα πέντε συστατικά θεμέλια στοιχεία του σύμπαντος και αναπτύσσοντας μέσω εκείνων στα έργα τους σχέσεις οργανικές με διαφορετικές οντότητες της φύσης όπως την κατεύθυνση, την εποχή, το χρώμα και τη φόρμα.
Οι Εβίτα Κανέλλου, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Κατερίνα Πολυζωίδη – Μαυρολέων, Μαρία Χαλκιά και Νίκος Χιωτίνης, εκπροσωπώντας διαφορετικές γραφές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις και χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχο κοινό μέσο έκφρασης τη ζωγραφική αφαίρεση, καταγράφουν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο τα παγκόσμια και τα εγχώρια τρέχοντα φυσικά, πολιτικά, υγειονομικά και κοινωνικά φαινόμενα. Τις έννοιες της εγγύτητας και της αναγκαστικής απομάκρυνσης, την απώλεια του φυσικού κόσμου και τη συντριβή των εγνωσμένων συνόρων, και ταυτόχρονα, την ανάγκη της αυτογνωσίας και της προσωπικής και ομαδικής επανασύστασης εντός ενός δυστοπικού σύμπαντος. Το δίχως άλλο, με τη βοήθεια της παρατήρησης, της ενεργοποίησης, της συναίσθησης και της τέχνης.
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Κεντρική εικόνα θέματος: Χριστίνα Παρασκευοπούλου, The Flight. Λεπτομέρεια έργου.