Η επιμελήτρια επισημαίνει μεταξύ άλλων για τη δουλειά του Νίκου Βαβάτση:

«Οι ανθρώπινες μορφές που απεικονίζονται στα πορτραίτα του Βαβάτση έχουν πλήρη συναίσθηση της ματαιότητάς τους, έχουν επίγνωση του ατελούς της ύπαρξής τους. Τα πρόσωπα αυτά ακριβώς επειδή ζωντανεύουν ως θέαμα, κυριολεκτικά με τρόπο αβίαστο και διαυγή είτε συνολικά ως οπτικό φαινόμενο είτε αποσπασματικά σε επιμέρους κοντινά πλάνα, δίνουν την αίσθηση στον θεατή ότι μπροστά στα μάτια του συντελείται ένα θαύμα.

Πρόκειται στην ουσία δηλαδή για μια διαδικασία σε εξέλιξη. Πρόκειται για την ίδια την ανθρώπινη ζωή που μόνο ως στιγμή μπορεί τελικά να εκληφθεί και να αποτυπωθεί έτσι φευγαλέα στη διάρκεια του χρόνου, κάτι που τόσο εύστοχα ο καλλιτέχνης επιλέγει να αποδώσει σημειολογικά, ως μια έκρηξη ατομικότητας μέσα στο οικουμενικό μεγαλείο της αιωνιότητας».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Μετά το πέρας των σπουδών του στις Γραφικές Τέχνες-στα τέλη της δεκαετίας του 80-ξεκίνησε μια καλλιτεχνική πορεία με ευρεία γκάμα θεμάτων και τεχνικών:τοιχογραφία για δημόσιο χώρο,σκηνογραφία και μεικτή τεχνική ζωγραφικής. Έχει κάνει 15 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει με έργα του σε πολλές ομαδικές.Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων.