Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με Μέγα Χορηγό την COSMOTE TV, την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, διοργανώνουν την μεγάλη αυτή γιορτή του σινεμά, η οποία κάθε χρόνο ενισχύεται με διεθνείς παρουσίες και πολλά δρώμενα.

Οι πρωταγωνιστές του μεγάλου αυτού κινηματογραφικού event, είναι οι βραβευμένοι κινηματογραφιστές, που παραδίδουν σεμινάρια και εργαστήρια δωρεάν και ανοιχτά στο κοινό.

Φέτος, επίσημος καλεσμένος του Film Factory, θα είναι ο διεθνώς βραβευμένος σκηνοθέτης ANDREAS DRESEN.  Στο αφιέρωμα που θα ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν 8 ταινίες μυθοπλασίας.  Ο ίδιος θα είναι παρών την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει 2 ταινίες και θα συνομιλήσει με το κοινό, καθώς και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, όπου θα δώσει ένα master class με τίτλο «Χωρίς σενάριο», το οποίο θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Μικρά ψέματα, μεγάλες απιστίες».

Το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια κι εργαστήρια από τους:

ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΡΟΥΛΗ ΑΛΑΧΟΥΖΟ / Βραβείο Ειδικών Εφφέ / “Έτερος Εγώ”
ΣΟΦΙΑ ΕΞΑΡΧΟΥ / Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη / “Park”
ΕΛΛΗ ΤΡΙΓΓΟΥ / Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου / “Suntan”
ΘΕΜΗ ΠΑΝΟΥ / Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου / “Νοτιάς”
ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΟΥΣΙΑ / Βραβείο Ταινίας Animation / “Aenigma”
ΑΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ / Βραβείο Ταινίας Animation / “Aenigma”
ΜΑΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ / Σχεδιαστής Ήχου / “Aenigma”
ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΑΡΙΔΗ / Βραβείο Μοντάζ / “Amerika Square”
ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ / Βραβείο Σκηνοθεσίας / “Suntan”
ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΗ/ Βραβείο Φωτογραφίας / “Suntan”
ΓΙΩΡΓΟ ΦΡΕΝΤΖΟ/ Διευθυντή Φωτογραφίας
ΛΑΜΠΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ / Μοντέρ
ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ / Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου / “Νήμα”
ΦΑΙΔΡΑ ΒΟΚΑΛΗ /Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας / “Suntan”
ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ / Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου / “Suntan”
ΓΙΟΥΛΑ ΖΩΙΟΠΟΥΛΟΥ / Βραβείο Ενδυματολογίας / “Η Ρόζα της Σμύρνης”
ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΤΖΙΑ / Βραβείο Ειδικών Εφφέ / “Έτερος Εγώ”
ΣΤΕΛΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ / Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης / “Η Τελευταία Παραλία”
ΣΠΥΡΟ ΛΑΣΚΑΡΗ / Βραβείο Σκηνογραφίας / “Νοτιάς”
ΣΤΕΦΑΝΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ/ Βραβείο Ήχου / “Park”
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΜΗΛΙΟΥ / Βραβείο Ήχου / “Park”

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, εκτός από τα καθιερωμένα σεμινάρια των φετινών βραβευμένων κινηματογραφιστών, στις 11 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα απευθυνόμενη σε εκπαιδευτικούς, για τη δημιουργία ταινιών από μαθητές. Θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές φωτισμού και μοντάζ και θα δωθούν οδηγίες και παραδείγματα για τον τρόπο που αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε ταινίες που γυρίζονται με ερασιτεχνικό εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν ελάχιστο κόστος.

Το φετινό Film Factory, θα κλείσουν στις 11 Δεκεμβρίου με συναυλία οι  DROG_A_TEK, οι οποίοι πήραν φέτος το βραβείο πρωτότυπης μουσικής για την ταινία “Το ξύπνημα της Άνοιξης” του Κ. Γιάνναρη.

Τέλος, όπως πέρσι, έτσι και φέτος πραγματοποιείται o διαγωνισμός χρηματοδότησης  ταινιών μικρού μήκους, Film Factory Short Film Fund που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και η COSMOTE TV. Έχει, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και κατά τη διάρκεια του Film Factory, θα πραγματοποιηθούν οι  προσωπικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς των 12 επικρατέστερων σεναρίων.

Στο τέλος του Film Factory, στις 11 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι 6 τελικοί φιναλίστ, οι οποίοι θα κληθούν να τελειοποιήσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των ταινιών τους, με τη συμβουλευτική υποστήριξη ομάδας καταξιωμένων κινηματογραφιστών.

Προσκαλούμε όλους τους νέους κινηματογραφιστές, σινεφίλ, σπουδαστές, αλλά και όσους θέλουν να μάθουν τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, να συμμετέχουν μαζί μας σε αυτό τον σπουδαίο κινηματογραφικό θεσμό.