Η Batagianni gallery παρουσιάζει την έκθεση «Filippos Tsitsopoulos – Paradise is the New Hell- Theatrical Costumes for Faces»

Η κυρίαρχη σκέψη που καθορίζει τα έργα του Φίλιππου Τσιτσόπουλου είναι η αντικατάσταση  θεωρητικών εννοιών -που ανήκουν στο σύγχρονο και  κλασσικό  θέατρο ρεπερτορίου- με την εφαρμογή τους  στις εικαστικές τέχνες και σε ποιο βαθμό αυτές οι έννοιες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πλαστικότητα των εικόνων και την κατασκευή ενός παράλληλου ισοδύναμου σε κάθε μία από αυτές.

Το κύριο θέμα της έκθεσης “Paradise is the New Hell- Theatrical Costumes for Faces” είναι “θραύσματα”/ αποσπάσματα από βίντεο που ο ίδιος ο καλλιτέχνης δημιουργεί και στα οποία συμμετέχει  παίζοντας σε ρόλο ηθοποιού.  Τα αποσπάσματα αυτά είναι όλα  βασισμένα στο θεατρικό έργο Marat Sade του Peter Weiss, ένα έργο με μία ιδιαίτερη σημασία για τον καλλιτέχνη σε βιωματικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο.

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος εκφράζεται μέσω της  χρήσης του προσώπου του. Είναι το ίδιο πρόσωπο ψηφιακά και πραγματικά βασανισμένο, κατεστραμμένο, αστείο και τραγελαφικό, καλυμμένο με “Φύση” ή με πίξελ, με μία μάσκα ή πολλές μάσκες που δημιουργήθηκαν για να ντύσουν αυτό το πρόσωπο και που αποτελούν ένα θεατρικό κουστούμι για κάθε πρόσωπο/προσω-ποιον. Άλλωστε είναι απαγορευμένη ρητά η ένδειξη  της πραγματικής έκφρασης των αληθινών συναισθημάτων στο πρόσωπο του καλλιτέχνη. Τα πάντα πρέπει να αποτελούν “μιμητικό σύμβολο” του εαυτού του ή «προσποιητή αλήθεια».