Η ταινία ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ θα προβληθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, στο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η προβολή είναι συν-διοργάνωση της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της εταιρείας διανομής CAROUSEL FILMS.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ. Παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεσσίσογλου
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους. Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Φιλιά εις τα παιδιά δεν είναι μια ακόμα ταινία για το Ολοκαύτωμα, είναι μια ταινία για την παιδική ηλικία στη σκιά του Ολοκαυτώματος
Μικρές προσωπικές ιστορίες στη δίνη της Ιστορίας
Σύνοψη ταινίας
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.
Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
Προβλήθηκε το 2013-2014 επί εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία και Πανεπιστήμια, και έγινε αφορμή να γραφτούν πολλά κείμενα και κριτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Η ταινία συνεχίζει και σήμερα τη διεθνή της πορεία με προβολές στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Στις 27 Ιανουαρίου 2014 προβλήθηκε στο Παρίσι σε εκδήλωση της UNESCO με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Προβλήθηκε και συζητήθηκε σε πολλά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ΚΑΝΑΔΑ, όπως: Harvard University, Princeton, Yale, Columbia, Stanford, McGill (Montreal), Simon Fraser (Vancouver), York (Toronto), New Mexico, Oklahoma, Florida, Seattle, Rutgers, Emerson College, Indiana, Stony Brook, Michigan, Penn, και άλλα.
8 Βραβεία σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Greek Film Festival Chicago, USA, 2012
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
“Αγών”-Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας 2012, Αθήνα
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους 2011
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ της Κριτικής Επιτροπής των παιδιών για το
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2011
-Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Μαρτυρίες-Αφήγηση
Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο
Σήφης Βεντούρας
Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία
Σέλλυ Κούνιο-Κοέν
Μάριος Σούσης
Σκηνοθεσία–Σενάριο
Βασίλης Λουλές
Έρευνα
Βασίλης Λουλές
Ρέα Αποστολίδη
με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
Μουσική
Νίκος Κυπουργός
Διάρκεια ταινίας: 115 λεπτά
Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη
Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους «μικροφίλμ» και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού, προβλήθηκαν σε κινηματογραφικές αίθουσες και σε σχολεία, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, έδωσαν αφορμή για πολλά κείμενα και σχόλια στον Τύπο, και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Με τα έργα του «Φιλιά εις τα παιδιά / Θηλειά / Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.
Πραγματοποιεί Εργαστήρια κινηματογράφου, προβολές και διαλέξεις πάνω σε θέματα όπως: Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Κινηματογραφώντας αφήγηση παραμυθιών, Από την προσωπική ιστορία στη μεγάλη Ιστορία, Ανάλυση Κινηματογραφικών Αρχείων.
Φιλμογραφία (επιλογή)
2014 Θηλειά ντοκιμαντέρ 12’
2013 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί ντοκιμαντέρ 115’
2012 Φιλιά εις τα παιδιά ντοκιμαντέρ 115’
2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια ντοκιμαντέρ 60’
2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη ντοκιμαντέρ 29’
2000 Ένας λαμπερός ήλιος μυθοπλασία 36’
1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών ντοκιμαντέρ 30’
1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό ντοκιμαντέρ 93’
1993 Ο Αμερικάνος μυθοπλασία 39’
1990 Απών μυθοπλασία 15’