Φέτος το Ίδρυµα ΔΕΣΤΕ παρουσιάζει την έκθεση FIGA της Αµερικανής καλλιτέχνιδας Kara Walker, που θα διαρκέσει από τις 20 Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεµβρίου 2017.

FIGA ονοµάζει η καλλιτέχνης την αριστερή παλάµη µίας Σφίγγας (φτιαγµένης από ζάχαρη), που δηµιούργησε το 2014 στο εργοστάσιο Domino Sugar στο Μπρούκλιν. Στο πλαίσιο της έκθεσης στο ΔΕΣΤΕ, η Walker µεταφέρει τη FIGA από τον ‘Νέο Κόσµο’, τη Νέα Υόρκη, στην Ελλάδα, γενέτειρα του δυτικού πολιτισµού.

Έχοντας σχήµα γροθιάς που κάνει µία συγκεκριµένη, συµβολικά φορτισµένη χειρονοµία, στη FIGA µπορούν να αποδοθούν πολλές έννοιες. Για πολλούς θεωρείται µία αγενής χειρονοµία, ενώ για άλλους έχει µαγικές ιδιότητες και αποτελεί έµβληµα γονιµότητας και προστασίας από το κακό µάτι.

Στα παλαιά Σφαγεία της Ύδρας, η FIGA θα µετατραπεί από γλυπτικό έργο τέχνης σε ιερό λείψανο. Η διαδικασία αυτή θα κορυφωθεί µε την προσθήκη ζάχαρης στην επιφάνειά της, η οποία συµβολίζει µία συλλογική πράξη αναγνώρισης της απώλειας της οικίας, της χώρας, της ιδεολογίας ή της πίστης του καθενός, απώλειες που χαρακτηρίζουν το zeitgeist της εποχής µας.

Επικαλούµενη την πραγµατικότητα των σκλάβων, των προσφύγων και όλων των µειονοτήτων, η FIGA αποτελεί πνευµατικό προσκύνηµα για όλους όσους αναζητούν πνευµατική και υλική ολοκλήρωση στο τέλος ενός καταστροφικού ταξιδιού.

Συντονισµός έκθεσης:

Μαρίνα Βρανοπούλου


Φωτογραφία: Installation view, Kara Walker – Figa
DESTE Foundation Project Space, Slaughterhouse, Hydra island (June 20 – September 30, 2017)
Photo © Maria Markezi