Μένουν δύο μόλις εβδομάδες για την έναρξη του 3ου Ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας και το πρόγραμμά μας είναι έτοιμο προς εξερεύνηση. Με αφετηρία την “τέχνη του φακού” – δηλαδή εφτά διαφορετικές εκθέσεις φωτογραφίας – ακολουθήστε τα παρακλάδια του προγράμματος και κλείστε θέση για τις δραστηριότητες που σας ταιριάζουν περισσότερο. 

– Πρώτα όμως κρατήστε θέση το λεωφορείο του Φεστιβάλ εδώ
– Έχετε δικό σας όχημα; Δείτε προτεινόμενες διαδρομές εδώ
– Φροντίστε για τη διαμονή σας εδώ
– Δηλώσετε συμμετοχή στο τουρνουά πινγκ-πονγκ Βωβούσας εδώ
– Φωτογραφηθείτε με ντόπιες φορεσιές εδώ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Τα φωτογραφικά εργαστήρια δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν (φωτογραφία γάμου, τοπίου και photoshop) από το φωτογενές τοπίο της Πίνδου, αν και το φυσικό περιβάλλον είναι εξίσου ιδανικό για εμπνευσμένους λογοτεχνικούς στοχασμούς (εργαστήριο δημιουργικής γραφής με την Αμάντα Μιχαλοπουλου), περισυλλογή και παρατήρηση (εργαστήριο αστρονομίας), αλλά και παιχνιδιάρικες δραστηριότητες με πρωταγωνιστή το παιδί (γνωριμία με τα μουσικά όργανα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, εργαστήριο animation και θεατρικό παιχνίδι). Η βεντάλια δραστηριοτήτων ολοκληρώνεται με ένα masterclass ντοκιμαντέρ από τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο που θα σας αποδείξει περίτρανα ότι υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για να καταγράψει κανείς την αγάπη του για τα ψηλά βουνά! 

ΟΜΙΛΙΕΣ

Ανοίγοντας σημαντικά κεφάλαια που συνδέονται άμεσα με την τοπική παράδοση, το Φεστιβάλ Βωβούσας προτείνει μια σειρά ομιλιών που θα σας κάνουν να νιώσετε αμέσως σοφότεροι! Ξεκινήστε με μια περιήγηση στον φυσικό πλούτο της Πίνδου (σε συνεργασία με την Apivita) ή μια μελωδική εισαγωγή στη φωνητική και μουσική παράδοση της Βωβούσας και ενημερωθείτε για την σημασία του ελαιόλαδου στη μεσογειακή διατροφή (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικής Γαστρονομίας). 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εφτά εκθέσεις φωτογραφίας σε αποθήκες και εργοστάσια ξυλείας σε όλα τα μήκη και πλάτη του χωριού δίνουν νέα πνοή σε παροπλισμένους χώρους και αναδεικνύουν τη δουλειά μιας μεγάλη γκάμας φωτογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο νέο project του Αχιλλέα Ζαβαλλή, του πρώτου καλλιτέχνη που συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας της Βωβούσας (15 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2015), χρησιμοποιώντας ασπρόμαυρη φωτογραφία για να εξερευνήσει τη σχέση των κατοίκων με τον ποταμό Αώο και το φράγμα που απειλεί να ισοπεδώσει τη ζωή τους. Άλλοι αριστοτέχνες του φακού που θα σκαρφαλώσουν μέχρι τη Βώβουσα – εκτός των κλασσικών Κώστα Μπαλάφα και Fred Boissonnas – είναι οι Enri Canaj, Κώστας Ζήσης, Κώστας Ταματέας και Στράτος Καλαφάτης. Οι εκθέσεις θα εγκαινιάζονται διαδοχικά μέχρι τις 8 Αυγούστου και θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Με αφετηρία ένα θησαυρό εγχώριων ντοκιμαντέρ με θέμα την ελληνική ηπειρωτική επαρχεία (“Καλάβρυτα – Άνθρωποι και Σκιές” του Ηλία Γιανάκκακη, “Θηλειά” του Βασίλη Λουλέ κ.α.), το Φεστιβάλ Βωβούσας ανοίγει τους κινηματογραφικούς του ορίζοντες σε μια ποικιλία ταινιών με περιβαλλοντικές ευαισθησίες που συμπεριλαμβάνουν τρεις από τους πιο ηχηρούς τίτλους στο είδος τους, το “Συναντήσεις στην Άκρη του Κόσμου” (Encounters at the End of the World) του ποιητικού Werner Herzog, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ καταγγελίας “Το Μαύρο Κήτος” (Blackfish) της Gabriela Cowperthwaite αλλά τον απίστευτο-κι-όμως αληθινό Οσκαρικό “Όρμο” (The Cove) του Louie Psihoyos. Οι προβολές των ταινιών γίνονται καθημερινά στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, αλλά και σε μεγάλη αναδιαμορφωμένη αποθήκη ξυλείας. 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Μόλις πέσει το βραδάκι, επισκέπτες και διοργανωτές θα οργώνουν το χωριό αναζητώντας τις μικρές μελωδικές εστίες του Φεστιβάλ, μια μικρή βραδινή περιπέτεια στα σοκάκια και τα μονοπάτια της Βωβούσας. Μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αναμένεται να στήσουν έγχορδη καντάδα στην Πανσέληνο, ενώ το πολυφωνικό σύνολο Χαονία θα ερμηνεύει τραγούδια για τα νερά και τα βουνά, την αγάπη και την ξενιτιά. Λίγο πριν πέσει η αυλαία θα απολαύσουμε την “Αστέρω” (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929) με ζωντανό soundtrack από το Trio Hermetico, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει με ηπειρώτικο πανηγύρι τιμώντας τις καταβολές του όπως τους αξίζει! 

Για όσους αναρωτιούνται, η καμπάνια Indiegogo του Φεστιβάλ Βωβούσας έχει καθυστερήσει λόγω capital controls, αλλά ανάμενεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το vovousafestival.gr, στο Facebook, στο instagram ή στο twitter.