Ένα διήμερο Φεστιβάλ Βραβευμένων Ντοκιμαντέρ διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Μαΐου 2016.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία της διαδικτυακής πλατφόρμας altcine, διοργανώνεται το αφιέρωμα σε Βραβευμένα Ντοκιμαντέρ που θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο πολιτισμού “Γαλαξίας”, με δωρεάν είσοδο.

                               

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, “φέτος διοργανώνουμε ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο σε βραβευμένα και αναγνωρισμένα Ντοκιμαντέρ, θίγοντας θέματα που απασχολούν και πρέπει να απασχολούν όλους μας σήμερα, όπως η κρίση, η αναζωπύρωση του φασισμού, αλλά και η πάλη για την καθημερινότητα και τη ζωή.”

               

Φέτος το Φεστιβάλ έχει διευρυνθεί σε θεματική έκταση και ποικιλία, προβάλλοντας οκτώ ώρες προγράμματος και προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει την αμεσότητα της κινηματογραφικής καταγραφής. Με σκοπό τη μεγαλύτερη εξοικείωσή του δημιουργήθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα που στοχεύει στην εμβάθυνση της γνώσης του κοινού για την αισθητική και πολιτιστική αξία των ντοκιμαντέρ από σημαντικούς δημιουργούς, προσδοκώντας να ενημερώσει και να αφυπνίσει.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 13 Μαΐου

Agora από τη Δημοκρατία στις αγορές , Γιώργος Αυγερόπουλος, 18.00, 120’ Τα πέτρινα χρόνια της κρίσης που συγκλονίζει την Ελλάδα σε ένα ντοκιμαντέρ υψηλής έντασης και συγκίνησης

Burning from the inside,  Μάρσια Τζιβάρα, 20.10, 64’ Με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον αντίκτυπό της σε Ελλάδα και Γερμανία, η ταινία αμφισβητεί τη λειτουργία πολιτικών και κοινωνικών δομών, καθώς και τη λειτουργικότητα του καπιταλισμού και της δημοκρατίας.

Yusef’s Song, Κώστας Πλιάκος, 21.15, 54’ Ο Γιούσεφ δεν είναι σύμβολο για την επανάσταση. Είναι μια από τις φωνές μιας επανάστασης που μπορεί να είχε αγαθές προθέσεις, αλλά κατέληξε να τρώει τα παιδιά της.

Σάββατο 14 Μαΐου

Ο Μανάβης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, 18.00, 82’ Ένα οδοιπορικό στα απομακρυσμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου και τους ανθρώπους τους, με οδηγό έναν πλανόδιο μανάβη που εδώ και τριάντα χρόνια γυρίζει με το φορτηγό του τα χωριά της περιοχής.

Sam Roma, Μαρίνα Δανέζη, 19.30, 39’ Το Sam Roma διερευνά την κουλτούρα, τη ζωή και τις μυστήριες ρίζες της φυλής Ρομά στην Ελλάδα. Ένα ταξίδι δρόμου στους τσιγγάνικους καταυλισμούς της χώρας.

Πρώτη ύλη, Χρήστος Καρακεπέλης, 20.15, 78’ Μια κοινωνική διεισδυτική και κινηματογραφικά ώριμη καταγραφή μια αόρατης πραγματικότητας που ζει στην σκιά του Παρθενώνα και στην περιφέρεια του κύκλου της παγκόσμιας οικονομίας.

Excision, Βικτώρια Βελλοπούλου, 21.40, 50’. Εστιάζει στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής σε μια φτωχή απομακρυσμένη περιοχή της Κένυας. Ερευνά τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και καταγράφει τις αλλαγές.