Το σύνολο Τα Κρουστά του Στρασβούργου θα μας μυήσει στον ιδιότυπο κόσμο του μεγάλου αρχιτέκτονα των ήχων.

Η συναυλία εντάσσεται στο Μeta-Χenakis, που αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή. Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ανήκει στη στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach, υπήρξε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, του CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και του ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, το Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), το Universidad Nacional Autónoma de Mexico (Mεξικό) και το Nagoya City University (Ιαπωνία). Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, διαγωνισμό σύνθεσης και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο. Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

Η εμφάνιση των Κρουστών του Στρασβούργου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εαρινής γιορτής των τεχνών του Μεγάρου, του Φεστιβάλ της Άνοιξης, το οποίο φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής.

Το πρόγραμμα

Περιζήτητοι πρεσβευτές διεθνώς της σύγχρονης δημιουργίας, οι καλλιτέχνες των Κρουστών του Στρασβούργου [Les Percussions de Strasbourg] θεωρούν τη σχέση και τη συνεργασία με τον Ιάννη Ξενάκη από τις πιο ευτυχείς συγκυρίες, γεγονός που αποτυπώθηκε στα έργα που τους αφιέρωσε ο συνθέτης, την Περσέφασσα (1969) και τις Πλειάδες (1979). Αυτές ακριβώς τις συνθέσεις θα παρουσιάσουν στη μία και μοναδική εμφάνισή τους στην Αθήνα, προτείνοντας ωστόσο στο κοινό μια διαδραστική ερμηνευτική προσέγγιση, με τους μουσικούς των Percussions de Strasbourg να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, περιβάλλοντάς τους με τον ήχο των κρουστών!

Μάλιστα, για τις ανάγκες των συγκεκριμένων έργων, το εξαμελές Σύνολο και ο Ξενάκης δημιούργησαν από κοινού το ειδικό όργανο Sixxen. Επ’ ευκαιρία του διπλού αυτού εορτασμού, τα Κρουστά του Στρασβούργου κυκλοφορούν ένα νέο άλμπουμ με τα παραπάνω έργα του Ξενάκη.

Τα Κρουστά του Στρασβούργου…

… ιδρύθηκαν το 1962. Αποτελούνται από τους μουσικούς Minh-Tâm Nguyen, Alexandre Esperet, Hsin-Hsuan Wu,Yi-Ping Yang, François Papirer και Thibaut Weber. Στο ευρύτατο ρεπερτόριό τους κυρίαρχη θέση έχουν αριστουργήματα του 20ού αιώνα καθώς και νέες συνθέσεις, πολλές από τις οποίες αποτελούν παραγγελία του Συνόλου. Στόχος τους είναι, μέσα από τη συνεχή παρουσίαση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, να κρατήσουν ζωντανή αυτή τη μοντέρνα κληρονομιά και να στηρίξουν την καινοτόμα δημιουργία σε ένα πλαίσιο ποικιλότητας και διαφοροποίησης. Από την ίδρυσή τους τα Κρουστά του Στρασβούργου ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τους συνθέτες της εποχής ερμηνεύοντας έργα τους, χτίζοντας ένα ρεπερτόριο με πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη: από ντουέτα έως οκτέτα, από ακουστική μουσική έως ηλεκτρονική, από έργα συναυλιών έως συνθέσεις για θέατρο, χορό κτλ. Πάνω από 400 έργα έχουν γραφτεί αποκλειστικά για τα Κρουστά του Στρασβούργου. Οι πάμπολλες ηχογραφήσεις τους έχουν πάρει πάνω από 30 διεθνή βραβεία. Ανάμεσά τους και το Victoire de la musique classique 2017 για την πρώτη κυκλοφορία της δισκογραφικής τους εταιρείας Percussions de Strasbourg, το άλμπουμ Burning Bright του Hugues Dufourt. Τα μέλη του Συνόλου δραστηριοποιούνται στη μουσική εκπαίδευση καθημερινά –οργανώνουν δράσεις, ιδίως με το κοινό του Théâtre de Hautepierre στο Στρασβούργο, όπου τα Κρουστά του Στρασβούργου είναι σύνολο-in-residence.

Το Φεστιβάλ της Άνοιξης

H αυλαία του Megaron Spring Festival κλείνει με το σπουδαιότερο χορευτικό γεγονός της άνοιξης: τις τρεις παραστάσεις (15, 16 και 17/4) της Martha Graham Dance Company, της ομάδας που δημιούργησε η ιέρεια του μοντέρνου χορού, ενός ιστορικού συνόλου που έχει πίσω του σχεδόν 100 χρόνια πρωτοποριακής δημιουργίας και έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες συναρπάζοντας εκατομμύρια θεατές. Οι χορευτές του εμβληματικού συγκροτήματος θα παρουσιάσουν σε πρώτη πανευρωπαϊκή τη νέα παραγωγή Canticle for Innocent Comedians [Ψαλμός για αθώους κωμωδούς].

Διάρκεια: 110 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)

*Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Photo Credit: © Vincent Arbelet

Διαβάστε επίσης:

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει το Φεστιβάλ της Άνοιξης