Ο Συνοικισμός της Ελευσίνας δημιουργήθηκε το 1924 – 25, για να στεγάσει τους 2500 περίπου πρόσφυγες που έφτασαν στην πόλη το 1922 και τα επόμενα χρόνια με τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που ακολούθησαν. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να μετατρέψει αυτή την ιστορική, αλλά άγνωστη περιοχή της Ελευσίνας, σε τόπο συνάντησης, προβληματισμού και ανταλλαγής γύρω από σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας με κύριο όχημα τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.

«Τα έργα του Φεστιβάλ προσκαλούν τον επισκέπτη σε μια βιωματική εμπειρία, που λαμβάνει χώρα όχι σε συμβατικούς πολιτιστικούς χώρους, αλλά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής. Το Φεστιβάλ επενδύει σε πρωτότυπα site specific έργα, που αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ιστορίες των ανθρώπων και όψεις της περιοχής αλλά και σε μακροχρόνια residencies, που προσφέρουν στους καλλιτέχνες αλλά και στους κατοίκους τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να γνωριστούν και εν τέλει να συνυπάρξουν. Ήδη, στη φετινή έκδοση συμμετέχουν δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι δουλεύουν με την Ελευσίνα 2021 σε πολυετή βάση, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η Γιολάντα Μαρκοπούλου», αναφέρει η Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021, που επιμελήθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Θεματικά, η φετινή πρώτη έκδοση επικεντρώνεται στο προσφυγικό, ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα της εποχής μας, που είναι ταυτόχρονα η βάση της συλλογικής μνήμης του Συνοικισμού.  Το πρόγραμμα ξεκινά με τις Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes On Roots #2, ένα καλωσόρισμα στο Συνοικισμό από τους ίδιους τους κατοίκους, προϊόν συνεργασίας του Ευριπίδη Λασκαρίδη με το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας. Στη συνέχεια, η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η ομάδα Station Athens με τους Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί και Αϊντίμ Τζοϊμάλ φέρνουν στιγμιότυπα της ζωής τους από την Τεχεράνη, το Μπαγκλαντές, την Καμπούλ, το Καράτσι και την Αθήνα στα σπίτια και τους δρόμους του Συνοικισμού στη site-specific παράσταση Ε_ΦΥΓΑ. Από την άλλη όχθη της Μεσογείου, το Λίβανο,  η Τάνια Ελ Κουρί, εξέχουσα περίπτωση της σύγχρονης Live Art,  δημιουργεί μία ιδιότυπη συνάντηση ανάμεσα σε έναν πρόσφυγα και ένα θεατή, με τίτλο Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα.

Επίσης από το Λίβανο, οι Dictaphone Group παρουσιάζoυν τη βιωματική εγκατάσταση Ιστορίες Καταφυγίου, που στηρίζεται σε τρία βίντεο που δημιούργησαν σε συνεργασία με μία ομάδα Σύρων προσφύγων στο Μόναχο. Τέλος, τη θεματική του προσφυγικού ολοκληρώνει η έκθεση του Ιταλού εικαστικού Alfredo Romano, ΣΧΙΣΜΕΣ – ΣΥΡΡΑΦΕΣ, Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού.

Η εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση “Φωτοσύναξη” της ομάδας Beforelight, έρχεται να «ταράξει» αισθητικά το άδειο οικόπεδο επί της οδού Δαρδανελίων και να το επανατοποθετήσει ως ένα ευέλικτο κέντρο συνάθροισης στο χάρτη της Ελευσίνας, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του. Εδώ η Λένα Κιτσοπούλου και οι συνεργάτες της προσκαλούν το κοινό σε μια βραδιά με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ενώ κάθε απόγευμα πραγματοποιείται το Καφενείο η Β(β)ουλή, μια σειρά συζητήσεων με τη συμμετοχή θεωρητικών από διάφορους χώρους και κατοίκων του Συνοικισμού, που επιμελήθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια σειρά παράλληλων δράσεων όπως εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, περιπάτους στο Συνοικισμό, επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας, συναυλίες στην Πλατεία Λαού με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και το πρότζεκτ Home New Home, μία σειρά ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων.

Σας περιμένουμε από τις 15 έως τις 24 Ιουνίου, στο Συνοικισμό της Ελευσίνας, σε μια γιορτή που δημιουργήθηκε από πολλούς ανθρώπους και θα εξακολουθεί να δημιουργείται κάθε στιγμή και κάθε λεπτό από όλους όσοι είμαστε παρόντες.


Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes On Roots #2 – Ελευσίνα
Ευριπίδης Λασκαρίδης & Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας

Βιωματικός περίπατος

Ημερομηνία: 15 Ιουνίου. Ώρα: 19:00
Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Ε_ΦΥΓΑ – Ελευσίνα
Γιολάντα Μαρκοπούλου & Ομάδα Station Athens

Site – specific Παράσταση

Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή  15 Ιουνίου 2018 και ώρα εκκίνησης 20:21
Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρες εκκίνησης 20:21 & 22:00

Σημείο Εκκίνησης: Family
Διεύθυνση: Θειρών 17, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου.  Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση  από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Φωτοσύναξη – Ελευσίνα
Βeforelight

Site-specific Εγκατάσταση

Ημερομηνίες: 15-24 Ιουνίου 2018
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Η site-specific εικαστική εγκατάσταση Φωτοσύναξη θα λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Συνοικισμός ως το σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Στο χώρο φιλοξενείται το Ιnfo point του Φεστιβάλ (ώρες λειτουργίας 11:00-14:00 & 16:30-22:00) καθώς και το Καφενείο η βουλή.

Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα – Λονδίνο / Βηρυτός
Τάνια Ελ Κουρί

Βιωματική Περφόρμανς

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Τετάρτη 20 Ιουνίου, ώρες 17:30-22:30. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου, ώρες 11:00 – 13:00 & 18:00 – 21:00.
Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

Ιστορίες Καταφυγίου – Μόναχο / Βηρυτός
Dictaphone Group

Βιωματική Εγκατάσταση

Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 17:00-21:00. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου και την Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00.
Χώρος: 3ο Δημοτικό Ελευσίνα
Διεύθυνση: Δαρδανελίων 85, Ελευσίνα

Στην Ελευσίνα Μια Φορά
Λένα Κιτσοπούλου

Ρεμπέτικα & Λαϊκά

Ημερομηνία: Τρίτη 19 Ιουνίου
Ώρα: 20:21
Σημείο: Ιnfo Point – Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

ΣΧΙΣΜΕΣ- ΣΥΡΡΑΦΕΣ – Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού
Alfredo Romano

Εικαστική Έκθεση

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Ιουνίου 2018 μετά τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Το καλοκαίρι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τις 20 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου. Οι ώρες λειτουργίας εκτός εγκαινίων είναι οι εξής: Tρίτη έως Παρασκευή 10:00 -13:00, απόγευμα Τρίτη έως Παρασκευή 17:00 -20:00 , Σάββατο 11:00 -16:00, Kυριακή 11:00 – 14:00.

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος
Διεύθυνση: 1η είσοδος: Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας και 2η είσοδος: Χαριλάου 48- Παραλία Ελευσίνας

Καφενείο Η B(β)ουλή

Ένα σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, όπου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συζητήσεων, με τρόπο συμμετοχικό που θα δίνει το λόγο σε όλες τις απόψεις.

Ο ανοιχτός διάλογος για τη συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης, τον κόσμο της εργασίας, την επιμέλεια του εαυτού, την εκπαίδευση, την προσφυγική εμπειρία που θα αφηγηθούν οι νέοι πρόσφυγες σε πρώτο πρόσωπο, την «απόστασή» μας από τα αρχαία μνημεία, αλλά και μια στάση στις γραμμές του τρένου, μαζί με τις εκδηλώσεις των καλλιτεχνών και το φαγητό που θα μοιραστούμε είναι όλα όσα καλούμαστε να βιώσουμε στο Καφενείο Η Β(βουλή).

Συζητήσεις

16/06/2018 – Συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης

18/06/2018 – Η προσφυγική εμπειρία σε πρώτο πρόσωπο

19/06/2018 Ο κόσμος της εργασίας στον Συνοικισμό

20/06/2018 Εκπαιδευτικός: παραγωγός του μέλλοντος

21/06/2018 Η επιμέλεια του εαυτού

22/06/2018 Συνοικισμός: περιοχή «αμιγούς» κατοικίας;

23/06/2018 Τα “αρχαία” δίπλα μας

Παράλληλο πρόγραμμα

Στο παράλληλο πρόγραμμα του Synikismos Festival // Φεστιβάλ Συνοικισμός θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά, περίπατοι στο Συνοικισμό, επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας, συναυλίες στην Πλατεία Λαού με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και το πρότζεκτ Home New Home, μία σειρά ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων.

Συζήτηση με τους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Πώς δημιουργήθηκαν τα έργα του Φεστιβάλ μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών και κατοίκων του Συνοικισμού; Πώς οι καλλιτέχνες δημιουργούν τη συνθήκη μιας μοναδικής εμπειρίας για τον θεατή; Πώς ενεργοποιούνται μέσα από την καλλιτεχνική πράξη δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι μας περιοχής; Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Συνοικισμός Ευριπίδη Λασκαρίδη, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μπάζελ Ζαραά και Βeforelight και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Κέλλυ Διαπούλη συζητούν για την εμπειρία του πρώτου φεστιβάλ στο Συνοικισμό και το μέλλον του εγχειρήματος.

Η συζήτηση μεταδίδεται με live streaming, μέσω της σελίδας της Ελευσίνας 2021 στο facebook @Eleusis 2021 European Capital of Culture.

Ημερομηνία: Κυριακή 17 Ιουνίου
Ώρες:  18:30 – 20:30
Χώρος: Info Point
Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Διαδρομές στις Ρίζες #2