Πρόκειται για μία γιορτή της μουσικής που θα προβληθεί διαδικτυακά λόγω των νέων συνθηκών που επιβλήθηκαν, όμως πολλά υποσχόμενη. Εμπεριέχει ποικίλες δράσεις που αναζωογονούν το ενδιαφέρον, προσφέρουν καινούριες εμπειρίες και νέες ιδέες, ενώ μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτή την απαράμιλλη τέχνη, τη μουσική.

Συναυλίες, σεμινάρια-εργαστήρια με διαφορετικά θέματα, απευθύνονται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική, αλλά και σε όσους απλά την αγαπούν. Παιδικά προγράμματα και προγράμματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ολοκληρώνουν την παρουσία της φετινής διοργάνωσης, προσδοκώντας να καταστεί χρήσιμη, ευχάριστη και δημιουργική.Το Μουσικότροπο φέτος κάνει εκτός των άλλων, αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, γιορτάζοντας παράλληλα τα 250 χρόνια από τη γέννησή του.

Το φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με ένα διήμερο εργαστήριο το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021, αφιερωμένο στην ρομαντική μουσική με θέμα «Ρομαντισμός και μουσική: Φιλοσοφία, αισθητική, κοινωνία, μουσική». Στόχος του εργαστηρίου είναι η εμβάθυνση στο αισθητικό και ιστορικό νόημα της ρομαντικής μουσικής, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την προσεγγίσουμε ως ερμηνευτές, θεωρητικοί ή ακροατές. Την επιμέλεια και παρουσίαση έχει ο Κώστας Χάρδας, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.Το εργαστήριο απευθύνεται σε καθηγητές μουσικής, ερμηνευτές, μαθητές ωδείου, θεωρητικούς μουσικής αλλά και σε όποια/όποιον ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μίας ενεργητικής σχέσης στην ακρόαση, κατανόηση ή εκτέλεση της μουσικής του ρομαντισμού.

Το επόμενο θέμα του φεστιβάλ, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, αφορά στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, με την παρουσίαση ενός σεμιναρίου με τίτλο «Η μουσική ανάγνωση: Τρόποι εκμάθησης και η αντιμετώπιση των δυσκολιών στην περίπτωση της δυσλεξίας». Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει και να προτείνει έναν εναλλακτικό, πολύ-αισθητηριακό τρόπο διδασκαλίας της μουσικής ανάγνωσης με απώτερο στόχο την εκμάθηση μουσικού οργάνου, σε μαθητές με δυσλεξία. Παρουσιάζει ο μουσικοπαιδαγωγός και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μάριος Σκαμνέλος και απευθύνεται σε μουσικούς / εκπαιδευτικούς μουσικής αγωγής, σε ειδικούς παιδαγωγούς, σε λογοθεραπευτές, σε εργοθεραπευτές, σε ψυχολόγους, σε γονείς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, θα προβληθεί η ταινία (ντοκιμαντέρ) “Ποιος είναι ο τελευταίος;” Διοργανωτής αυτής της προβολής είναι το διεθνές φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με υπεύθυνη την Λευκοθέα Καρτασίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ. Χάρη στο καλά οργανωμένο πρόγραμμα, βασισμένο στην έννοια της συμπεριληπτικής θεατρικής μελέτης, παιδιά διαγνωσμένα στη “διαταραχή αυτιστικού φάσματος” αποκτούν την ικανότητα να σκεφτούν και να επικοινωνήσουν με έναν ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο. Καταφέρνουν να κάνουν φίλους, επιτυγχάνουν εντυπωσιακά επίπεδα στην ανάπτυξη του ταλέντου τους στον τομέα της δραματικής τέχνης, του χορού και του τραγουδιού.Στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Λευκοθέα Καρτασίδου και την Τριάδα Μαλκότση (Ιατρός-Ακτινολόγος Διευθύντρια τμήματος μαστού Γ.Π.Ν. Παπαγεωργιου) Μητέρα της Εύας, παιδιού με αυτισμό. Διαχειρίστρια της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας eva-edu.gr

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστεί ρεσιτάλ πιάνου με έργα Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, στο πιάνο ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος. Ο γνωστός και καταξιωμένος πιανίστας Χαράλαμπος Αγγελόπουλος θα ερμηνεύσει δύο επιβλητικές σονάτες για πιάνο, οι οποίες έχουν ηχογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί αποκλειστικά για το Μουσικότροπο.Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Κώστας Χάρδας (Επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ) και ο Πέτρος Βούβαρης (Αναπληρωτής καθηγητής του ΠΑΜΑΚ) θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη και θα μας οδηγήσουν σε άγνωστες πτυχές της τέχνης του.

Το συναίσθημα που κουβαλάμε την δεύτερη πια χρονιά της Πανδημίας είναι πιο πολύπλοκο από Άγχος – είναι Θλίψη και Πένθος. Tην Κυριακή 29 Φεβρουαρίου, η ψυχολόγος-μουσικός Νιόβη Κλαυδιανού, PhD, θα αναλύσει το θέμα «Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ευημερία των Μουσικών στην Πανδημία». Στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε την Ψυχική μας Ανθεκτικότητα και να επιτρέψουμε στον Εαυτό μας να προσηλωθεί στην Ευημερία, ακόμη και σε αυτές τις δυσβάσταχτες συνθήκες. Θα αναπτύξουμε προτάσεις, ιδέες και κίνητρα ώστε να ζήσουμε πιο δημιουργικά, να υποστηρίξουμε ουσιαστικά την Ταυτότητά μας, να ενδυναμώσουμε την καλλιτεχνική μας Αυτοπεποίθηση, να μείνουμε προσηλωμένοι στη Μελέτη μας, να απελευθερώσουμε τη Δημιουργικότητα μας, να βρούμε Λύσεις για τα Υλικά, να ονειρευτούμε για τα Μελλοντικά. Απευθύνεται σε μουσικούς, αλλά και σε όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για θέματα ψυχολογίας.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με δύο προγράμματα αφιερωμένα στους αγαπημένους μας μικρούς φίλους το Σάββατο και Κυριακή 6 και 7 Μαρτίου ατνίστοιχα.Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 με το παραμύθι «Στους δρόμους των μύθων και των παραμυθιών», τους δίνεται η ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο, με συντροφιά αρχαίους ελληνικούς μύθους, δράκους και μαγεμένες πεντάμορφες. Αφηγείται η Νίκη Κάπαρη με τη συνοδεία του μουσικού Γιάννη Ψειμάδα. Ο Γιάννης ερμηνεύει με αρχαία λύρα, με πνευστά, κρουστά και έγχορδα μουσικά όργανα, που σε συνδυασμό με τη ζεστή φωνή της Νίκης, οδηγούν τη φαντασία μας στα παραμυθένια μονοπάτια. Ένα παραμύθι επεξεργασμένο αποκλειστικά για το Μουσικότροπο.

Τέλος, την Κυριακή 7 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Μια μέρα με τον Λούντβιχ», του Νίκου Μπακουνάκη (εκδόσεις Καστανιώτη) αφιερωμένη στο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Πρόκειται για μία αφηγηματική ιστορία που επενδύεται μουσικά από ερμηνείες των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Οι μικροί σπουδαστές μας, θα συμπράξουν μαζί με τους ηθοποιούς Χρήστο Χαλβαντζάρα και Σωτήρη Ζαχαρόπουλο. Η ιστορία της παράστασης μας οδηγεί στον σιωπηλό, αλλά θαυματουργό κόσμο του μεγάλου συνθέτη.

– Οι συναυλίες και παραστάσεις θα προβληθούν μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.mousikotropo.gr)
– Τα σεμινάρια – εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας του ZOOM. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες ενημερώσεις για να συνδεθούν.

Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ παρέχονται εντελώς δωρεάν, μια προσφορά του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Λενούτσος
Καλλιτεχνικός σχεδιασμός: Ολυμπία Τσαγιάννη