Το φεστιβάλ Μουσικότροπο αποτελεί μία διαφορετική μουσική πρόταση, παρουσιάζοντας κάθε φορά ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, προσφέροντας υπέροχες μουσικές στιγμές με κορυφαίους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα που διαπρέπουν στην παγκόσμια μουσική σκηνή, αλλά και με εκπαιδευτικά προγράμματα για καλλιτέχνες, σπουδαστές της μουσικής, εκπαιδευτικούς, αλλά και όλους όσοι έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για αυτή την απαράμιλλη τέχνη.

Η επαφή των παιδιών με τη μουσική αποτελεί επίσης μία σημαντική προτεραιότητα του φεστιβάλ, διοργανώνοντας ειδικά προγράμματα, ενώ με τη βασική αρχή ότι η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί ίσες ευκαιρίες για όλους στη ζωή και στην τέχνη, το Μουσικότροπο και στη φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα επεξεργασίας εννοιών όπως η διαφορετικότητα, η αποδοχή, ο αποκλεισμός.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε τέσσερα Σαββατοκύριακα, σε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ξεκινώντας από τις 12 Μαρτίου, έως τις 2 Απριλίου 2022. Πιο αναλυτικά:

Συναυλίες

Στην πρώτη μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 12 Μαρτίου, προσκεκλημένη είναι η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή. Σολίστ της βραδιάς θα είναι ο Λαρισαίος βιρτουόζος βιολονίστας Σωτήρης Ζησόπουλος που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, ερμηνεύοντας το απαιτητικό κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε μείζονα, έργο 62 του Μπετόβεν.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στο μεγάλο συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του και θα την προλογίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Μαλιάρας.

Η δεύτερη συναυλία, το Σάββατο 19 Μαρτίου, περιλαμβάνει το διάσημο κουαρτέτο «QuartettOrfeo» της Ρώμης, μέλος του οποίου είναι ο Λαρισαίος βιολονίστας Γιώργος Σιοπούδης. Με το κουαρτέτο αυτό θα συμπράξει η πιανίστα και καθηγήτρια πιάνου και μουσικής συνοδείας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Ιωάννα Σιοπούδη σε ένα άκρως δεξιοτεχνικό έργο, το κουιντέτο του Σ. Φρανκ για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων σε φα ελάσσονα.

Τη συναυλία θα προλογίσει ο Σπύρος Καβαλλιεράτος, καθηγητής κιθάρας του ΔΩΛ.

Η τρίτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου με δύο πολύ αγαπητούς καλλιτέχνες την Ρίτα Αντωνοπούλου στο τραγούδι και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη στην κιθάρα. Η σπάνια φωνή της Ρίτας, ο σεβασμός της προς το κοινό και η αβίαστη θεατρικότητα, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο των εμφανίσεών της, καθιερώνοντάς της ως μία από τις πιο επιδραστικές και αγαπημένες ερμηνεύτριες. Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ένας από τους σημαντικότερους βιρτουόζους στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει με τρόπο εμφατικό την αξεπέραστη μαγεία του ήχου της κιθάρας.

Η λήξη του φεστιβάλ το Σάββατο 2 Απριλίου, θα σημάνει με μία συναυλία – αφιέρωμα, στους Έλληνες συνθέτες. Προσκεκλημένη καλλιτέχνης είναι η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια των ποιητικών έργων που μελοποίησε ο παγκόσμιος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης. Η Φαραντούρη θα συμπράξει με το μουσικό σύνολο «Ενωδεία» και τη Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, υπό την διεύθυνση – ενορχήστρωση του Δημήτρη Καρβούνη, ερμηνεύοντας έργα των: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Κυπουργού και Ελένης Καραΐνδρου.

Όλες οι συναυλίες του «Μουσικότροπο» θα δοθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 20.30 τις ημερομηνίες που ήδη ανακοινώθηκαν.

Εργαστήρια – Σεμινάρια

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022
Παιδικό εργαστήρι
«Κρουστά, Τραγούδια και Παιχνίδια του Κόσμου»

Παρουσίαση: Μ. Ερκέκογλου και Β. Χουζούρη

Σε αυτό το μουσικό εργαστήρι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το τουμπελέκι, το αφρικάνικο djembe, το νταούλι αλλά και με πλήθος άλλων κρουστών οργάνων, τραγουδώντας και παίζοντας παιχνίδια από διάφορες χώρες του κόσμου. Το εργαστήρι αυτό, εκτός από την εκπαιδευτική του διάσταση, δίνει έμφαση στη συνεργασία, στη διάδραση και στο άνοιγμα των οριζόντων στον παγκόσμιο πλούτο της μουσικής.
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Σκηνή της Αίθουσας Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Ώρα: 1ο τμήμα 10:30-12:00
2ο τμήμα 12:30-14:00
Εισιτήρια: 5€, για δύο αδέρφια 8€

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022
Master class βιολιού

Διδάσκων: Σωτήρης Ζησόπουλος

Ο βιολονίστας Σωτήρης Ζησόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και παιδαγωγούς, θα δώσει την ευκαιρία σε νέους σπουδαστές αλλά και καθηγητές του βιολιού, να μοιραστούν μαζί του σκέψεις για την ερμηνεία, τις τεχνικές δυνατότητες και τους προβληματισμούς που απασχολούν στην ερμηνεία του ρεπερτορίου του βιολιού.

Απευθύνεται σε σπουδαστές – φοιτητές του βιολιού όλων των επιπέδων

Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» ΔΩΛ
Ώρα: 10:30-14:30
Συμμετοχή: Δωρεάν

Σάββατο 19 Μαρτίου και Κυριακή 20 Μαρτίου 2022
Διήμερο εργαστήριο focus training ®

Παρουσίαση: Λόλα Τότσιου

Το focus training είναι μία μέθοδος, όπου ο ασκούμενος –ανεξαρτήτως επιπέδου- έρχεται σε επικοινωνία με βαθύτερες δεξιότητες του εαυτού του, αυξάνοντας έτσι την απόδοση και τη δημιουργικότητά του. Μέσα από αυτή την εξάσκηση αποκτά την ικανότητα εσωτερίκευσης και εστιασμού στο στόχο του, βαθύτερη συγκέντρωση στον ήχο, καθιστά τη μελέτη του πραγματικά δημιουργική, διαχειρίζεται το σκηνικό stress, εμβαθύνει στην ερμηνεία του.

Απευθύνεται σε μουσικούς, αλλά και σε όλους όσοι έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για τη μουσική.

Αίθουσα «Ήβη Βοζαλή» ΔΩΛ
Ώρα: Σάββατο 19 Μαρτίου 10:30-13:30
Κυριακή 20 Μαρτίου 10:30-13:30
Συμμετοχή: Κανονική 30€, μειωμένη 20€ (φοιτητές, μαθητές).

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022
Συμπεριληπτικό μουσικό εργαστήρι

Υπεύθυνη: Λευκοθέα Καρτασίδου

Με τον όρο συμπερίληψη εννοείται η συμμετοχή ΟΛΩΝ των ανθρώπων σε ΟΛΑ τα δρώμενα, ανεξαιρέτως ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, προτιμήσεων και καταγωγής. Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τα διάφορα στοιχεία της μουσικής, όπως ο ρυθμός, η κίνηση και σε συνδυασμό με άλλους τομείς της αισθητικής αγωγής, όπως η ζωγραφική, τα παιδιά να επεξεργαστούν έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η αποδοχή, ο αποκλεισμός. Μέσα από τις δραστηριότητες δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, να συνδημιουργήσουν και να μοιραστούν σκέψεις, βιώματα, προβληματισμούς και συναισθήματα.

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με και χωρίς αναπηρία

Το εργαστήριο οργανώνεται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Ευζωία, Τουρισμός, Τέχνη, Πολιτισμός και Αναπηρία” με ακρωνύμιο ΕΠΤΤΑ, σε συνεργασία με το ΜΟΥΣικό Εκπαιδευτικό Σύνολο (ΜΟΥΣΕΣ).

Μύλος του Παπά, 3ος όροφος
Ώρα: 11:00-13:00
Συμμετοχή: Δωρεάν

Σε όλα τα εργαστήρια απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας www.mousikotropo.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.