Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και με σκοπό να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και την πολιτιστική παράδοση της πόλης αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό του δυναμικό. Το φεστιβάλ οργανώνεται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης και άλλους φορείς και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Απρίλιο-Μάιο, στο Ρέθυμνο και φιλοξενεί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα.

Κιόλας, από την πρώτη τους εμφάνιση, το 2012, οι γιορτές παλιάς πόλης “Ημέρες Ρεθύμνου” μπήκαν στον χάρτη των φεστιβάλ της χώρας και αναγνωρίστηκαν τόσο από το κοινό του Ρεθύμνου και της Κρήτης αλλά και αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας. Το 2013, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στο Ρέθυμνο, σε ενάμιση μήνα – στα πλαίσια του φεστιβάλ – 6 εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, 19 συναυλίες και μια θεατρική παράσταση.

Φέτος, το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης “Ημέρες Ρεθύμνου 2015” απαρτίζεται από μουσική, εικαστικά, ξεναγήσεις, προβολές και βιωματικά εργαστήρια.

Η σειρά ξεναγήσεων, σχεδιασμένη για τις “Ημέρες Ρεθύμνου”, αναδεικνύει την ιστορικότητα αλλά και τη συνέχεια της Παλιάς Πόλης. Ο επισκέπτης του φεστιβάλ θα μπορέσει να περιηγηθεί στα “καντούνια και στις γρότες του Ρεθύμνου” αλλά και να επισκεφθεί σημαντικά τεκμήρια της θρησκευτικής ιστορίας της πόλης. Επίσης – στα πλαίσια της σειράς προβολών με θέμα την γαστρονομία – θα έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο, ξεκινώντας από την περίοδο της Βενετοκρατίας και φτάνοντας στα τέλη του 20ου αιώνα.

Μουσικά, το Φεστιβάλ φιλοξενεί και αυτή τη χρονιά συναυλίες που απευθύνονται σε ετερόκλιτα κοινά, καλύπτοντας έτσι ένα μουσικό φάσμα από κλασική (ντουέτο “Δίαυλος), progressive και ψυχεδελική (Babel Trio), έντεχνη (Απόστολος Ρίζος) αλλά και παραδοσιακή μουσική (Amma).

Τέλος, στο πλαίσιο της εικαστικής δημιουργίας, οι “Ημέρες Ρεθύμνου” φιλοξενούν πέντε αριστούχους απόφοιτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών που δημιουργούν με τη Τέχνη του βίντεο.

Ο κύκλος εκδηλώσεων “ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2015” τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Η υλοποίηση αυτής της προσπάθειας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με τους παρακάτω φορείς: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συναυλία κλασικής μουσικής με το ντουέτο “Δίαυλος” / [12.05]

Το ντουέτο “Δίαυλος” ιδρύθηκε αυθόρμητα χάρη στην συνάντηση δύο φίλων και συναδέλφων, και μέσα από την ανάγκη τους να πειραματιστούν και να αυτοσχεδιάσουν βάσει της μουσικής τους παράδοσης και των μουσικών τους βιωμάτων.

Και τα δύο μέλη του, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έχουν την πεποίθηση, πως “μέσα μας γίνονται δεκτά πρώτα τα ακούσματα που υπάρχουν κατά κάποιον τρόπο ήδη στην ψυχοσύνθεσή μας και εν συνεχεία υποδεχόμαστε τα άλλα ήδη μουσικής ως συνέχεια και ως συμπλήρωμα.

Βάσει αυτής της θεώρησης παίζουμε μουσική ερχόμενη από τους τόπους μας, δηλαδή βασισμένη στα παραδοσιακά μας ακούσματα και επίσης μουσική την οποία έχουμε βιώσει ως ακαδημαϊκοί σπουδαστές και επαγγελματίες εκτελεστές, δηλαδή λόγια μουσική του Δυτικού Πολιτισμού.

Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά στο αισθητήριο του κάθε ακροατή μία ποικιλία ακουσμάτων, οικείων και μη, και θα τον καλέσουμε να τα “υποδεχτεί”, είτε γνωστά είτε άγνωστα, με την ίδια δεκτικότητα.”

Η συναυλία πραγματοποιείται με την σύμπραξη του Δημήτρη Σιδερή και της mezzosoprano Διαμάντη Κριτσωτάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Φορτέτσα, στα Δίδυμα Κτήρια την Τρίτη 12 Μαίου και ώρα 21:15. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ξενάγηση: Κωνσταντίνος Γιαπιτσόγλου, “Χώροι λατρείας στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου” / [13.05]

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε δώδεκα ναούς της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που χρονολογούνται από τον 14ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της θρησκευτικής ιστορίας της πόλης. Θα σχολιαστούν τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία και οι μεταβολές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους καθώς και η ίδια η ιστορία τους μέσα από τις πηγές.

Η διαδρομή θα περιλαμβάνει τον Άγιο Γεώργιο στη Γκρόττα, τον Άγιο Φραγκίσκο, την Παναγία των Αυγουστινιανών, τον Άγιο Λάζαρο, την Κυρία των Αγγέλων, την Αγία Σοφία στην οδό Π. Κορωναίου, την Αγία Παρασκευή στην οδό Νικηφόρου Φωκά, την καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, τον νέο ναό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην οδό Σουλίου, τον Άγιο Αντώνιο και τον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαίου και ώρα 18:30, με αφετηρία την Μεγάλη Πόρτα.

Συναυλία με το Babel Trio / [14.05]

Το Babel trio χαρακτηρίζεται απο τη δημιουργία ενός progressive, ψυχεδελικού μουσικού κώδικα που χρησιμοποιεί ποικίλες αισθητικές αναφορές. Μέσα απο την διάδραση του ηχοχρώματος του ηλεκτρικού λαούτου με τα τύμπανα και το ηλεκτρικό μπάσσο, ο κόσμος του Babel συνδέεται με πολλαπλές ρίζες και δημιουργεί πρωτότυπες και δυναμικές συνθέσεις αναδεικνύοντας το δικό του μουσικό στυλ.

Δημήτρης Σιδερής – Ηλεκτρικό λαούτο

Γιώργος Ζαμπακάς – Τύμπανα

Μιχάλης Αυλωνίτης – Ηλεκτρικό Μπάσσο

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Φορτέτσα, στον Ναό Αγίων Θεοδώρων, την Πέμπτη 14 Μαίου και ώρα 21:15. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προβολή: Eat Drink Man Woman | Φαΐ, ποτό, αρσενικό, θηλυκό (1994) / [16.05]

Ο κύριος Τσου, ο καλύτερος σεφ της Ταιπέι, φροντίζει τις τρεις κόρες του μετά το θάνατο της γυναίκας του. Ωστόσο τα μεγαλειώδη πιάτα που ετοιμάζει σε κάθε οικογενειακό γεύμα, υψώνουν όλο και περισσότερο το φράγμα που χωρίζει τα μέλη της οικογένειάς του.

Ταιβανική ταινία, σκηνοθεσία Ανγκ Λι με τους: Γουίστον Τσάο, Σίλβια Τσανγκ

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου το Σάββατο 16 Μαίου και ώρα 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα ακολουθήσει μπουφές από το εστιατόριο “ΠΗΓΑΔΙ”

Ξενάγηση: “Αναζητώντας την Αναγέννηση στα καντούνια και στις γρότες του Ρεθύμνου” / [17.05]

Η ξενάγηση αναφέρεται στην αναζήτηση στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου στοιχείων γοτθικής τέχνης, αναγέννησης, μανιερισμού και μπαρόκ βασικά κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας αλλά δευτερευόντως και κατά την περίοδο Οθωμανικής Κατοχής.

Το Ρέθυμνο, μέσα στην ατυχία του να καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά το έτος 1571 από την πειρατική επιδρομή του Ouloudj Alì, οπότε τα μέχρι τότε γοτθικά κτήρια αφανίστηκαν, ευτύχησε να ενδυθεί στη συνέχεια και τους πέντε ρυθμούς της ευρωπαϊκής αναγέννησης και να τους εξελίξει προς τον μανιερισμό και το μπαρόκ. Η οθωμανική κατάκτηση, αν και διέκοψε τις μέχρι τότε διεργασίες, σεβάστηκε στα βασικά της σημεία την μέχρι τότε αρχιτεκτονική κληρονομιά, μερικά από τα στοιχεία της οποίας ενσωμάτωσε στην δική της αρχιτεκτονική τέχνη.

Στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, η οποία θεωρείται ως η καλύτερα διατηρημένη της Κρήτης, θα απολαύσουμε κτήρια, μέγαρα, ναούς, οχυρώσεις, θυρώματα και κρήνες όλων των παραπάνω τεχνοτροπιών, κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή διάρκειας μεγαλύτερης των πέντε αιώνων. Στην προβολή που θα ακολουθήσει θα αναφερθούμε στην αναγεννησιακή αρχιτεκτονική στην Ευρώπη, στην Ελλάδα αλλά και αναλυτικά στην Κρήτη και θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε στοιχεία στο Ρέθυμνο που δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν σε ένα περίπατο, είτε εξαιτίας της διασποράς τους στον πολεοδομικό ιστό της πόλης είτε επειδή δεν είχαν την τύχη να επιβιώσουν μέχρι τις μέρες μας.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαίου και ώρα 10:00, με αφετηρία την πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη.

Διάρκεια περιπάτου: 2.30 ώρες

Διάρκεια προβολής: 1 ώρα, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Εμψυχωτής: Στρατιδάκης Χάρης, Σχολικός Σύμβουλος -Συγγραφέας