Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει πτυχές του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από αφιερώματα, ντοκιμαντέρ αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Μετά την δεύτερη επιτυχημένη διοργάνωση του το 2016, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου επιστρέφει για να παρουσιάσει δείγματα ελληνικού πολιτισμού στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. «Θέλουμε να δώσουμε στο κοινό την δυνατότητα να εξερευνήσει μια διαφορετική άποψη του ελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης πραγματικότητας μέσω διαφόρων μορφών τέχνης» αναφέρει η συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ, Κική Κωνσταντινίδου.

Η έναρξη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Δουβλίνου θα γίνει με την προβολή της ταινίας ‘Ξα μου’, η οποία θα ταξιδέψει το κοινό στην Κρήτη, στο Chester Beatty Library στις 19 Οκτωβρίου στις 6μμ. Μετά τη λήξη της προβολής, θα ακολουθήσει δεξίωση με την ευγενική χορηγία της ΓΑΙΑ Οινοποιητική. Τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ο πιο μακρύς δρόμος’ (2015), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου (Βραβείο Doc Leipzig) που παρακολουθεί τη ζωή δύο ανήλικων μεταναστών σε μία ελληνική φυλακή, θα ανοίξει τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 6μμ στο Filmbase. Επίσης την Παρασκευή, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη νέα ταινία του ελληνοκύπριου σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους,Το αγόρι στη γέφυρα’ (Καλύτερη Ταινία στο 29ο Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Πανόραμα) στο Filmbase στις 8μμ.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου το φεστιβάλ προσκαλεί τους θεατές σε μια δωρεάν προβολή του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ‘True Blue’ του Χάρη Ραφτογιάννη, και του βραβευμένου ντοκιμαντέρ ‘Next Stop: Utopia’ (Silver Medal 35° URTI International Grand Prix for Author’s Documentary). Η προβολή θα λάβει χώρα στο Filmbase στις 6μμ. Η βραβευμένη ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, ‘Suntan’ (Καλύτερη διεθνής ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, 2016) θα κλείσει την τρίτη ημέρα προβολών του φεστιβάλ, στο Filmbase στις 8μμ.

Την Κυριακή το φεστιβάλ προσκαλεί το κοινό στην προβολή της ταινίας ‘Πλατεία Αμερικής’ (Βραβείο FIPRESCI και Ειδικό βραβείο Νεανικού κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2016) του Γιάννη Σακαρίδη. Η λήξη του φεστιβάλ θα γίνει με τη συναυλία της Κρίστη Στασινοπούλου στις 7.30μμ στο The Sugar Club. Η Κρίστη και ο από ετών συνεργάτης της, Στάθης Καλυβιώτης, έχουν δώσει συναυλίες σε μεγάλα φετιβάλ στο παρελθόν, όπως στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Μουσικής Μοντρεάλ, στο Barbican Launch κ.α. Η Κρίστη και ο Στάθης έρχονται στην Ιρλανδία για πρώτη φορά.

Παράλληλα, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μία έκθεση φωτογραφίας του έλληνα φωτογράφου Κωνσταντίνου Εποιμενίδη, ο οποίος έχει τη βάση του στο Δουβλίνο. Η έκθεση θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου μέχρι και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Filmbase. “Η πρόθεσή μου σε αυτό το έργο είναι να εκφράσω την ομορφιά, την ποικιλομορφία και το μυστήριο της ελληνικής γης και θάλασσας, δημιουργώντας ταυτόχρονα στοχαστικές και διαλογιστικές ανοιχτές εικόνες που προκαλούν την κοινή μας μνήμη και πυροδοτούν νέες προοπτικές για τη φύση και τους ίδιους μας τους εαυτούς πέρα από των γνωστών», δήλωσε ο Κ. Εποιμενίδης σχετικά με την έκθεση.