Το 5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, μια διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της πρωτοπόρας στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshopper-Youth, συνεχίζει και εξελίσσει την ιδέα ενός θεάτρου από και για εφήβους και νέους κάθε ηλικίας.

Αυτή τη χρονιά, το φεστιβάλ ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά του, για να αγκαλιάσει νέους από όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 150 έφηβοι από όλη τη χώρα γράφουν, παίζουν, προβληματίζονται, ονειρεύονται και δημιουργούν!

Παλιοί και νέοι συνεργάτες της Grasshopper Youth (Γιάννης Λεοντάρης, Γεωργία Μαυραγάνη, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ανδρέας Φλουράκης, Χρήστος Χωμενίδης), μαζί με 150 νέους ανθρώπους με αστείρευτη φαντασία, που όχι μόνο μπορούν, αλλά έχουν απόλυτη ανάγκη να εφεύρουν τη δική τους θεατρική γλώσσα, προτείνουν δουλειές με νόημα, αισθητική, και αίσθηση επείγοντος.

Έμπειροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς συνεργάζονται με τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και θεατρικών ομάδων δήμων. Έξι μήνες συλλογικής δημιουργικής δουλειάς, με ενθουσιασμό, έμπνευση και ορμή, οδηγούν σε έναν τετραήμερο θεατρικό μαραθώνιο παραστάσεων υψηλής ποιότητας και αισθητικής αξίας.

«Περιφέρεια: απομόνωση ή προοπτική» είναι η θεματική του φετινού Φεστιβάλ. Στόχος είναι να αποτυπωθεί στη σκηνή η εμπειρία της «περιφέρειας», μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης θέσης και κατάστασης, τόσο για τους νέους που βρίσκονται στο κατώφλι του ενήλικου κόσμου, όσο και για τη χώρα μας, που στην παρούσα συγκυρία επαναπροσδιορίζει τη θέση της στην Ευρώπη. Πώς είναι να αισθάνεσαι ή να είσαι στο περιθώριο; Τι κάνεις ή δεν κάνεις για να αντισταθείς; Έρχεσαι κοντά στο σημείο λήψης αποφάσεων, δηλώνεις «παρών», συμβάλλεις σε μια ανατροπή; Ευαίσθητοι σεισμογράφοι της εποχής μας, οι έφηβοι μάς κλείνουν το μάτι, αποκαλύπτοντας πτυχές της πραγματικότητας που η όρασή μας προσπερνά.

Σε μια περίοδο στην οποία περισσότερο από ποτέ οι βεβαιότητες και οι ασφάλειες κλονίζονται και συχνά ανατρέπονται, βουτάμε συντροφιά με 150 νέους ανθρώπους σε μια περιπέτεια αναζήτησης ενός νέου τρόπου να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Στόχος μας ένα εφηβικό θέατρο που επιδιώκει συνεχώς να αναζητά ερεθίσματα για σκέψη, να προκαλεί, να απελευθερώνει, να συγκινεί, και να απογειώνει την επινοητικότητα όλων μας.

Ας δούμε το θέατρο μέσα από τα μάτια των εφήβων.


Αναλυτικό πρόγραμμα:

                                         

ΠΕΜΠΤΗ 23 Απριλίου
21.00
  Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στο διάδρομο» του David GreigΒετεράνοι του Φεστιβάλ, παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν, απογειώνοντας μια παράσταση –γιορτή για το εφηβικό θέατρο και ζωντανεύουν  το… «Τέρας στον διάδρομο». Ένας ύμνος στη δημιουργικότητα, τη γενναιότητα και τη μεγαλοψυχία που κρύβουμε μέσα μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Απριλίου
18.00   Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου «Ιστορίες με καλό τέλος»
9 μαθητές του ειδικού σχολείου Ιλίου με σοβαρές κινητικές και νευρολογικές παθήσεις συνεργάστηκαν με την grasshopper youth τους τελευταίους 5 μήνες, αυτοσχεδίασαν, έγραψαν και παρουσιάζουν τη δική τους παράσταση. Ένα καθρέφτισμα μιας στιγμής μας. Εκείνης που νιώσαμε αδύναμοι. Εκείνων των στιγμών που βρεθήκαμε να έχουμε «ειδικές ανάγκες».Και στο σκοτάδι, όταν νιώθουμε όλοι ίσοι απέναντι στη μοναξιά, έχουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε. Και να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι όταν τα φώτα ξαναανάψουν.

19.00   Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών «Όχι και τόσο άγριο» του Ανδρέα ΦλουράκηΟ Ανδρέας Φλουράκης γράφει μαζί και για τους εφήβους, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος σκηνοθετεί. Ας μιλήσουμε για το σεξ, ας μιλήσουμε για την ανεπιθύμητη εφηβική εγκυμοσύνη! Γιατί όχι;«Τι; Τίποτα. Τι έχεις; Διάφορα. Πες μου. Άστο.»Μια παράσταση για όλα τα τίποτα, τα διάφορα και άστο, στη ζωή ενός εφήβου.

20.00   1ο Λύκειο Ηλιούπολης «Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα»Η μακροχρόνια στήριξη του Φεστιβάλ από τον Βοηθό συνήγορο του Παιδιού, εξελίσσεται φέτος σε μια συγκινητική συνεργασία. Η ομάδα του 1ου Λύκειου Ηλιούπολης στην πρώτη της συμμετοχή στο Φεστιβάλ, «συναντά» μέσα από ένα διαδικτυακό φόρουμ 18 εφήβους από όλη την Ελλάδα,από την Κομοτηνή έως το Τυμπάκι, από το Αιτωλικό έως τους Λειψούς. Μια πρωτότυπη «αλληλογραφία» των τελευταίων μηνών γίνεται παράσταση, οι φωνές των «άλλων» αυτών συνομήλικων, φτάνουν σε εμάς και μας οδηγούν όχι μόνο σε ένα ταξίδι να τους μάθουμε καλύτερα, αλλά και σε μια περιπέτεια αυτοεπίγνωσης, και παρατήρησης της δικής μας αστικής ζωής.

21.00  6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας «Αντωνυμία» του Evan PlaceyΗ αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας μιας έφηβης και το θάρρος της επιλογής απέναντι σε μια κοινωνία που κωφεύει και προσποιείται μέχρι τελικής πτώσης. Για μια ακόμα χρονιά ένα έργο από το Connections του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη.

22.00   Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στον διάδρομο» του David GreigΕπανάληψη

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 Απριλίου
14.00  2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης – Βουλή των Εφήβων
«Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ»
Σε συνεργασία με τη Βουλή των Εφήβων, η ομάδα της Νέας Σμύρνης με επικεφαλής τον Ηλία Βογιατζηδάκη και τη Μυρτώ Πανάγου συγκέντρωσε υλικό από εκατοντάδες έφηβους από όλη την Ελλάδα και «χαρτογραφεί» τη σχέση καθενός τους με τις έννοιες πατρίδα, χώρα, περιθώριο και απομόνωση.

15.00  1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου «Λίγο πάνω λίγο κάτω λίγο πριν λίγο μετά»Πώς μπορούν τα κορίτσια, στην αρχή της εφηβείας, να συναγωνιστούν μια μπάλα ποδοσφαίρου; Γιατί τα αγόρια τις κοιτούν τρομαγμένα; Ποια είναι τα μεγάλα θέματα της ζωής όταν είσαι γύρω στα 14 με 15; Μα πόσο πιο μεταβατική μπορεί να είναι μια εποχή από την πρώτη αυτή φάση της εφηβείας; Μια devised  παράσταση από την πρώτη συμμετοχή και πρώτη συνεργασία με την Grasshopper youth του 1ου γυμνάσιου Χαϊδαρίου.

16.00  Μικρό Θέατρο Αγρινίου «Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων»Τώρα είσαι μεγάλος, τώρα είσαι μικρός.Τώρα πάλι μεγάλος και τώρα πάλι μικρός. Όπως οι πτυσσόμενοι έφηβοι. Εξαρτάται πάντα από το τι θέλουν οι γονείς απ’ αυτούς. Μια παράσταση απο προσωπικές ιστορίες εφήβων, σαν παιχνίδι ακροβασίας ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο. Φιλοξενούμε με μεγάλη χαρά μια παράσταση από την περιφέρεια, με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και την Κατερίνα Καραδήμα στη σκηνοθεσία.

17.00  1ο Λύκειο Ηλιούπολης «Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα»

Επανάληψη

18.00  6ο ΕΠΑΛ Αθηνών «Η Φοινικιά» του Χρήστου Χωμενίδη
Μία γλυκόπικρη ιστορία και ένα ταξίδι στις ρίζες τους για δύο εφήβους της Αθήνας του σήμερα με καταγωγή από την Αλβανία, που όμως δεν νιώθουν ούτε Αλβανοί ούτε Έλληνες. Ίσως γιατί κανείς δεν τους αφήνει αρκετό χώρο ώστε να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου. Μήπως λοιπόν πρέπει αυτόν τον χώρο να τον δημιουργήσουν μόνοι τους; Ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει ένα νέο ελληνικό θεατρικό έργο για έφηβους,μετά από ένα αξέχαστο και συγκινητικό συναπάντημα με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αθήνας, αποκλειστικά μετανάστες 1ης και 2ης γενιάς.

19.00  1ο Λύκειο Ηρακλείου «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς»Στο κέντρο, η Ακρόπολη. Λίγο νοτιότερα, το Ναύπλιο και το Μπούρτζι. Στην περιφέρεια, ο Φώτος Τζαβέλλας, η Μασσαλία, ο Πόντος,  ένα πικ-απ της δεκαετίας του ‘80. Τι θα συνέβαινε, αν όλα αυτά τα ίχνη του παρελθόντος μια μέρα εξαφανιζόντουσαν; Αναζητώντας τους ιδιοκτήτες των αναμνήσεων και τους κληρονόμους των κειμηλίων ανάμεσα στους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ν.Ηρακλείου. Μια devised παράσταση από τον Γιάννη Λεοντάρη και την Άρτεμις Μάνου για δεύτερη χρονιά μαζί μας.

20.00  Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στον διάδρομο» του David GreigΕπανάληψη

21.30  6ο Λύκειο Νέας Ιωνίας «Αντωνυμία» του Evan PlaceyΕπανάληψη

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Απριλίου (επαναλήψεις) 14.00  Ειδικό Γυμνάσιο Ιλίου «Ιστορίες με καλό τέλος»15.00  Μικρό Θέατρο Αγρινίου «Λύκοι στη χώρα των τραυμάτων»16.00  1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου «Λίγο πάνω λίγο κάτω λίγο πριν λίγο μετά»17.00  2ο Ομήρειο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης – Βουλή των Εφήβων «Εμείς και ο κόσμος: Ένα απροειδοποίητο τεστ»18.00  Πρότυπο Πειραματικό Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών «Κάτι όχι και τόσο άγριο» του Ανδρέα Φλουράκη 19.00  1ο Λύκειο Ηρακλείου «Άρτζι μπούρτζι και λουλάς»20.00  6ο ΕΠΑΛ Αθηνών «Η Φοινικιά» του Χρήστου Χωμενίδη 21.00  Ομάδα Grasshopper «Το τέρας στον διάδρομο»

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper Youth – Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος: Μυρτώ Λάβδα


Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2015, στη Στέγη from SGT | OCC on Vimeo.