Με αφορμή τρία εμβληματικά χορογραφικά έργα, τέσσερις σπουδαίοι χορευτές ερμηνεύουν την πρωτότυπη, τολμηρή σκηνική πρόταση του Δημήτρη Μυτιληναίου για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το Repair είναι το δεύτερο μέρος μιας σειράς έργων του Δημήτρη Μυτιληναίου για το πεδίο του μπαλέτου. Τρία από τα πιο σημαντικά, μικρής διάρκειας χορογραφικά έργα – L’après-midi d’un faune (Παρίσι 1912), Grand pas classique (Παρίσι 1949) και Tchaikovsky Pas de Deux (Νέα Υόρκη 1960) – μπαίνουν στο μικροσκόπιο, αναλύονται και ανασυντίθενται ως χορογραφικό κολάζ σε μια νέα σύνθεση, σε ένα νέο όλον.

Η παράσταση του Δημήτρη Μυτιληναίου είναι ένα κουαρτέτο που εστιάζει στην έννοια του ζευγαριού (pas de deux) όπως τη γνωρίζουμε από την ιστορία του μπαλέτου. Ο διττός τίτλος «Repair» υποδηλώνει καταρχάς μια πρόθεση «αποκατάστασης» του τι συνιστά σήμερα «χορευτικό ζευγάρι», λαμβάνοντας υπόψη την επίκαιρη συζήτηση περί έμφυλων ταυτοτήτων.

Την ίδια στιγμή ο τίτλος είναι και ένα λογοπαίγνιο, που σημειώνει την «ανα-ζευγαροποίηση» («re-pair») της ομάδας, καθώς εδώ το ζευγάρι επιτελείται από τέσσερις χορεύτριες/χορευτές!

Με τεχνική ευλάβεια και λεπτομέρεια, οι διάσημες μουσικές και χορογραφίες παρουσιάζονται με νέα «ενορχήστρωση» και δημιουργείται μια καινούρια σχέση μεταξύ τους ως συνθετικών στοιχείων του έργου.

Δημήτρης Μυτιληναίος

Ο Δημήτρης Μυτιληναίος έχει αποφοιτήσει από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, ενώ δραστηριοποιείται στον τομέα του σύγχρονου χορού και της χορογραφίας από το 2012.

Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με χορογράφους όπως η Yvonne Rainer η Λενιώ Κακλέα και η Ίρις Καραγιάν, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιουργεί και παρουσιάζει τις δικές του δουλειές.
Ως δημιουργός ο Δημήτρης Μυτιληναίος εκκινεί από την τεχνική του κλασικού χορού (μπαλέτο), οδηγώντας τις χορογραφίες του σε νέους, ανατρεπτικούς καλλιτεχνικούς δρόμους.

Συντελεστές

Χορογραφία Δημήτρης Μυτιληναίος
Μουσική Λάμπρος Πηγούνης
Σχεδιασμός φωτισμών Δημήτρης Κασιμάτης
Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Μακιγιάζ – Κομμώσεις Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός χορογράφου Έλενα Νοβάκοβιτς

Ερμηνεύουν Αμαλία Κοσμά, Pierre Magendie, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη-Γάβρη, Δημήτρης Μυτιληναίος

Παραγωγή howtomakeyourlifeharder

Εκτέλεση παραγωγής Όλγα Τσατσούλη

Διάρκεια 45 λεπτά

Η παράσταση Repair περιέχει γυμνό

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 στην Πειραιώς 260
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα για το 2023