Η Λήμνος φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας από τις 17 έως τις 24 Αυγούστου 2014.

Εκτός από τη «Φίλτατη Φιλόξενο Λήμνο» στις 19 Αυγούστου, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλία του Βασίλη Λέκκα (Κυριακή 17 Αυγούστου, 20.30), τη «Γυναίκα της Ζάκυνθος» του Διονύσιου Σολωμού με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη (Πέμπτη 21 Αυγούστου, 20.30) και την παράσταση «Goλfω Director’s Cut» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα (Σάββατο και Κυριακή 24 Αυγούστου, 20.30).
 
 
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναλυτικά:
 
Κυριακή 17 Αυγούστου, 21:00
Συναυλία Βασίλη Λέκκα και Νανάς Μπινοπούλου
Είσοδος: 10 ευρώ
 
Τρίτη 19 Αυγούστου, 21:00
Φιλτάτη Φιλόξενος Λήμνος
Σκηνοθεσία: Ευριπίδης Λασκαρίδης
Ομάδα Θεάτρου ΩΣΜΩΣΙΣ
Είσοδος: ελεύθερη
 
Πέμπτη 21 Αυγούστου, 21:00
Η γυναίκα της Ζάκυθος  του Δ. Σολωμού
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ηθοποιός: ‘Όλια Λαζαρίδου
Είσοδος: 15 ευρώ
 
Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Αυγούστου, 21:00
Goλfω Director’s Cut του Σ. Περεσιάδη
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
Είσοδος: 10 ευρώ
 

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας
 
Έχοντας ξεκινήσει τη διαδρομή του από το 2010, το Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας αποφασίζει πέρυσι να πραγματοποιήσει μια στροφή στον προγραμματισμό του. Κρατώντας απόσταση από τον τυπικό χαρακτήρα ενός περιφερειακού φεστιβάλ με περιοδεύουσες παραστάσεις αστέρων, ο θεσμός δίνει αποκλειστικά πλέον βήμα σε νέους ή/και εναλλακτικούς καλλιτέχνες σε μια προσπάθεια να στηρίξει και να προωθήσει ουσιαστικά το έργο τους.
 
Σε αυτό το πλαίσιο,  η περσινή διοργάνωση φιλοξένησε τις παραστάσεις Γιοι και Κόρες (σκην.: Γ. Καλαβριανού) και Μήδεια (σκην.: Φ. Κανακάρη), καθώς και μια συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη με μικρό μουσικό σύνολο.
 
Η τρέχουσα πολιτιστική πολιτική της Δημοτικής Αρχής της Λήμνου εξάλλου αντανακλάται σε άλλες δράσεις της με παρόμοιο χαρακτήρα. Το χειμώνα που πέρασε, με τη στήριξη της Αναπτυξιακής Λήμνου Α.Ε., του Δήμου Λήμνου και του ΟΕΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος  “Θεατρικά Ίχνη στο Αιγαίο – Φεστιβάλ Νέων για το αρχαίο δράμα στη Λήμνο”,  πραγματοποιήθηκαν στο νησί δύο κύκλοι θεατρικών εργαστηρίων από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη και την Ομάδα ΩΣΜΩΣΙΣ καθώς και από τον Σίμο Κακάλα και την Εταιρεία θεάτρου Χώρος.