Συνεχίζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας που έχει προγραμματίσει για τον μέχρι και τις 11 Αυγούστου αρκετές μουσικές

αλλά και θεατρικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα οι επόμενες εκδηλώσεις μέχρι και το τέλος του φεστιβάλ είναι:

Παρασκευή 30 Ιουλίου: Αχαρνής, Αριστοφάνη: Θέατρο Ολυμπία. Μια πολιτική Κωμωδία από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ενώ μαίνεται για έκτη συνεχή χρονιά ο Πελοποννησιακός Πόλεμος και η Αθήνα ερημώνεται, ο Δικαιόπολις στρατεύεται υπέρ της ειρήνης.

Οι Αχαρνής, έργο της νεανικής περιόδου του δημιουργού του, είναι ένα κείμενο που φωτίζει με έναν έξοχο τρόπο τη δυνατότητα του ανθρώπου να επιβιώνει στα κρίσιμα όρια της υπάρξεώς του», λέει ο Σωτήρης Χατζάκης, ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, εξηγώντας την επιλογή του έργου.

Η μοναχικότητα του δικαιώματος στην προσωπική ειρήνη με τον εχθρό, όταν συγκρούεται με τις κρατικές συντεταγμένες και τις ιστορικές συνθήκες, παράγει ένα σπινθήρα που ή ακραία κωμικός ή ακραία τραγικός μπορεί να είναι.

Όταν συμβαίνουν και τα δύο, μιλάμε για το αριστούργημα μιας ιδιοφυίας που στοχάζεται πάνω στην εύθραυστη επικαιρότητα των θεσμών και στην αδυναμία τους να τιθασεύσουν τα αρχέγονα δικαιώματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η προσωπική ειρήνη του Δικαιόπολη, προσπερνώντας τις κατηγορίες περί προδοσίας, ανακηρύσσει ως πρωταρχικές τις αξίες της γης και της ευγονίας και δεν είναι τυχαίο που ένας γεωργός τις προτάσσει ενάντια στον πόλεμο κα την καταστροφή.

Το έργο είναι δραματικά επίκαιρο σε συνθήκες ηθικής πτώσης και πολιτισμικής παρακμής που συνοδεύουν πάντοτε την οικονομική κρίση.. ειδικότερα όταν η τελευταία οργανώνεται από τα ίδια συμφέροντα που επωφελούνται από την βαρβαρότητα και τον πόλεμο και οδηγούν στην ανθρώπινη εξαθλίωση και δυστυχία\”. 

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν: Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης, Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός, Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς

Συντελεστές: Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, Κοστούμια: Έρση Δρίνη, Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός, Ενορχήστρωση & Μουσική Διδασκαλία: Άρης Βλάχος, Φωνητική προετοιμασία:  Νίκος Βουδούρης, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάντζελα Γκίντη, Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου.

Τετάρτη 4 Αυγούστου: Τρωάδες, 21:00. Θέατρο Ολυμπία

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή τους φέτος το χειμώνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, οι Τρωάδες του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με τη Λυδία Κονιόρδου στο ρόλο της Εκάβης, θα περιοδεύσουν το καλοκαίρι 2010 σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα.

Μια από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες επιλέγεται και παρουσιάζεται με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Σάββατο 7 Αυγούστου, Το Γάλα – Θίασος Άννας Βαγενά, 21:00, Θέατρο Δάσους Δρούβα

Μια από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη με το θίασο της Άννας Βαγενά, που παίζεται για τρίτο συνεχή χρόνο, θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας στις 7 Αυγούστου 2010.

Το γάλα είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με δύο γιούς, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα.

Το έργο, παίχτηκε για τρεις συνεχείς χρονιές, με τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες σχεδόν πόλεις της Ελλάδας. Το έχουν παρακολούθησει πάνω από 100.000 θεατές.

Δευτέρα 9 Αυγούστου, Ρουτζάντε: ο άνθρωπος που γύρισε απ’ τον πόλεμο, 21:00, Θέατρο Δάσους Δρούβα   
 
Ο Ρουτζάντε, ο «Σαίξπηρ της Ιταλίας» όπως θεωρείται ο πολυτάλαντος ηθοποιός και συγγραφέας, είναι ο ίδιος δημιουργός και ήρωας της σπαρταριστής  κωμωδίας που ενέπνευσε γενιές ανθρώπων του θεάτρου, και συνεχίζει να εμπνέει χάρη στην διαχρονικότητα της κωμικής της γραφής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο μεγάλος  Νταριο Φο αφιέρωσε το μισό του βραβείο Νόμπελ στον «δάσκαλο του» Ρουτζάντε.

Η επικαιρότητα του έργου του είναι τόσο αισθητή γιατί τολμά να καταδείξει, να σαρκάσει και να συντρέξει τον άνθρωπο στην ανάγκη του για επιβίωση, ακόμα και μέσα στις συνθήκες του πολέμου. Αυτή η αντιξοότητα γεννά και το σπαρταριστό στοιχείο της κωμωδίας, που δεσπόζει στο «Ρουτζάντε».

Άλλωστε, σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης όπως η σημερινή, χρειάζεται η κριτική ματιά και το χιούμορ να διασκεδάζουν, χωρίς να απομακρύνουν το θεατή από την πραγματικότητα,  με βαθύτερο στόχο  να «δυναμώσουν»  την συνειδητή βούληση για ζωή.

Το θέατρο «ACTA» επέλεξε και παρουσιάζει το έργο «Ρουτζάντε» χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνικές του Λαϊκού Θεάτρου: ακροβατικά, θέατρο σκιών, ζωντανή μουσική, κούκλες, σκηνική μάχη. με στόχο να δημιουργήσει μαζί με τους θεατές μια δυνατή  κοινή εμπειρία.
 
Συντελεστές: Μετάφραση: Αιμιλία Κουλογεργίου, Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος, Moυσική: Πλάτων Ανδριτσάκης, Σκηνικά, κοστούμια: Μάρθα Φωκά

Παίζουν: Ρουτζάντε: Ντίνος Ποντικόπουλος, Νιούα: Έλενα Μαρσίδου, Μενάτο:  Μιχάλης Κοιλάκος, Αφηγητής, μπράβος: Χάικ Κασαρντζιάν

Τετάρτη 11 Αυγούστου, Μυθολογικός Άτλαντας της Ελλάδας, Πέδρο Ολάγια, 21:00, Αίθριο Παλαιού Μουσείου

Ο κύκλος της φύσης και η μακρινή προέλευση των πανελλήνιων αγώνων. Με τη ματιά του Ισπανού ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, δημιουργού του «Μυθολογικού Άτλαντα της Ελλάδας» και της πρωτότυπης τηλεοπτικής σειράς «Οι τόποι των μύθων», αυτή η εκδήλωση θα μας ταξιδέψει σε ένα μακρινό παρελθόν όπου τα πρώτα βήματα των μελλοντικών πανελλήνιων αγώνων μοιάζουν να συμβαδίσουν με το πανάρχαιο δέος του ανθρώπου απέναντι στον αέναο.