Το δίκτυο Fest of Fests φέρνει κοντά επαγγελματίες και φορείς σε ένα φόρουμ ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών, που λειτουργεί ως πλατφόρμα συνεργασίας με στόχο την εκπαίδευση της νέα γενιάς. Στην τρίτη του έκδοση εστιάζει στην Generation Z.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο διοργανώνει τρία οπτικοακουστικά εργαστήρια για παιδιά, που θέλουν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να εμβαθύνουν στη χρήση της εικόνας και του ήχου ως μέσο έκφρασης.

Παιδιά ηλικίας 12-15 ετών θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν να εκφράζονται μέσω της εικόνας και του ήχου.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Καρπός», που έχει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και νέους και έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία.

Το περιεχόμενο των εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί από κινηματογραφιστές με εμπειρία στην εκπαίδευση. Η κ. Μαρία Λεωνίδα επικεφαλής του οργανισμού συντονίζει τα εργαστήρια.

Σκοπός των εργαστηρίων είναι να δημιουργήσουν τα παιδιά μικρά οπτικοακουστικά έργα, που θα είναι είτε εκτυπώσιμα είτε ψηφιακά προβαλλόμενα.

Εργαστήριο 1: Κινηματογραφική παραγωγή, Εργαστήριο 2: Το δικό μου ντοκιμαντέρ

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων κινηματογράφου οι μαθήτριες και οι μαθητές θα προτείνουν ιδέες για ένα προσωπικό βίντεο που θα παρουσιάζει ένα θέμα για κάτι που αγαπούν, που τους απασχολεί ή τους ενοχλεί! Οι ιδέες θα μετατραπούν σε μικρά σενάρια που θα υλοποιήσουν σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες. Με αυτό τον τρόπο εισάγονται στις βασικές αρχές σεναρίου, κάμερας, ήχου και μοντάζ. Θα δουλέψουν με έναν επαγγελματία κινηματογραφιστή για να σχεδιάσουν και να γυρίσουν ένα μικρό βίντεο για ένα θέμα της καθημερινότητάς τους. Σε μικρές ομάδες, θα κάνουν έρευνα, θα γράψουν το σενάριο, θα οργανώσουν το γύρισμα και θα παίξουν τους ρόλους του δικού τους έργου ή θα πάρουν συνεντεύξεις και θα κινηματογραφήσουν τους συμμαθητές τους. Με τη βοήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού και με τη βοήθεια των κινητών τους, θα μάθουν για τις επιλογές στην τοποθέτηση της κάμερας, τη χρήση των φακών και του φωτός και θα εξετάσουν τρόπους φωτογράφισης ανθρώπων και χώρων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα θα εξοικειωθούν με τη χρήση του ήχου ώστε να επενδύσουν μουσικά και ηχητικά τις ταινίες τους. Το ένα εργαστήριο αφορά στο ντοκιμαντέρ και το άλλο στη μυθοπλασία.

Παρασκευή 15/4, 16:00-17:30, Μ. Δευτέρα 18/4, 10:30-15:30, Μ. Τρίτη 19/4, 10:30-15:30,
Μ. Τετάρτη 20/4, 10:30-15:30

Εργαστήριο 3: Τα υλικά και τα παιδιά «ζωντανεύουν»

Με την χρήση διαφορετικών υλικών (τρισδιάστατα αντικείμενα και χαρτιά, αλλά και το ίδιο μας το σώμα), πειραματιζόμαστε με την τεχνική του stop motion για να φτιάξουμε ένα μικρό ταινιάκι animation! Οι μαθητές εισάγονται στο είδος του animation γενικότερα, αντιλαμβάνονται την βασική αρχή της λειτουργίας του κινηματογράφου και εξασκούνται σε μία πρωτότυπη ιστορία όπου παίζουν και φωτογραφίζουν όλοι μαζί. Οι συμμετέχοντες συνεργάζονται για τη δημιουργία του σεναρίου, πλάθουν τους δικούς τους χαρακτήρες και με φαντασία μετατρέπουν τον κόσμο γύρω τους. Ανάλογα με την τεχνική που θα επιλεγεί, οι μαθητές παίρνουν το ρόλο του σκηνογράφου, κατασκευαστή, ηθοποιού, σκηνοθέτη και φωτογράφου, μαθαίνουν τη σειριακή κινηματογράφηση, φωτογραφίζονται και καθορίζουν το ρυθμό και τη μορφή της ταινίας τους! Επίσης εξοικειώνονται με εφαρμογές για tablet αλλά και με τη χρήση της κάμερας και των μικροφώνων.

Παρασκευή 6/5, 15:00-18:00, Σάββατο 7/5, 11:00-16:00, Κυριακή 8/5, 11:00-16:00,
Δευτέρα 9/5, 15:00-17:00

Τα εργαστήρια είναι μια δράση του προγράμματος «Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ» (Δ.Δ.Ν.Κ.Φ), μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.