Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και την πρωτοβουλία Tempo Forte, θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 20 έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τρεις ταινίες – σταθμοί στη φιλμογραφία του ιταλού δημιουργού:

Η ταινία La Strada, η πρώτη διεθνής επιτυχία του Φελίνι, ένα από τα αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Ένα νεορεαλιστικό δράμα για την αθωότητα και την τρυφερότητα, που η σκληρότητα και οι δυσκολίες της ζωής δεν καταφέρνουν να σβήσουν.

Το φιλμ Γλυκιά ζωή, η πιο αιχμηρή κοινωνική δημιουργία του σκηνοθέτη και παράλληλα μία γοητευτική και μελαγχολική περιπλάνηση στη Ρώμη, την αγαπημένη του πρωτεύουσα.

Η ταινία 8 ½, το σουρεαλιστικό αριστούργημα του Φελίνι. Ημιαυτοβιογραφική ταινία, με σκηνές ποιητικές, ονειρικές, ενίοτε εφιαλτικές.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον Φεντερίκο Φελίνι θα πωλείται σε προσφορά. Τιμή προσφοράς: 3€ (αρχική τιμή 5€).

Πρόκειται για το πρώτο τμήμα του αφιερώματος στον Φελίνι που διοργανώνει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει δεύτερο τμήμα το ερχόμενο διάστημα.

Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος

Κυριακή 20/10
21:00 La Strada

Δευτέρα 21/10
20:30 Γλυκιά ζωή

Τρίτη 22/10
21.00 8 ½

Οι ταινίες του αφιερώματος

La Strada

(Ιταλία, 1954)
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι / Federico Fellini
Με τους: Anthony Quinn, Giullietta Masina, Richard Basehart.
Ασπρόμαυρη, 108΄.

Η Τζελσομίνα, ένα ονειροπαρμένο και καλοκάγαθο πλάσμα που βλέπει μόνο το καλό στους άλλους, πωλείται από τη μητέρα της στον Ζομπανό, έναν βάρβαρο πλανόδιο «καλλιτέχνη τσίρκου». Το έργο, που για πρώτη φορά έκανε γνωστό τον Φελίνι εκτός των ιταλικών συνόρων, συνιστά ένα ταξίδι μέσα από μία κατακερματισμένη χώρα και μία αλληγορική σύγκρουση της αθωότητας και του ονείρου με τη μυική δύναμη, τα ζωώδη ένστικτα και το μυαλό.
-Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, 1956.

**

Γλυκιά ζωή / Dolce Vita

(Ιταλία, 1960)
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι / Federico Fellini
Με τους: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée
Ασπρόμαυρη, 174΄.

Η ταινία ακολουθεί επτά ημέρες της ζωής του Μαρτσέλο, ενός δημοσιογράφου στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Παρ΄ όλη την επαγγελματική επιτυχία του, ο Μαρτσέλο αναζητά ένα βαθύτερο, πιο αυθεντικό νόημα στη ζωή του. Μια δημιουργία – θρύλος, ένα εκπληκτικό μωσαϊκό της παρακμιακής ζωής της ανώτερης τάξης της Ρώμης και συγχρόνως ένα φιλμ για το τέλος της αθωότητας και την αρχή της εποχής της μαζικής αυταπάτης.
-Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών 1960
-Όσκαρ κοστουμιών, 1962 (Piero Gherardi)

**

8 ½

(Ιταλία – Γαλλία, 1963)
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι / Federico Fellini
Με τους: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale
Ασπρόμαυρη, 138΄.

Με τον τίτλο να συμβολίζει την 8η ταινία του, ενώ το «μισό» τη συμμετοχή του σε δύο επεισόδια δύο σπονδυλωτών ταινιών, το «8 ½» αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κινηματογραφικό επίτευγμα του Φελίνι, από το οποίο παρελαύνουν όλες οι προσωπικές του φαντασιώσεις, οι φοβίες και οι ονειρικές εικόνες που μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να υλοποιήσει. Ένα έργο – εσωτερικός μονόλογος αναπόλησης της αγωνίας του καλλιτέχνη και του αγώνα της δημιουργίας.
-Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, 1964
-Όσκαρ κοστουμιών, 1964 (Piero Gherardi).