Η μετατροπή μιας αβίωτης ανάμνησης σε μια προσωπική ανάμνηση είναι αναμφίβολα ένα προνόμιο του καλλιτέχνη. Αυτή είναι η δημιουργική πορεία που ακολουθεί η Faye Wei Wei στην ανάπτυξη των ιδεών της.

Διαβάζοντας το πολυαναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Hubert Selby Jr “Last Exit to Brooklyn”, στο οποίο απεικονίζονται οι διασυνδεδεμένες ζωές των απόκληρων κατοίκων μιας γειτονιάς του Brooklyn στη δεκαετία του ‘50, η Faye εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από ένα απόσπασμα στο οποίο μια κοπέλα απαγγέλλει ένα ποίημα με τίτλο “Bird Blowing Love”. Πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της ομορφιάς στην ποίηση, η Wei Wei καταφέρνει να κάνει αυτή τη γραπτή ανάμνηση, μια ανάμνηση δική της. Απορροφημένη από αυτό το στιγμιότυπο του ημι-φανταστικού παρελθόντος, προσαρμόζει την ιστορία στις περιπλανήσεις της φαντασίας της. H πρωταγωνίστρια πλέον ονομάζεται Buttercup και ηγείται τα μοχθηρά κορίτσια της νύχτας. Απαγγέλει το ποίημα δραματικά και χαράζει την καρδιά της καλλιτέχνιδας.

Αφήνει τον εαυτό της να παρασυρθεί, χάρη στις δυναμικές αυτού του αποσπάσματος, σε όλες τις αντικρουόμενες τάσεις του, καθώς βλέπει σε αυτό τόσο το σκοτάδι όσο και την ομορφιά, τόσο την απελπισία όσο και τη λατρεία. Αυτές οι αντιφάσεις την υπερβαίνουν και είναι από αυτές τις τάσεις που αντλεί τη δημιουργική της δύναμη και από αυτές τις διαπλοκές που χτίζει το μήνυμά της. Οικειοποιώντας φανταστικές αναμνήσεις, η Faye καταφέρνει επίσης να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ αληθινών και φανταστικών στοιχείων του παρελθόντος της, μεταξύ μιας στιγμής της ζωής της στη Νέα Υόρκη και των νυχτερινών περιπλανήσεων εκείνων των μοχθηρών κοριτσιών, μεταξύ της φιλοσοφικής και εμπειρικής δυαδικότητας που υπάρχει μεταξύ όλων και σε κάθε εραστή.

Και στον καμβά το απαλό γίνεται βαρύ, το παροδικό γίνεται σταθερό. Σε μια στιγμή αβεβαιότητας στη ζωή της, δίνει την προνομιακή θέση στο έργο της στις αντιφάσεις.

Faye Wei Wei – Βιογραφικές πληροφορίες

Η Faye Wei Wei γεννήθηκε το 1994 στο Λονδίνο της Ηνωμένο Βασίλειος. Αποφοίτησε από το Slade School of Fine Art στο Λονδίνο (ΒΑ Hons) το 2016. Η Faye Wei Wei αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική διαδικασία ως μια οικεία χορογραφία μεταξύ πραγματικού και εικονιστικού χώρου. Τα έργα της περιστρέφονται συχνά γύρω από την πνευματική εικονογραφία και τον κλασικό μύθο, τα τελετουργικά αγάπης και τη θεατρικότητα του φύλου. Μερικές φορές υποδηλώνουν θέματα συγκεκριμένων μυθικών αφηγήσεων και άλλες στιγμές φαίνονται να αναχωρούν για έναν πιο ασαφή, εσωτερικό χώρο ασυμφωνίας και αβεβαιότητας.

Επιμέλεια: Alix Janta and Romain Bitton