Το Θέατρο Στοά, θα παρουσιάσει δυο έργα το φετινό χειμώνα, τη «Φαύστα» του Μποστ και το έργο «Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου…

… αρχής γενομένης από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η Λήδα Πρωτοψάλτη θα αναφωνεί «ακούω ήχον κώδωνος ανυπεράσπιστος εν μέσω του σαλώνος» ερμηνεύοντας την εμβληματική Φαύστα που παραμένει από τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού θεάτρου. Η “Φ Α Υ Σ Τ Α” του Μποστ, που ανέβηκε τον προηγούμενο χειμώνα με αφορμή τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του θεάτρου, ήταν η αρχή για να τεθεί η βάση της πολυετούς και επιτυχημένης συνεργασίας του συγγραφέα με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου παραμένοντας διαχρονικά από τα αγαπημένα έργα των θεατών.

Παράλληλα στην ίδια σκηνή σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο θα παίζεται «Ο Ελέφας» το πρώτο θεατρικό του Κώστα Μπονταντζόγλου που πρωτοπαρουσιάστηκε στο ίδιο θέατρο φέτος την άνοιξη. Ο Κώστας Μποσταντζόγλου είναι μέλος θεατρικής οικογένειας αφού είναι ο γιος του Μποστ και αδελφός του ηθοποιού Γιάννη Μποσταντζόγλου.

ΦΑΥΣΤΑ – ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικό-Κοστούμια: Μποστ
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Υλοποίηση σκηνικού-κοστουμιών: Λέα Κούση
Βοηθός του σκηνοθέτη: Ζηνοβία Κανελλοπούλου
Χορογραφία γάτου: Εύα Καμινάρη-Κοραλία Τσόγκα
Διανομή:
ΦΑΥΣΤΑ – Λήδα Πρωτοψάλτη 
ΕΛΕΝΗ, Κα ΙΑΤΡΟΥ, ΓΑΤΟΣ – Εύα Καμινάρη 
ΓΙΑΝΝΗΣ – Θανάσης Παπαγεωργίου 
ΡΙΤΣΑΚΙ  – Κοραλία Τσόγκα 
ΜΑΡΙΑΝΘΗ – Νίκη Χαντζίδου 
Κος ΙΑΤΡΟΥ – Γιώργος Ζιόβας 
Υιός ΙΑΤΡΟΥ – Ζηνοβία Κανελλοπούλου          

Ο ΜΠΟΣΤ ΣΤΗ ΣΤΟΑ
Η Στοά και ο Μποστ ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το καλοκαίρι του 1987 όταν ο παραγωγός Βαγγέλης Λιβαδάς αποφάσισε να γιορτάσει τα σαράντα χρόνια προσφοράς του Μέντη Μποσταντζόγλου με την παραγωγή «40 χρόνια Μποστ» στο καλοκαιρινό θέατρο «Σμαρούλα» της οδού Ευελπίδων αναθέτοντας τη σκηνοθεσία στον Θανάση Παπαγεωργίου. Αμέσως μετά, τον χειμώνα του ίδιου χρόνου, ανεβάστηκε στη ΣΤΟΑ η «Φαύστα» που παίχτηκε όλη τη χρονιά.
Το καλοκαίρι του 1993 ο Μποστ έγραψε για τη ΣΤΟΑ τη «Μήδεια», που παίχτηκε τον χειμώνα 1993-1994 και όλο το καλοκαίρι του ’94 σε περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο.  Το 1995 έγραψε, πάλι για τη ΣΤΟΑ, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το τελευταίο έργο του, που αφού έκανε περιοδεία το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο παίχτηκε την περίοδο 1995-96 στη Στοά.  Τον χειμώνα του 2001 ο Θανάσης Παπαγεωργίου έκανε ένα κολάζ με κείμενα από έργα του Μποστ που με τον τίτλο «Ακούω ήχον κώδωνος» παίχτηκε όλη τη χειμερινή περίοδο 2001-02 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι του 2003 η «Μήδεια» έκανε πάλι περιοδεία σε μια συμπαραγωγή της Στοάς και του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας. Σε όλες τις παραγωγές των έργων του τη σκηνοθεσία έκανε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, τη μουσική έγραψε ο Βασίλης Δημητρίου και πρωταγωνίστρια ήταν  η Λήδα Πρωτοψάλτη.  Το 1995 εκδόθηκε ένα τιμητικό λεύκωμα με πολλά δείγματα δουλειάς του. 

Ο ΕΛΕΦΑΣ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Σκηνικό-Κοστούμια: Λέα Κούση
Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Γιώργος  Ζιόβας

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «Ο ΕΛΕΦΑΣ » ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ
«Ο Ελέφας» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κωμωδία, ένα βουκολικό δράμα, μια μαύρη κωμωδία ή μια σύγχρονη τραγωδία. Κι εδώ – επειδή πολύς κόσμος ρωτάει αν γράφει σαν τον Μποστ – ανακαλύπτουμε τη μοναδική ομοιότητα που έχει με τα έργα του πατέρα του: δεν μπορείς να τα κατατάξεις εύκολα σε κάποια κατηγορία.
Για τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, ο «Ελέφας» είναι μια άσκηση ήθους. Έχουμε να κάνουμε με περιπτώσεις ανθρώπων της ελληνικής απόμακρης επαρχίας, που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως και ο τρόπος που έχουν μάθει να εκφράζουν τα αισθήματά τους. Ένας τρόπος που διαφέρει από τον ‘εκλεπτυσμένο’ τρόπο μιας προσεκτικής συμπεριφοράς των αστικών κέντρων και που μας κάνει να γελάμε επειδή είναι ιδιαίτερα απόμακρος από εμάς που υποτίθεται πως είμαστε πιο κοντά στον ‘πολιτισμό’.

Και αυτός ο τρόπος, το να ανακαλύψεις δηλαδή κάτω από τα λεγόμενά τους, το πραγματικό τους αίσθημα, προσφέρει στον καλλιτέχνη, είτε από τη θέση του σκηνοθέτη, είτε του ηθοποιού, είτε του σκηνογράφου, μια όμορφη και δημιουργική δυσκολία.