Οι δύο μουσικοί, ο Iman Khammar και ο Δημήτρης Κούντουρας, συνεργάζονται εδώ και χρόνια στη Βιέννη στα πλαίσια του συνόλου Labyrinth Wien και έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες σε ιστορικούς χώρους και σε φεστιβάλ της Αυστρίας.

Οι κοινές αναφορές σε επίπεδο μονοφωνίας, τροπικότητας και αυτοσχεδιασμού δημιουργούν μια σημαντική γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση κατά τον Μεσαίωνα.

Στο Fars – Από τον δυτικό Μεσαίωνα ως την Περσία αντιπαραβάλλονται ενόργανες συνθέσεις, χοροί αλλά και αυτοσχεδιασμοί πάνω σε παραδοσιακά θέματα και γρηγοριανούς ύμνους. Η θεσπέσια αυλική περσική παράδοση μπλέκεται με μεσαιωνικές estampies (χορευτικές φόρμες της Γαλλίας και της Ιταλίας) και με ύμνους των Σούφι του Ικονίου σε μια πανοραμική ματιά στον Μεσαίωνα.

Ταυτόχρονα, το παραδοσιακό περσικό σαντούρι, πιο μικρό και ευέλικτο από το μεσογειακό, συνομιλεί με τα μεσαιωνικά φλάουτα υποστηριζόμενο από το κρουστό par excellence της Περσίας, το τόμπακ (tombak).

Iman Khammar

Γεννήθηκε στην Περσία όπου και σπούδασε κλασική περσική μουσική, περσικό σαντούρι και τόμπακ. Παράλληλα, σπούδασε Ευρωπαϊκή μουσική, σύνθεση και πιάνο στην Τεχεράνη και στην Αρμενία. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Βιέννη όπου σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έχει αναπτύξει σημαντική δράση ως αρχιμουσικός και συνθέτης ενώ παράλληλα εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες περσικής αλλά και ανατολικής μουσικής. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ σε Ευρώπη και Ασία.

Δημήτρης Κούντουρας

Σπούδασε ιστορικά φλάουτα και παλαιά μουσική στην Ουτρέχτη, στο Μιλάνο, στη Βιέννη και στο Τρόσινγκεν. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών όπως η Sala Verdi του Μιλάνου, η Pablo Casals Hall του Τόκυο, τα διεθνή φεστιβάλ JS Bach της Ρίγας, Styriarte του Γκρατς, Via Medieval της Γερμανίας, Marco Fodella του Μιλάνου, Mousiké του Μπάρι, στο Konzerthaus της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου Ex Silentio με το οποίο έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους αφιερωμένους σε μεσαιωνικό ρεπερτόριο και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Armonia Atenea (Καμεράτα), με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (Ph. Jordan) και με την μπαρόκ ορχήστρα Harmony of Nations Baroque Orchestra.