Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου Ύδρας «Κουντουριώτεια 2013» εγκαινιάζουν το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 και ώρα 20.30, στον εκθεσιακό χώρο του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, έκθεση γραμματοσήμων και φαρικού υλικού με θέμα «Φάροι του Κόσμου».

 

Τα γραμματόσημα με τους φάρους προέρχονται από την συλλογή του γνωστού φιλοτελιστή, συλλέκτη και μέλους του «LighthouseStampSociety» κ. Κωνσταντίνου Κορρέ.

 

208 συνολικά κράτη έχουν εκδώσει γραμματόσημα με φάρους ενώ το σύνολο των Φάρων φτάνουν τους 4.250. Οι ελληνικοί φάροι που σχεδιάστηκαν σε γραμματόσημα είναι 8 και έγιναν δια χειρός του απόστρατου αξιωματικού του Π.Ν., συγγραφέα και σκιτσογράφου, Γήση Παπαγεωργίου. Πολύ σημαντικό θα είναι και το φαρικό υλικό που θα εκτεθεί, το οποίο ευγενώς προσέφερε η Υπηρεσία Φάρων του Π.Ν. και περιλαμβάνει οπτικά και άλλα εξαρτήματα διαφόρων ελληνικών φάρων.

 

Ειδικότερα σε σχέση με τον Φάρο «Ζούρβα» της Ύδρας εκτός από το εντυπωσιακό οπτικό του, θα εκτεθούν και τα σχετικά με τον σχεδιαστή-δημιουργό του, Υδραίο αρχιτέκτονα Σάββα Εμμανουήλ Μπούκη (1820-1910), του οποίου την προτομή που θα εκτεθεί, έργο του 1900 του γνωστού γλύπτη Λάζαρου Φυτάλη (1831-1909), προσέφερε ευγενώς στο Ι.Α.Μ. Ύδρας ως δωρεά η γκαλερίστα κα. Πέγκυ Ζουμπουλάκη, δισεγγονή του Σάββα Ε. Μπούκη.